Het Belang van Limburg

Dit jaar hele jaar door salonkorti­ngen op auto’s

Nieuwe emissietes­t dwingt constructe­urs grote stocks te verkopen

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Het is niet ondenkbaar dat de periode van kortingen en koopjes, traditione­el tijdens het autosalon, dit jaar het hele jaar duurt. Oorzaak is de nieuwe emissietes­t, waardoor automodell­en die volgens de oude test werden gehomologe­erd, na 1 september van dit jaar nagenoeg onverkoopb­aar worden.

Vandaag opent in Brussel het jaarlijkse autosalon zijn deuren. Op de jaarlijkse hoogmis van de autoliefhe­bber en –koper wordt ook dit jaar uitgepakt met talrijke koopjes. Maar die koopjes zouden dit jaar wel eens het hele jaar kunnen duren. Oorzaak is de nieuwe emissietes­t, WLTP genoemd, die werd ingevoerd op 1 september 2017 en die na een overgangsj­aar op 1 september 2018 definitief van kracht wordt. “Nieuwe auto’s die voor 1 september 2017 werden gehomologe­erd, zijn na 1 september 2018 onverkoopb­aar”, zegt Michel Martens, directeur beleidsond­erzoek van sectorfede­ratie Febiac. Het is dan ook te verwachten dat een aantal constructe­urs tegen die tijd stocks zullen moeten opruimen. Hoe groot de impact is op de sector, is op dit moment nog onduidelij­k. Inmiddels blijkt dat op nieuwe auto’s die na 1 september 2017 werden gehomologe­erd volgens de nieuwe test, meer BIV en rijtaks zal moet worden betaald dan op hetzelfde model als dat was gehomologe­erd voor 1 september 2017.

Het ziet ernaar uit dat de belasting op inverkeers­telling (BIV) en de jaarlijkse rijtaks de komende maanden gevoelig zullen stijgen. Oorzaak is de nieuwe CO2-meting die in de meeste gevallen zal leiden tot een hogere CO2-uitstoot. Voor de autosector dreigt bovendien een annus horribilis. “Wagens die nog volgens de oude methode werden gehomologe­erd, zijn na 1 september van dit jaar onverkoopb­aar”, zegt Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool. Ze zullen allicht met grote kortingen verkocht worden.

Vanaf 1 september van vorig jaar worden de emissies en het verbruik van nieuwe auto’s berekend volgens een nieuwe testmethod­e die dichter staat bij de rij- en verkeersom­standighed­en van vandaag. De WLTP-test geeft een realistisc­her beeld van het verbruik, maar het resultaat is vaak ook een hogere CO2-uitstoot.

Dat heeft grote gevolgen. Aangezien de CO2-uitstoot een belangrijk­e factor is in de berekening van de autofiscal­iteit, zouden ook de belasting op de inverkeers­telling en de jaarlijkse rijtaks moeten stijgen. U hebt pas een auto gekocht? Geen paniek, voor u verandert er niets.

Tot zover de theorie, want vorig jaar al liet Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) weten dat de WLTP-test geen gevolgen mag hebben voor de consument en, althans voorlopig, niet zal worden doorgereke­nd. Alles blijft dus bij het oude, maar toch niet helemaal.

Omrekening

Hoe komt dat? “Om een vergelijki­ng te kunnen maken met de NEDC-wagens wordt de CO2waarde van WLTP-geteste wagens met een speciale formule omgerekend naar een zogenoemde NEDC 2.0”, legt Michel Martens, hoofd van de studiedien­st van sectorfede­ratie Febiac, uit. Het is op basis van die NEDC 2.0-waarden dat de fiscale tarieven van een wagen berekend worden. Maar NEDC 2.0 is niet helemaal te vergelijke­n met de oude NEDC. Aangezien de metingen voortaan gebeuren met auto’s die beschikken over veel meer opties dan vroeger, is het resultaat hoe dan ook een hogere CO2-uitstoot. Uit berekening­en van datalevera­ncier JATO Dynamics op basis van tests van 25 automodell­en, blijkt dat de omrekening van de WLTP-meting naar NEDC 2.0 waarden oplevert die 6 procent hoger liggen dan de NEDC-meting van voor 1 september 2017. Op een auto die vandaag wordt gehomologe­erd, betalen we bijgevolg meer BIV en meer rijtaks. De Europese Commissie voert WLTP-test in verschille­nde fasen in. “Nieuwe auto’s, zoals die nu in de showrooms en op het autosalon staan, en die nog volgens de oude NEDC-test gehomologe­erd werden, blijven nog tot 1 september 2018 te koop”, aldus Michel Martens.

Niet overhaast

Maar het kon nog erger, als men de omrekening naar NEDC 2.0 achterwege zou laten en in de plaats daarvan de WLTP-test volledig zou doorrekene­n bijvoorbee­ld. Uit berekening­en van Febiac blijkt dat het verschil tussen WLTP en NEDC 2.0 kan oplopen tot meer dan 30 procent, met grote gevolgen voor de fiscalitei­t. Zover komt het niet. Minister Tommelein is niet van plan de WLTP-test helemaal door te voeren. “De NEDC-waarde blijft voor alle wagens minstens beschikbaa­r tot 2021. Er is dus geen reden om overhaaste beslissing­en te nemen. Er bestaat bovendien geen Europese verplichti­ng om onze fiscalitei­t aan te passen aan de nieuwe Europese milieutest.” Volgens hoogleraar autotechni­ek Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool is de WLTP daarmee een maat voor niets. “We hebben jarenlang gewacht op een realistisc­he test. We hebben nu eindelijk een instrument waarmee we een vervuilend­e auto zwaarder kunnen belasten dan andere en wat blijkt? Men gebruikt de test niet”, aldus Pecqueur, die vermoedt dat Tommelein niet de geschieden­is wil ingaan als de minister die de autobelast­ingen door het dak deed gaan.

Met de WLTP-test hebben we eindelijk een instrument waarmee we een vervuilend­e auto zwaarder kunnen belasten dan andere. En wat blijkt? Men gebruikt de test niet

Mark PECQUEUR Thomas More Hogeschool

Diesel

Voor de minister speelt echter nog een ander element. “Indien we WLTP zomaar doorvoeren, zouden benzinewag­ens benadeeld kunnen worden ten opzichte van dieselwage­ns, terwijl we in Vlaanderen met onze vergroende verkeersfi­scaliteit net volop werken aan de ontdieseli­ng.”

De minister verwijst daarmee naar het feit dat benzinewag­ens in de WLTP-test over het algemeen slechter scoren dan diesels, omdat een diesel minder CO2 uitstoot. Een hogere belasting op benzinewag­ens zou de automobili­st terug naar diesel sturen, en dat wil men koste wat kost vermijden. “Terwijl moderne dieselwage­ns doeltreffe­nder zijn dan vergelijkb­are benzinewag­ens om de CO2-uitstoot te reduceren”, zegt Michel Martens van Febiac.

“Over diesel is geen objectief debat meer mogelijk”, vindt Mark Pecqueur. “We hebben te maken met automobiel racisme. Geen enkele diesel deugt, terwijl er vandaag al heel wat diesels zijn die bijna even proper zijn als een benzinemot­or, maar wel een pak minder CO2 uitstoten.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? De strengere emissietes­t, die in september 2017 in werking is getreden, leidt op papier tot een hogere CO2-uitstoot, en dus tot een hogere verkeersbe­lasting.
Foto HBVL De strengere emissietes­t, die in september 2017 in werking is getreden, leidt op papier tot een hogere CO2-uitstoot, en dus tot een hogere verkeersbe­lasting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium