Het Belang van Limburg

WINTERSTAG­ES VERDRIJF DE VERVELING

Tips van Jelle Vossen & Hans Vanaken

- Van onze verslaggev­er Guillaume MAEBE in Sotogrande

Natuurlijk wordt er stevig gewerkt. Meer en intensieve­r dan tijdens het seizoen. Maar tussen al het rennen en voetballen door, moeten spelers op winterstag­e ook gewoon veel rusten. Alleen of met twee, slapend of gewoon wat op bed liggend, maar altijd ver weg van familie en vrienden. Dan durf je na een dag of zes al eens zuchten. Niet zo bij

Jelle Vossen (28) en Hans

Vanaken (25), notoire spelletjes­spelers bij Club Brugge.

De roommates hebben hun stage omgedoopt tot een heuse competitie. Hun recept tegen de verveling.

VARIEER IN JE ONTSPANNIN­G

“Wij hebben elkaar gevonden in het feit dat we graag spelletjes spelen.” Jelle Vossen knikt terwijl Hans Vanaken zijn uiteenzett­ing start. De koffers die ze meepakten naar het Spaanse Sotogrande zitten vol dozen: gezelschap­sspelen (zoals keezbord), een pak kaarten en de voetbalgam­es FIFA 18 & Pro Evolution Soccer 2018 voor Playstatio­n 4. “Die laatste is eigenlijk een koffer op zich”, zegt Vanaken. “Je klapt die open en er zit een console en een scherm klaar. Handig.” Variatie is belangrijk om de spelletjes te blijven appreciëre­n. Zo worden soms gewoon nieuwe games verzonnen. “We hebben een eigen kaartspel”, zegt Vossen. “En daar zijn ook altijd kleine veranderin­gen bij. Als je die bepaalde combinatie hebt, moet je dan bijvoorbee­ld met een propje in de vuilbak gooien. Dat soort dingen. Je vindt altijd iets uit om de uitdaging groot te houden.”

WEES OOK NAAST HET VELD COMPETITIE­F

Op stage zijn er naast het sportieve werk ook veel rustmoment­en. Vanaken somt op: “Na het ontbijt heb je een klein uurtje, na de eerste training en de lunch nog eens anderhalf tot twee uur, dan nog eventjes tussen de tweede training en het avondeten en tot slot een paar uur na het diner.” Heel wat dode momenten dus, al

VOSSEN & VANAKEN vullen de twee Limburgers die met een even competitie­ve sfeer als op het veld. “Tijdens het spelen wordt er wel eens gevloekt, is er wel eens discussie”, zegt Vossen. “Maar dat is leuk, hé. Dat is deel van het spel. Anders zit je ook maar gewoon op je kamertje.”

Kennelijk vaak de oorzaak van de discussie: schrijver. Althans volgens Vossen. “Schrijver daar (Vanaken houdt de score bij, nvdr.) heeft gewoon het meeste geluk en wint daardoor altijd.” Een opmerking waar schrijver zich weinig van aantrekt. “Hij denkt altijd dat ik verkeerd neerschrij­f, zeker? Of dat ik misschien de regels kan veranderen? Laten we zeggen dat we allebei evenveel geluk hebben.”

ZORG VOOR EEN MOOIE PRIJS

Winnen is natuurlijk niet zo belangrijk als er niets aan vast hangt. Voor alles hebben V&V een spelletje om te bepalen of iemand iets krijgt of een tegenprest­atie moet uitvoeren. “Na de training moet je altijd de kleren wegbrengen”, geeft Vossen een voorbeeld. “Wel, dan spelen wij een spel om te bepalen wie dat moet doen. FIFA 18 moet dan voor een winnaar zorgen.” Maar naast allerlei opdrachtje­s staan er soms ook gewoon geschenken op het spel. “We hebben ooit eens voor een fles gin gespeeld, ja”, zegt Vanaken. “Het is gewoon leuker als er iets aan vasthangt.”

LAAT ANDEREN OOK MEEDOEN

Timmy Simons, Jens Teunckens en Jordi Vanlerberg­he kaarten wel eens mee, maar op de PS4 mogen ook andere deelnemers zich melden. “Vier kastjes heb ik mee: iedereen is dus welkom”, zegt Vanaken. Zijn console is voldoende uitgerust voor een FIFA-tornooitje, iets wat overigens bij een vorige winterstag­e al eens georganise­erd werd door Club TV en behoorlijk in de smaak viel bij de spelers. “Als we daar werk van zouden maken, dan zou dat er nu ook weer snel staan”, weet Vossen. “Het is altijd leuk als er wat competitie is tussen meerdere mensen.” Al doet dat ook de frustratie sneller toenemen. “Zeker in FIFA”, zegt Vanaken. “Ik heb daarnet nog iemand zien verliezen. Je kan wel raden wie. Maar ja, het is logisch dat je gefrustree­rd bent als je met 6-1 verliest.” (lacht)

SLUIT AF MET

FC DE KAMPIOENEN

Voor velen is het de gedroomde uitspannin­g: uren naar tv liggen staren. Vossen en Vanaken doen er evenwel niet aan mee. “We hebben elkaar gevonden in onze interesses en uren op bed naar series kijken is daar gewoon niet bij”, zegt Vossen. Er is maar één serie waar beide heren tijd voor vrijmaken: FC De Kampioenen. “Vlak voor het slapengaan kijken we altijd nog naar één aflevering”, zegt Vanaken. “Sommigen vinden dat misschien minder grappig, maar wij wel: het is ons soort humor.”

Vossen vult aan. “Van Netflix bekijk ik helemaal niets. De Kampioenen, Van Vlees en Bloed, Het Eiland: dat allemaal wel. Of De Mol. Dat was tijdens de vorige lentestage volop bezig.”

Het Vlaamse genre verspreidt zich ook in de kleedkamer. “Jordi Vanlerberg­he ziet dat ook allemaal graag en soms zijn er uitspraken in de kleedkamer die naar die series verwijzen”, zegt Vanaken. “De Vlamingen weten dan wel waarover het gaat.” En de niet-Vlamingen? Vossen: “Tja, we hebben eens aan Ruud Vormer gezegd dat hij een aflevering moest bekijken, maar ik vrees dat hij dat nog niet gedaan heeft.”

We gaan altijd slapen met FC De Kampioenen. Ruud Vormer moet dringend ook eens kijken, maar dat wil hij niet

 ?? Foto BELGAPLUS ?? Jelle Vossen en Hans Vanaken zijn de speelvogel­s van Club Brugge. Alles wat ze doen, doen ze om te winnen.
Foto BELGAPLUS Jelle Vossen en Hans Vanaken zijn de speelvogel­s van Club Brugge. Alles wat ze doen, doen ze om te winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium