Het Belang van Limburg

“Niet alle aangeduide graven zijn slecht onderhoude­n”

Onrust over omvorming kerkhof Schoterweg tot openbaar park

- Zahra BOUFKER

Het kerkhof op de Schoterweg in Tessenderl­o wordt op termijn een openbaar, groen park, het Kerkhofpar­k. Graven die er slordig bijliggen, kregen nu een paaltje met de vraag aan de familie om het graf te onderhoude­n. Maar dat zorgt voor onrust bij de inwoners. “Mijn grootouder­s hebben een eeuwige vergunning. Mag dat zomaar?”, vraagt Roza Govaerts zich af. Ook René Mertens en Jos Michiels vrezen dat er waardevoll­e graven zullen verdwijnen. “Wij vragen dat er een werkgroep komt.” René Mertens is druk in de weer als fotograaf op het oude kerkhof aan de Schoterweg in Tessenderl­o. Samen met Jos Michiels is hij erg bekommerd om de historisch­e waarde van de grafzerken. “Wij willen dat de gemeente de waardevoll­e voorwerpen op het kerkhof niet verknoeit”, zegt Jos. “Daarom vragen wij dat de gemeente mensen aanduidt die kennis van zaken hebben. Wij hopen dat er een werkgroep komt.”

“Op het kerkhof rondwandel­en is bladeren in een geschieden­isboek”, gaat René verder. “Daarom ben ik begonnen met het fotografer­en van de site. Op alle foto’s komt de naam, leeftijd, partner en de geboortepl­aats van de overledene­n te staan. Zoals het graf van een Russische soldaat: die heet Rahmattula­h en verbleef hier indertijd als krijgsgeva­ngene. Hij was in Rusland getrouwd en had drie kinderen. Maar ook in Tessenderl­o was hij getrouwd. Zijn vrouw woont in de Posthoorn in Beringen en zijn zoon in Tessenderl­o. Toen hij wist dat hij ook een zoon had in Tessenderl­o, is hij teruggekom­en naar Gerhaegen in Schoot. Tijdens de oorlog is hij omgekomen. Elk graf heeft zo zijn verhaal. Wat wij niet begrijpen, is dat er nu paaltjes zijn geplaatst voor de graven. Het lijkt wel of die lukraak zijn neergepoot, want lang niet alle gemarkeerd­e graven zijn slecht onderhoude­n.”

Slordig

Roza Govaerts (78) uit Tessenderl­o heeft de graven van haar ouders en grootouder­s op het kerkhof. Bij het graf van haar grootouder­s is onlangs een paaltje geplaatst. “Ik begrijp dat niet. Mag dit zomaar? Mijn grootouder­s hebben een eeuwige vergunning. De gemeente heeft mij of mijn familie niet gebeld om iets te laten weten. Ik ga nog geregeld naar het kerkhof en bezoek dan ook het graf van mijn grootouder­s.”

Tijdens de voorbije gemeentera­ad kwam vanuit de oppositie een vraag over de aanpak van de gemeente. “Wij krijgen hierover veel vragen, maar kunnen ze niet beantwoord­en”, aldus Carinne Meelberghs (onafhankel­ijk). “Wat zijn de criteria die de gemeente hanteert om een graf te bestempele­n als een slordig graf ? Wij willen meer duidelijkh­eid hierover.” Schepen Alies Smeets (CD&V) is verbaasd over de heisa. “De dienst Burgerzake­n heeft de opdracht gekregen om op het kerkhof te kijken welke graven er slordig bij liggen. Deze krijgen dan een paaltje met daarop een affiche waarop staat ‘Willen jullie dit graf a.u.b. in orde brengen?’. Inwoners krijgen één jaar om dit te doen. Indien er niet wordt gereageerd op onze vraag, dan bekijken we binnen de gemeentedi­ensten wat we met dat graf doen. Bij een mooi graf kan het zijn dat de gemeente het graf bewaart. Maar het is zeker niet onze bedoeling om mooie, recente graven weg te halen. Op lange termijn moet het kerkhof wel een parkfuncti­e krijgen en daarom laten wij ons door experts begeleiden. En ik wil toch benadrukke­n dat we er niet lichtzinni­g mee omgaan. Maar de vraag om een werkgroep op te richten, is nog veel te vroeg en beslist nog niet aan de orde”, aldus schepen Smeets.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het graf van de Russische soldaat Rahmattula­h. René Mertens maakt foto’s van alle grafzerken. “Elk graf heeft een verhaal. Wij hopen dat er een werkgroep komt zodat de waardevoll­e graven niet verloren gaan.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO KAREL HEMERIJCKX Het graf van de Russische soldaat Rahmattula­h. René Mertens maakt foto’s van alle grafzerken. “Elk graf heeft een verhaal. Wij hopen dat er een werkgroep komt zodat de waardevoll­e graven niet verloren gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium