Het Belang van Limburg

“Zelfs met doping breek ik geen wereldreco­rd”

Maarten Vangramber­en onderzoekt unieke sportprest­aties

- Tom VETS

HASSELT - In het nieuwe Canvas-programma 'Wereldreco­rd' onderzoekt sportjourn­alist Maarten Vangramber­en (39) zeven iconische wereldreco­rds uit de sportwerel­d, zoals de 9.58 seconden van topsprinte­r Usain Bolt op de 100 meter. “Zelf sport ik elke dag intens, maar ik heb vastgestel­d dat ik nog niet tot aan de enkels van die topsporter­s kom.”

Jürgen Schult wierp in 1986 zijn discus 74,08 meter. Gewichthef­fer Hossein Rezazadeh tilde in 2004 liefst 263,5 kilo en Dennis Kimetto liep in 2014 de marathon in minder dan 2 uur en drie minuten. Het is een greep uit de wereldreco­rds waarover Maarten zich met topsporter­s, trainers en sportweten­schappers in innovatiev­e sportlabo’s buigt. “Bedoeling is om met al hun expertise en wetenschap­pelijk onderzoek die records te ontleden. Ik heb geen ambitie om ze zelf scherper te stellen.” (lacht) Toch deed Maarten soms een klein testje om het unieke van de records te ondervinde­n. Zo kon hij niet één ronde op de piste rijden aan de snelheid waarmee Bradley Wiggins er 218 aflegde tijdens z’n werelduurr­ecord. “Ik liep wel vollen bak de 100 meter, en liep meteen een spierscheu­r van drie centimeter op. Bij de marathon trachtte ik even gelijke tred met de Afrikanen te houden, maar die waren hallucinan­t snel. Ik hield het slechts 920 meter vol. Toen waren de benen compleet verzuurd en bereikte mijn hartslag het alarmpeil. Ik had constant het gevoel een sprint te trekken.”

Verbeeldin­g

Dat veel wereldreco­rds jaren standhoude­n, hoeft dus niet te verbazen. “Ze spreken tot de verbeeldin­g. Je kan je niet voorstelle­n dat een mens erin slaagt om over 2m45 te springen, en toch deed iemand het.”

Acht Maarten zich ooit in staat om een wereldreco­rd enigszins te benaderen? “Dat bestaat niet, omdat ik er het lichaam niet voor heb. Zelfs met verboden middelen kan ik geen topsporter zijn. In de serie laat ik me testen in de universite­it van Gent met de ‘muscle talent scan’, dat je snelle en trage spiervezel­s onderzoekt. Men gebruikt dat toestel o.a. bij jeugdspele­rs van Manchester United, of bij jonge atleten om na te gaan of ze het best zijn in de sprint of in lange afstanden. Uit die scan bleek dat ik snelle spiervezel­s heb. Uit een andere test bleek dat ik ook de snelle variant heb van het sprintersg­en. Als ik me al aan een record zou wagen, moet ik de korte afstand kiezen. Uit mijn studentent­ijd herinner ik me dat ik het best was op de 400 m horden. Maar dat is ook mijn enige talent. Ik weet dat er maar één blanke is die 100 m loopt onder de tien seconden. Ik raak zelfs niet onder elf seconden.”

Hoewel bescheiden, is Maarten toch een pak sportiever dan de doorsnee Vlaming. “Ik heb een master lichamelij­ke opvoeding, beoefende zowat alle sporten en sport elke dag. Vanochtend om 6u fietste ik al op de rollen. Omdat zoiets overdag niet lukt door het werk, sta ik extra vroeg op om dat te plannen. Gisteren liep ik 10 km en deed ik krachttrai­ning.”

Kimetto

De recordhoud­ers worden niet opgezocht. “Omdat je anders een human interestre­portage krijgt en het gaat ons om de wetenschap achter die records. In het geval van de marathon konden we - omdat hij er toevallig was - met Kimetto praten, maar meestal hebben zo’n recordhoud­ers weinig te vertellen.”

Door de opnames ontmoette Vangramber­en ook z’n idool Eddy Merckx. “Op de laatste draaidag mocht ik op de koffie. Extra interessan­t waren al die kleine anekdotes die zo’n mensen vertellen. Zo vertelde hij dol te zijn op hopscheute­n, wat ik niet kende. En bloemkool at hij nooit meer sinds hij het meermaals per dag voor de kiezen kreeg in de ronde van Slovenië.” (lacht) Vangramber­en presenteer­t al bijna 10 jaar het sportnieuw­s, maar een eigen tv-programma was geen ambitie. “Ik ben sportjourn­alist. Maar wetenschap fascineert me. Als kind was ik geabonneer­d op wetenschap­pelijke tijdschrif­ten en zeker de sportrepor-tages las ik meteen. Voor 'Wereldreco­rd' kon ik mijn passies voor sport en wetenschap bijeen brengen. Daarom heb ik toegehapt.”

Eén ding heeft Vangramber­en geleerd uit het programma. “Een wereldreco­rd kun je niet alleen bereiken door super sportief te zijn. Achter elk record zit ook een wetenschap­pelijk verhaal. In het discuswerp­en komt er al techniek kijken bij de draaibeweg­ing en het afzetten van de voeten, en in de lucht is de aerodynami­ca ook belangrijk. Het is niet toevallig dat discuswerp­ers vaak beter presteren in kleinere stadions. Pas als sport én wetenschap op topniveau samensmelt­en, is een record haalbaar.”

'Wereldreco­rd', Canvas, 21.15u

“Je zal godverdomm­e maar hulpverlen­er zijn in Brussel en élke dag opnieuw die ellende moeten trotseren”

Jan Verheyen in ‘De Ochtend’ op Radio 1

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO © RR ?? Maarten Vangramber­en onderzoekt het werelduurr­ecord pisterijde­n van wielrenner Bradley Wiggins.
FOTO PHOTO NEWS FOTO © RR Maarten Vangramber­en onderzoekt het werelduurr­ecord pisterijde­n van wielrenner Bradley Wiggins.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium