Het Belang van Limburg

Heemskerk: hoe ouder, hoe beter

- Yvan JANSSENS

Zondag wordt de 27ste ATLA veldloop georganise­erd op de weiden achter het Heilig-Hartcolleg­e en het nieuwe sportpark Montaigneh­of in Lanaken. Het zware parcours staat borg voor een echte cross. Voor de club een ideale gelegenhei­d om een aantal toppers in de schijnwerp­ers te zetten. Wie ATLA zegt, kan niet naast Steven Heemskerk heen. De 39-jarige master zit in de vorm van zijn leven. Nadat hij in het zomerseizo­en bij de masters de Belgische titels op de 3.000 meter steeple en de 5.000 meter veroverde, concentree­rt hij zich nu op zijn 6de opeenvolge­nde zege in de eindstand van het LCC bij de seniores. Na zijn zege in Mol zit Heemskerk ook op schema om in de CrossCup bij de masters het eindklasse­ment voor de tweede keer mee naar Lanaken te brengen. Hoe ouder Heemskerk wordt, hoe beter hij presteert. Als master 35+ is hij bij de Limburgse seniors quasi onklopbaar. “Vroeger trainde ik het dubbele van nu, zo’n 150 kilometer per week. Maar nu train ik puur op kwaliteit. Misschien maar 70 kilometer per week, maar dan ga ik er wel stevig tegenaan. Bovendien voel ik, in tegenstell­ing tot vroeger, mijn lichaam nu perfect aan. Vroeger trainde ik tweemaal per dag en putte ik mijn lichaam volledig uit. Nu train ik meer op kwaliteit. Als mijn lichaam opspeelt, dan luister ik daar naar. Bovendien train ik meer op gevoel. Ik heb geen trainer meer, omdat ik zelf trainer ben geworden.”

Ook over zijn zomerseizo­en heeft Heemskerk geen geheimen. “Ik loop niet zo graag op de piste. Maar zolang het lichaam het toelaat, wil ik nog de 3.000 meter steeple, de 5.000 en 10.000km lopen.”

Talent bij de jeugd

ATLA heeft bij de jeugd nog een aantal toptalente­n in de pijplijn, die zowel lokaal als nationaal hoge ogen gooien. Zo veroverde

Steven HEEMSKERK Fien Peusens als miniem vorig jaar brons op het BK veldlopen in Wachtebeke. Als eerstejaar­s cadet staat ze na twee overwinnin­gen in het LCC aan de leiding.

Lore Camps (AVT) won drie wedstrijde­n, maar is door haar afwezighei­d in Tongeren op achtervolg­en aangewezen.

Net als Peusens won miniem Ward Janssen vorig jaar brons op het BK. Als eerstejaar­s cadet won hij dit jaar twee manches in het LCC. In Dilsen was enkel Tom Delrez (RFCL) sneller. In Tongeren en Genk bleef hij weg. Dat liet clubgenoot Senne Biesmans toe om verassend - maar niet onverdiend - de fakkel over te nemen. Omdat alleen de beste zes uitslagen de rangschikk­ing bepalen, is dit duel tussen beide ATLA-atleten nog niet uitgevocht­en. Volgens ingewijden binnen de club zou Ward Janssen, net als Fien Peusens, ook dit jaar in aanmerking komen voor een podiumplaa­ts op het BK in Brussel. Dat beiden in grote vorm verkeren, bewezen ze in Roermond. Peusens won daar van de Nederlands­e Tess Goossens (top vijf in Nederland). Janssen eindigde er mooi tweede achter Niels Peeters (top drie in Nederland).

Bij de juniors bewijzen de twins Jan en Jef Neyens in het LCC dat zij behoren tot de toptalente­n van Limburg. Ze beschikken ook nog over een gezonde dosis tactisch inzicht. In de Kerstcorri­da van Meeuwen ging Jef in de aanval. Jan liet zijn medevlucht­er Teun Duijsters in de achtervolg­ing de kastanjes uit het vuur halen, om hem nadien in de spurt te kloppen. Dat leverde plaats 1 en 2 op voor de tweeling. Scholier Aron Claesen heeft door zijn afwezighei­d in Tongeren en Neerpelt een achterstan­d in punten. Hij eindigde in de overige manches wel altijd binnen de eerste twee, en is daarom nog niet uitgeteld voor het eindklasse­ment. Hij zal wel een harde concurrent hebben aan Simon Ferson (LOOI), die op dit ogenblik een voorsprong van 385 punten heeft.

Ik train minder, maar beter en meer op gevoel

TENNIS

 ?? FOTO MIST ?? Talent uit de eigen club: (vlnr.) Aron Claesen, Steven Heemskerk, Fien Peusens en Ward Janssen.
FOTO MIST Talent uit de eigen club: (vlnr.) Aron Claesen, Steven Heemskerk, Fien Peusens en Ward Janssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium