Het Belang van Limburg

Vanaf vandaag verspreide­n we de griep

Epidemie wordt over drie weken in ons land verwacht

- Chris SNICK

Nu de vakantie voorbij is, beginnen we ook onbewust aan het verspreide­n van de griep. “Er zijn al enkele gevallen in ons land, maar wanneer er op het werk en school opnieuw veel meer mensen met elkaar in contact komen, begint de verspreidi­ng pas echt”, zegt viroloog en griepcommi­ssaris Marc Van Ranst. “Over enkele weken zal dat al tot een epidemie leiden.” In Groot-Brittannië is die al losgebarst­en en klinkt het dat het om de “dodelijkst­e griep in vijftig jaar tijd” gaat. De griep kreeg in Groot-Brittannië de naam Aussie flu (Australisc­he griep), maakte er al verschille­nde doden en leidde afgelopen weekend in Noord-Ierland tot de vraag om elkaar niet langer de hand te schudden. Ziekenhuiz­en schrapten er ook al 55.000 geplande operaties om plaatsen vrij te maken voor zieken.

Dat griepvirus komt nu dus ook onze kant uit. “Het komt oorspronke­lijk uit Australië, vandaar dus die bijnaam in Groot-Brittannië”, zegt Van Ranst. “In Australië sloeg die griep twee keer zo hard toe als een normale.”

Tot 1.000 doden

Toch is er nog geen reden tot paniek. Ook niet als je weet dat er in Australië 300 doden vielen. “Elke griep maakt doden. Ook bij ons sterven er jaarlijks 100 tot 1.000 mensen aan de griep. Het is nu eenmaal iets ernstigs. Hoe ernstig deze wordt, is moeilijk te voorspelle­n op basis van wat er in andere landen gebeurde. Wat in ons voordeel speelt, is dat we al voorbij Nieuwjaar zijn zonder opmerkelij­k veel nieuwe gevallen. Dat is namelijk een cruciaal moment om een virus zeer snel te laten verspreide­n. Iedereen kust elkaar of geeft de hand. Zo gaat het snel. Nu zitten we aan een nieuw cruciaal moment: het hervatten van het school- en werkjaar. Nu zal het virus zich volgens mij wel verspreide­n. Ik voorspel dat binnen dit en drie weken er een epidemie is waarbij drie tot tien procent van de bevolking de griep heeft. Het is dan wachten tot de krokusvaka­ntie – halfweg februari – voor de verspreidi­ng opnieuw kan worden.”

wat

Souvenir van op reis

afgeremd Dat de griep van de andere kant van de wereld komt, is volgens van Ranst traditione­el. “Die komt vaak uit Australië. Of Azië. Daar wonen de meeste mensen en worden de meeste griepvaria­nten gegenereer­d. Als er daar een epidemie uitbreekt, komt die enkele maanden later hier aan via reizende mensen. Dat een halt toeroepen, is onmogelijk. Je kan moeilijk iedereen gaan inenten. En waartegen ga je ze inenten? Het is elk jaar gokken welke grieptypes zullen circuleren. Het vaccin dat hier nu toegediend is, beschermt om die reden ook niet perfect voor de griep die nu op komst is. De keuze van griepstamm­en in het vaccin is niet optimaal, maar ook dat is traditione­el. Bij de griep loop je jaarlijks achter de feiten aan.” Marc VAN RANST

Viroloog

 ??  ??
 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium