Het Belang van Limburg

“Alle partijen smeken mij om Groene Delle te realiseren”

Minister Joke Schauvlieg­e geeft Rob Beenders lik op stuk

-

“Ik ben niet getrouwd met de Groene Delle. Alle partijen smeken mij om dat dossier te realiseren. Ook sp.a heeft alles van het ENA goedgekeur­d.” Dat antwoordde een gepikeerde minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) gisteren in het Vlaams Parlement op vragen van Rob Beenders (sp.a). Het Vlaams Parlement buigt zich dezer dagen over het klimaatbel­eid. Gisteren mocht onder meer minister Schauvlieg­e haar beleid verdedigen. “Ruimtelijk­e ordening is een cruciaal element waar we de omslag naar een klimaatbel­eid kunnen maken”, betoogde volksverte­genwoordig­er Rob Beenders (sp.a) tijdens zijn tussenkoms­t. “Als u het echt meent met die omslag, kunt u geen 26 hectare industriet­errein aanleggen in een provincie waar nog duizend hectare industrieg­ebied op overschot is.”

Uw partij heeft alles goedgekeur­d van het SALK en het ENA. Ik kan alleen maar vaststelle­n dat u daar nu op terugkomt Joke SCHAUVLIEG­E (CD&V)

Minister van Leefmileu

Compensati­es

“Men heeft mij in december vorig jaar vanuit Limburg nog gesmeekt om dat te realiseren”, beet Schauvlieg­e van zich af. “Uw partij heeft alles goedgekeur­d van het SALK en het Economisch Netwerk Albertkana­al (ENA). Ik kan alleen maar vaststelle­n dat u daar nu op terugkomt. Zelf ben ik er niet mee getrouwd. Als Limburg zegt: ‘We moeten de Groene Delle niet’, dan zullen we wel zien. Er zullen alleszins grote compensati­es komen op plaatsen waar we industrie omzetten in natuur.”

CO2-meting

Op een ander punt kreeg Beenders wel gelijk van Schauvlieg­e. De minister bevestigde dat de metingen van de CO2-uitstoot van de gemeenten worden aangepast. Omdat er op Vlaamse gewestwege­n geen verkeerste­llingen meer worden uitgevoerd, heeft men voor de berekening van de gemeenteli­jke CO2-uitstoot Vlaamse gemiddelde­n genomen. “Die cijfers kloppen niet en VITO gaat ze aanpassen. Dat is goed nieuws voor Limburg, want we gaan nu wel weten hoe goed Limburg het doet op het vlak van CO2-uitstoot”, aldus Rob Beenders.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Op deze plek in Zolder, waar het bedrijvent­errein Zolder-Lummen Zuid begint, wordt richting Stokrooie een gebied van 26 ha voor watergebon­den bedrijven gereservee­rd.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Op deze plek in Zolder, waar het bedrijvent­errein Zolder-Lummen Zuid begint, wordt richting Stokrooie een gebied van 26 ha voor watergebon­den bedrijven gereservee­rd.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium