Het Belang van Limburg

GROTER is niet altijd voordelige­r

In tegenstell­ing tot wat u als consument vaak denkt, bent u niet altijd relatief goedkoper gesteld door een product in een grotere hoeveelhei­d aan te kopen. Wie de prijs per kilo of per liter vergelijkt, zal zien dat meerdere kleine verpakking­en kopen som

- Door Thomas Jansen

Vroeger wist de consument van niks, nu heeft hij alle wapens om prijzen te vergelijke­n Jorg Snoeck, retailexpe­rt

U kent het wel. U staat in de supermarkt, en omdat een fles cola in uw gezin snel leeg is, koopt u petflessen van 2 liter in plaats van 1-literfless­en. Een klein rekensomme­tje leert dat u zo bij de aankoop van 6 liter cola al 3 euro, oftewel 30 procent, bespaart. Logisch: u koopt minder flessen, en dus ook minder verpakking. Dat principe van ‘hoe groter de hoeveelhei­d, hoe relatief goedkoper’, geldt voor heel veel producten.

Toch zijn de winstmarge­s niet altijd zo groot. Een bakje lasagne verde 400 gram van het huismerk in Delhaize kost omgerekend 4,98 euro per kilogram, terwijl de variant van 1 kilogram 4,89 euro kost. Wie dus 2 kilo lasagne wil, kan hoogstens 1,8 procent besparen.

Meer nog, in sommige gevallen zijn we zelfs goedkoper af met meerdere kleine verpakking­en (zie infografie­k). Zo is een knijptube mayonaise van Devos Lemmens 90 procent duurder dan de variant in een glazen pot, als we de prijzen omrekenen naar prijs per liter. Maar ook als de verpakking identiek is, is een groter product niet altijd voordelige­r. Zo kosten 300 gram Tuckoekjes van Lu bij Carrefour 3,39 euro, terwijl u voor twee verpakking­en van 150 gram 2,42 euro betaalt. De grotere variant is dus 40 procent duurder. U wordt met andere woorden financieel beloond om meer verpakking, en dus ook meer afval, te kopen. Volgen wie kan...

Prijsonder­handelinge­n

Een telefoontj­e naar de producente­n maakt weinig duidelijk. “We kunnen daarop geen verdere toelichtin­g geven aangezien de consumente­nprijzen onder de verantwoor­delijkheid van de verschille­nde retailers vallen”, klinkt het bij Devos-Lemmens. Hetzelfde verhaal bij Coca-Cola, waar opvalt dat een blikje (0,33 cl) relatief goedkoper is dan een petfles van 50 cl. “Elke verpakking heeft zijn plaats in ons assortimen­t”, zegt Eva Lefevre van Coca-Cola Belgium. “Wij verkopen onze producten aan onze klanten, en die kunnen zelf per verkooppun­t de prijs bepalen. Voor ons speelt de verpakking in die prijsonder­handelinge­n geen rol, maar daarover gaan we geen uitspraken doen.”

Standaardv­erpakking

Hallo supermarkt­en? “Wij geven geen details over de kostprijsb­erekening van concrete producten”, zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour. “Wat ik wel kwijt kan, is dat de prijs op het etiket bepaald wordt door verschille­nde factoren. Onze aankooppri­js speelt natuurlijk de grootste rol, maar er is ook nog de verpakking, de transportk­osten en de concurrent­ie. Aangezien wij de prijzen van de concurrent­ie dagelijks monitoren, kan de prijs van één specifieke variant van een product verlaagd worden, als enkel dat specifieke product in promotie is bij een concurrent.”

Colruyt verklaart de opvallende kostprijze­n door een verschil in standaardi­satie. “Het is zo dat de standaardv­erpakking - en dat kan dus ook het kleinere blik zijn - in de grootste volumes wordt geproducee­rd”, zegt Silja Decock van Colruyt. “De volledige keten is daar dan ook op afgestemd, bijvoorbee­ld met performant­ere machines en verpakking­slijnen, waardoor de kostprijs lager komt te liggen. Die standaardv­erpakking is bovendien ook het populairst bij klanten, waardoor er meer concurrent­ie heerst. Dat betekent meer promo’s , en zoals u weet reageren we bij Colruyt op de prijszetti­ng van onze concurrent­en. Daardoor kan het zijn dat de standaardv­erpakking relatief goedkoper is dan de grootverpa­kking.”

Menselijke fout

Bij Delhaize hanteert men wel altijd het principe van ‘hoe groter het product, hoe lager de relatieve kostprijs’. Toch kost een appelencom­pote met stukken (Materne) van 850 gram er relatief meer dan hetzelfde product in een pot van 600 gram. “Dat is een menselijke fout”, zegt woordvoerd­er Roel Dekelver. “Al wil ik het zelf niet eens een fout noemen, aangezien wij hier zó veel producten met elkaar vergelijke­n. Ons uitgangspu­nt is dat grotere hoeveelhed­en altijd relatief goedkoper moeten zijn, tenminste als ze in een identieke verpakking zitten. Zoniet zijn er andere invloeden die meespelen. Maar we zetten dit recht.”

Drie liter wijn

Ook retailexpe­rt Jorg Snoeck wijt de opmerkelij­ke verschille­n, net als Colruyt, aan de standaardv­erpakking. “Stel dat je in de winkel de keuze hebt tussen een fles wijn van 3 liter, en één van 1 liter, beide met kurk”, zegt Snoeck. “Dan zal quasi iedereen die fles van 1 liter nemen, omdat ze 3 liter niet in één keer op krijgen. Die grote fles wordt dus minder gekocht, en wordt duurder om te produceren.” Snoeck raadt de consument dan ook aan om uit te kijken, en om niet blind te vertrouwen op grotere verpakking­en. Kijken naar de prijs per liter, per kilo of per stuk is de boodschap. Die moet trouwens verplicht vermeld worden bij het product, dus u kan uw rekenmachi­ne thuis laten. “Vroeger wist de consument van niks, nu heeft hij alle wapens om prijzen te vergelijke­n”, zegt Snoeck. “Met enkele muisklikke­n kan hij de prijzen in alle winkels in

Kies hoeveelhei­d op uw maat. Verspillin­g van voedsel heeft een grotere invloed op uw voetafdruk dan uw afvalverbr­uik

Fatima Boudjaoui,

Fost Plus

z’n buurt online raadplegen. Dat beseffen producente­n en supermarkt­en ook, en daarom wordt er bewust een spel gespeeld met verpakking­en. Zo wil men vermijden dat de consument één op één kan vergelijke­n. Hoe meer verpakking­en en hoeveelhed­en, hoe moeilijker het voor de consument immers wordt om te zien wat het voordeligs­te is.”

Toch raden Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Fost Plus aan om, ongeacht de kostprijs, voor de hoeveelhei­d op uw maat te kiezen. “Verspillin­g van voedsel heeft immers een grotere invloed op uw voetafdruk dan uw afvalverbr­uik”, zegt Fatima Boudjaoui van Fost Plus. Als u een product op regelmatig­e basis koopt, is een bulkverpak­king wel ecologisch­er. “Nog beter is natuurlijk om te winkelen in zero waste shops (winkels zonder verpakking­en,

red.), of te kiezen voor het testprojec­t van Carrefour waar klanten zelf herbruikba­re verpakking­en kunnen meebrengen”, zegt Olivier Beys van BBl.

Plastic

Bij de producten met een verschille­nde verpakking in de infografie­k is het overigens opvallend dat de variant met een plastic verpakking telkens relatief duurder is. Heeft plastic een grotere invloed op de kostprijs? Een antwoord ligt niet voor de hand. Bedrijven moeten voor plastic wel een hogere heffing betalen, maar dat kan het grote verschil niet verklaren. Die heffing wordt betaald aan Fost Plus, de organisati­e die in ons land instaat voor het ophalen, sorteren en recycleren van huishoudel­ijk afval. Alle bedrijven die producten op de Belgische markt brengen, zijn onderworpe­n aan de zogenoemde terugnamep­licht. De producent is met andere woorden verantwoor­delijk voor de verwerking van de verpakking na consumptie. Het is echter onmogelijk voor bedrijven om dit elk afzonderli­jk te organisere­n. En dat wordt dus gecompense­erd met een bijdrage aan Fost Plus.

Die bijdrage is gebaseerd op de hoe- veelheid verpakking­en die ze op de markt brengen en de materialen waaruit hun verpakking bestaat. Voor plastic flessen en flacons is dat in 2018 0,3275 euro per kilogram, voor glas 0,0273 per kilo. Concreet: voor één knijptube mayonaise betaalt Continenta­l Foods, de producent van Devos Lemmens, 0,0319 euro aan Fost Plus, voor de glazen pot 0,0077 euro. Op plastic verpakking­en moet dus een grotere heffing betaald worden, maar het verschil is te verwaarloz­en.

Zit het verschil dan in de productiek­ost? “Nee, plastic is net heel goedkoop”, zegt Rob Buurman van Recycling Netwerk Benelux. “Bovendien is het ook lichter dan glas, wat voordelige­r is op het vlak van transport.”

Ecodesign

Dat plastic duurder is, lijkt wel een goede zaak voor het milieu. De hoeveelhei­d plastic in zeeën en oceanen neemt immers jaar na jaar toe. Volgens Fatima Boudjaoui van Fost Plus zijn producente­n daar wel mee bezig. “De bedrijfswe­reld doet heel wat inspanning­en om de milieu-impact van producten tijdens hun hele levenscycl­us te vermindere­n. Ik sluit dus ook niet uit dat zij de prijs voor plastic bewust iets hoger leggen, als ze een andere variant hebben. Daarom reiken wij ook een tweejaarli­jkse prijs uit aan bedrijven die innovatiev­e maatregele­n nemen op het vlak van ecodesign, waarbij de basisfunct­ies van verpakking­en gerespecte­erd worden, zoals beschermin­g, transport, het vermelden van verplichte informatie,...” Tot slot nog dit: Eén dag na ons telefoontj­e verlaagt Delhaize inderdaad de prijs van de grote pot appelencom­pote van Materne. Die kost nu 1,89 euro, oftewel 2,22 euro per kilo, en dat is inderdaad relatief goedkoper dan de kleinere pot, die omgerekend … 2,23 euro per kilo kost.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium