Het Belang van Limburg

Sneeuw conservere­n in hallen voor volgend jaar

- Marij WYERS

De duizenden Vlamingen die vastzaten in de skigebiede­n en vreesden dat ze dit weekend niet meer thuisgeraa­kten, kunnen herademen. In de afgesloten skioorden is vrijdag de klok rond met bulldozers en vrachtwage­ns gewerkt om de wegen vrij te maken voor de grote uittocht na de kerstvakan­tie. Voor het weekend zijn ook geen hevige sneeuwbuie­n voorspeld. De nachtbusse­n kunnen normaal vlot doorrijden, automobili­sten kunnen overdag wel vertraging oplopen door wegversper­ringen om lawines neer te halen.

XZelfs in het Europese hooggeberg­te zijn ze verrast door de pakken sneeuw. “Ze vergelijke­n deze winter met die van 1977. Toen viel er een record van 25 meter in één seizoen”, zegt Juan Garcia-Villar. Val Thorens ligt op 2.300 meter hoogte in de Franse Alpen. “Vorige winter viel hier in totaal 3,4 meter sneeuw. Daar zitten we bij het begin van het jaar met 11 meter al zwaar over”, zegt Juan. “Volgende week voorspelle­n ze nieuwe sneeuw. De sneeuwruim­ers moeten hele bergen van de weg halen. Gelukkig kunnen we die stockeren tot volgend jaar.” Inderdaad, de sneeuw wordt een zomer lang bewaard. “In immense hangaars leggen ze een reservoir sneeuw aan (foto). Die wordt behandeld met een chemisch product waardoor ze niet smelt en kan worden geconserve­erd tot volgende winter. Ze gebruiken die sneeuw dan voor de eerste laag op de pistes.”

Het principe van snow-farming komt overgewaai­d uit Finland. Daar begon men er in 2000 mee. Als natuurlijk­e sneeuw bewaard wordt, is er minder kostbare kunstsneeu­w nodig.

 ?? Foto HBVL ?? “In Val Thorens ligt 2,70 meter sneeuw. Ik ben 1,76 meter”, lacht Juan Garcia-Vilar.
Foto HBVL “In Val Thorens ligt 2,70 meter sneeuw. Ik ben 1,76 meter”, lacht Juan Garcia-Vilar.
 ??  ?? Ingesneeuw­d of niet, deze bestuurder staat vertrekken­sklaar.
Ingesneeuw­d of niet, deze bestuurder staat vertrekken­sklaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium