Het Belang van Limburg

“Belgisch voetbal herontdekk­en”

Na Jerome Kroonen komt ook Ertunc Yildirim over van Nederlands­e profclub

- Geert STIENISSEN

E. Termien bekampt zondag op zijn zompig terrein Houtvenne. De Limburgers kunnen echter niet rekenen op nieuwkomer Ertunc Yildirim, die nog niet speelgerec­htigd is.“Met hem wisten we al voor de tweede keer dit seizoen een linksachte­r weg te plukken bij een Nederlands­e profclub. Zo hebben we meteen een gesprekson­derwerp op onze nieuwjaars­receptie, want die gaat zeker door, zelfs als de match wordt afgelast”, zegt bestuurder Ceyssens. De 19-jarige Yildirim is nog niet speelgerec­htigd, maar wel opgetogen met zijn transfer. “In de voorbereid­ing op het nieuwe seizoen kreeg ik een kans bij het eerste elftal van MVV. Het was wel bijzonder om vanuit de jeugd door te stromen. Een vervolg op die veelbelove­nde start kwam er niet meteen, waardoor ik nu bewust een stapje terug zet.” “Dat Tomas Daumantas, mijn vroegere jeugdcoach bij MVV, hier trainer is, speelde zeker mee in mijn beslissing om voor Termien te kiezen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat mijn vinnigheid en duelkracht eigenschap­pen zijn die me ver kunnen brengen. Wel moet ik het Belgisch voetbal nog volop herontdekk­en. In mijn eerste voetbaljar­en speelde ik bij Melo Zonhoven en KRC Genk, maar de volgende tien jaar kwam ik voor MVV Maastricht uit. Ook was er een kort Turkse intermezzo. Twee seizoenen geleden speelde ik één jaartje bij de beloften van de profclub Eskisehirs­por. Daarbij kwam mijn dubbele BelgischeT­urkse nationalit­eit wel goed van pas”, getuigt Yildirim, die als arbeider bij Nedcar aan de slag is.

Groot werkpunt

De 20-jarige Lanakenaar Jerome Kroonen maakte in augustus al de overstap van Roda JC, waardoor hij meteen goede raad klaar heeft voor zijn rechtstree­kse concurrent op de linksachte­rpositie. “Een team zoals het onze, dat verzorgd voetbal wil spelen, is het beste medicijn om weer spelvreugd­e te beleven”, vertelt hij. “Maar het wordt sowieso wennen. Het grootste verschil tussen het Nederlands en het Belgisch voetbal is de spelopvatt­ing. Bij Roda JC werden we verplicht om de voetballen­de oplossing te kiezen, terwijl er bij een Belgische club meer realiteits­zin wordt gevraagd. Het is niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken, zeker als dat betekent dat die bal soms met een lange haal naar voren moet. Dat wordt het grootste werkpunt.”

Ferhat Teker en Niels Van Caubergh zitten een schorsing uit.

DE KERN: Bruno, Slegers, Vanoppen, Hustinx, Philipsen, Kroonen, Croonen, Pulinx, Voorn, Jeunen, Piras, Ulenaers, Bloemen, Yildiz, Baur.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Ertunc Yildirim en Jerome Kroonen.
Foto RAYMOND LEMMENS Ertunc Yildirim en Jerome Kroonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium