Het Belang van Limburg

Venezuela blijft ABC-eilanden blokkeren

Steve Bannon stapt op bij Breitbart

-

In de winkels van Willemstad op het eiland Curaçao raken de winkels leeg. Venezuela – grote leverancie­r van groente en fruit – besliste gisteren om de zaterdag begonnen blokkade van drie eilanden op de Nederlands­e Antillen verder te zetten. De bewoners van de ABC-eilanden – Aruba, Bonaire en Curaçao – zijn al enkele dagen aan het hamsteren, en nu raken de schappen leeg. De drie eilanden vormen een bijzondere gemeente en twee gebieden met ‘aparte status’ binnen het Koninkrijk der Nederlande­n. Sinds vrijdag zijn ze door de Venezolaan­se president Nicolas Maduro in de economisch­e ban geslagen: alle vlieg- en zeeverkeer werd voor 72 uur stopgezet, en gisteren verlengde het Venezolaan­se regime de blokkade. Volgens president Maduro smokkelen criminelen grondstoff­en en waardevoll­e spullen met hun boten (of barkjes) naar de eilanden. Die boten, die zowat alle fruit en groenten aanbrengen, kunnen tot nader order niet meer uitvaren.

Illegaal grensverke­er

De Nederlands­e regering erkent dat er een probleem is met illegaal grensverke­er, ook van illegale Venezolane­n die de rampzalige economisch­e toestand in hun land ontvluchte­n. Maar de Venezolaan­se vicepresid­ent Tarek el Assaimi klaagde gisteren op Twitter dat Nederland nog altijd geen stappen ondernomen heeft om een bijeenkoms­t op hoger niveau te organisere­n. Vrijdag zou zo’n overleg wel gepland zijn, klinkt het in Den Haag. Dan zou de blokkade ook kunnen eindigen. De vijfhonder­d Nederlands­e militairen op de eilanden zijn intussen “extra alert”, aldus het ministerie van Defensie in Den Haag. Drie jaar geleden stuurde de Venezolaan­se overheid al eens zijn marine naar Aruba, nadat daar het hoofd van hun spionagedi­enst Hugo Caravajal aangehoude­n was. De Nederlands­e premier Mark Rutte kon toen op het nippertje een inval vermijden.

Steve Bannon (foto), de voormalige topadviseu­r van Donald Trump, stapt op als voorzitter bij de rechtse nieuwsdien­st Breitbart News Network. Dat meldde de New York Times gisteravon­d. Breitbart bevestigde Bannons ontslag kort in een artikel op zijn website, maar weigerde verder alle commentaar. Ook Bannon zelf was gisteren niet bereikbaar voor verdere uitleg.

Bannon ligt onder vuur bij Trump na zijn uitlatinge­n over de president in het pas verschenen boek ‘Fire and Fury’. Daarover uitte hij eerder al zijn spijt. In een verklaring drukte hij zijn “onwankelba­re steun” uit voor Trump en prees hij uitdrukkel­ijk diens zoon Donald Junior, over wie hij zich in het boek erg negatief uitliet. De verslechte­rde verstandho­uding met Trump straalde ook af op Breitbart. Lezers kozen massaal partij voor de president.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium