Het Belang van Limburg

Raketman

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Soms kan het snel gaan, zelfs in de diplomatie. Tot en met oudejaarsa­vond moest de wereld rekening houden met het risico dat er in het oplopende spierballe­ngerol tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en de Noord-Koreaanse ‘grote leider’ Kim Jong-un wel eens per ongeluk een atoombom zou kunnen ontploffen. Dan liet Kim in zijn nieuwjaars­boodschap horen dat hij onder bepaalde voorwaarde­n - misschien wel een Noord-Koreaanse delegatie naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea zou willen sturen. En negen dagen later zaten beide Korea’s al samen akkoorden af te sluiten.

De Noord-Koreanen komen naar de Olympische Winterspel­en, met een grote delegatie. Noord en Zuid gaan blijven praten om de spanning op het Koreaanse schiereila­nd te vermindere­n. En de militaire ‘hotline’ wordt na twee jaar stilte opnieuw in gebruik genomen. De Noord-Koreanen trokken alleen een rode lijn toen de Zuid-Koreanen probeerden ook het woord ‘atoomontwa­pening’ in de agenda van de militaire gesprekken te smokkelen. Afwezig in het verhaal: de Amerikanen en hun president Trump met zijn veel grotere atoomknop. Uiteraard zijn de VS op de achtergron­d aanwezig. Zo moesten ze om te beginnen al akkoord gaan om de gesprekken mogelijk te maken, nadat Kim Jong-un als voorwaarde had gesteld dat de jaarlijkse gemeenscha­ppelijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea moesten worden uitgesteld tot na de Spelen. Donald Trump probeerde de pluimen voor de Koreaanse doorbraak de voorbije dagen op zijn hoed te steken toen hij stelde dat de sancties blijkbaar hun vruchten afgeworpen hebben. En volgens sommigen was ‘kleine raketman’ Kim inderdaad bang geworden dat hij deze keer te ver gegaan was, en echt een aanval van de Verenigde Staten moest verwachten.

Maar dat neemt niet weg dat de kleine dictator de hele wereld toont dat hij het spel meesterlij­k beheerst. Eerst voert hij met zijn raketen atoomproev­en de spanning op tot een ondraaglij­k niveau. Dan kiest hij het moment waarop hij de opening maakt, en slaagt er bovendien nog eens in om als leider van het meest geïsoleerd­e en geboycotte land van de wereld, zijn eigen voorwaarde­n te stellen om de onderhande­lingen te beginnen.

Dat de Zuid-Koreaanse president Moon als uitgesprok­en voorstande­r van betere betrekking­en met het Noorden deze kans niet zou laten liggen was wellicht ook ingecalcul­eerd.

En Donald Trump mag samen met de rest van de wereld toekijken hoe de Koreanen hun zaakjes regelen.

De kleine dictator bewijst aan de hele wereld dat hij het spel meesterlij­k beheerst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium