Het Belang van Limburg

Vlaamse Trump

- Onze Wetstraatj­ournalist Liliana Casagrande houdt ogen en oren voor u open in Brussel

Een paar weken geleden haalde Theo Francken (N-VA) The Washington Post en gisteren The New York Times. Zelfs de beste Amerikaans­e kranten zijn dus nieuwsgier­ig genoeg om lange verhalen te schrijven over de 9 Soedanezen die verplicht teruggestu­urd zijn en de rol van de felle staatssecr­etaris in deze saga. The Washington Post moest meteen al iets rechtzette­n van Francken. De prestigieu­ze krant had hem namelijk omschreven als een anti-migratie hardliner. Van The New York Times kreeg Francken een andere geuzennaam: de Vlaamse Trump. Francken verdedigt Trump wel eens maar of hij zich nu geflatteer­d voelt? In elk geval heeft hij deze keer - toch niet openlijk - geen correctie gevraagd. Tenslotte vlammen ze alle twee graag van alles op Twitter en hebben ze alle twee een kort lontje. Gisteren mocht Francken op de grill gaan liggen die de hele kerstvakan­tie voorverwar­md werd door zowel oppositie als door regeringsp­artner CD&V. Maar aanbranden deed hij niet. De moties allerhande die Ecolo-Groen, sp.a, PS, cdH en Défi tegen hem hadden klaarligge­n, werden van tafel geveegd door de zogenaamde “eenvoudige motie” van N-VA. “We gaan door tot de orde van de dag”, staat in dit soort moties dat die van de oppositie meteen vernietigt. Sarah Smeyers (N-VA) had die nog vlak voor Kerstmis ingediend, op die late vrijdagavo­nd dat Nahima Lanjri (CD&V) fel naar Francken uithaalde en nog net zijn ontslag niet vroeg. Maar gisteren onderteken­de CD&V die motie wel, net als alle meerderhei­dspartijen. De rangen zijn dus gesloten. Al kreeg Francken toch een tikje van premier Michel die om nuance vraagt. “Zowel in daden als in woorden”, zei de premier.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Patrick Dewael (Open Vld) zijn het zelfs over één ding grondig eens: Francken doet alsof hij streng is, maar is eigenlijk redelijk. Dewinter haalde allerlei cijfers aan om te bewijzen dat Francken veel meer asielzoeke­rs erkent dan zijn voorganger­s. Dewael wist ook waarom Francken zich een hard imago aanmeet: om extreemrec­htse kiezers te verleiden. “Hoever kan je daarin gaan zonder af te dwalen van het pad van de democratie”, vroeg Dewael zich af. Waarop hij een stevig applaus kreeg van zowel oppositiep­artij-sp.a als van meerderhei­dspartij CD&V. “Ik zeg het niet vaak en ik zeg het niet graag”, oreerde Filip Dewinter. “Maar Patrick Dewael heeft gelijk. De communicat­ie van Theo Francken staat haaks op de realiteit.”

Peter De Roover (N-VA) vatte de dualiteit samen als: “is Theo Francken nu Hannibal Lecter of Minnie Mouse?” De reden van de heisa is voor hem duidelijk: afgunst.

De crisis is in elk geval voorlopig voorbij, toch tot het echte onderzoek klaar is. En dan begint alles misschien wel helemaal opnieuw.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium