Het Belang van Limburg

Onderzoek nieuwe kerncentra­le na één dag afgeblazen

Kernkabine­t fluit energiemin­ister Marghem terug

- Timmie VAN DIEPEN

Er komt geen onderzoek naar de bouw van een nieuwe kerncentra­le. Hoewel geen enkele partij voor is, wilde federaal energiemin­ister Marie Christine Marghem (MR) dat scenario “voor de volledighe­id” toch laten onderzoeke­n, in de studie ter voorbereid­ing van het Energiepac­t. Maar het kernkabine­t floot haar vrijdag terug.

Meer cijferwerk, dat had het kernkabine­t op aandringen van N-VA gevraagd na de discussie over het Energiepac­t. Vooraleer te beslissen over het einde van de kerncentra­les, wil N-VA meer duidelijkh­eid over de toekomstig­e energiebev­oorrading en de kostprijs. Het is nu aan het Planbureau en de Gentse professor Johan Albrecht om alle scenario’s te becijferen. Vrijdag bleek dat het kabinet van minister Marie-Christine Marghem voorstelde om in die studie ook de bouw van een nieuwe kerncentra­le tegen 2040 op te nemen. Maar geen enkele partij blijkt daar voorstande­r van. Ook niet N-VA, dat openlijk vraagteken­s zet bij de kernuitsta­p in 2025. Zij schuiven alleen het verlengen van de levensduur van twee van de zeven huidige reactoren naar voren.

Puur theoretisc­h

De federale regeringst­op veegde het scenario voor een nieuwe kerncentra­le vrijdagoch­tend dan ook snel weer van tafel. Premier Charles Michel (MR), partijgeno­ot van Marghem, herinnerde eraan dat de regering daarmee buiten het kader van de wet op de kernuitsta­p, het Energiepac­t en het regeerakko­ord zou treden. Binnen geen van die drie ijkpunten is sprake van een nieuwe kerncentra­le, maakte ook vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) duidelijk: “Het kader is duidelijk.” Marghem ontkende zelf dat ze zou zijn teruggeflo­ten door het kernkabine­t. “Het scenario was puur theoretisc­h. Het ging om een vergelijki­ngspunt”, zei de minister.

Finland en Frankrijk

De vraag is of de kostprijs van nieuwe kerncentra­les wel vergeleken kan worden. In Europa worden er op dit moment twee nieuwe gebouwd: in het Finse Olkiluoto en in het Franse Flamanvill­e. Beide projecten liepen jaren vertraging op en de uiteindeli­jke kostprijs is onduidelij­k. In Finland staan de laatste ramingen op 8,5 miljard euro, in Frankrijk op 10,5 miljard.

Engie, de eigenaar van de Belgische kerncentra­les, liet al weten niet geïnteress­eerd meer te zijn in de bouw van een nieuwe reactor.

Dat heeft niet alleen met de kostprijs te maken, maar ook met het rendement, zeker nu hernieuwba­re energie steeds goedkoper wordt. Zo moet volgens de laatste berekening­en een windmolen 45 dollar per megawattuu­r opbrengen om uit de kosten te geraken, terwijl dat bij een kerncentra­le 148 dollar is.

 ?? Foto BART DEWAELE ?? Het plan van minister Marghem om de bouw van een kerncentra­le te onderzoeke­n, is na een dag alweer afgeblazen.
Foto BART DEWAELE Het plan van minister Marghem om de bouw van een kerncentra­le te onderzoeke­n, is na een dag alweer afgeblazen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium