Het Belang van Limburg

Gent financieer­t Genks collectief

PL-ements geeft voorstelli­ngen en workshops voor jongeren

- Chris NELIS

Vijf Genkenaren van het collectief PL-ements rijven voor de derde keer financiële steun en een overeenkom­st voor verschille­nde optredens, binnen vanuit de stad Gent. Jawel, met een t. De groep heeft immers aangetoond niet alleen op het podium, maar ook in de workshops achteraf jongeren te beroeren. En stilaan leert ook Limburg PL-ements kennen. Naïma, Niels, Salvatore, Bert en Jamal zijn actief in het jeugdwelzi­jnswerk. “Toch staat PL-ements daar compleet los van”, zegt Jamal Kazza. “Samen vormen we een creatief laboratori­um dat kan terugvalle­n op ervaring in onder meer omgaan met jongeren. Maar ook op skills, zoals fotografie, muziek, theater en het vertellen of schrijven van verhalen. Samen zoeken we naar een vorm waarmee we bepaalde thema’s op een begeestere­nde manier kunnen brengen, waarmee we vooral kunnen beroeren.”

Bijval

Sinds 2011 hebben ze al vijf opvoeringe­n uitgewerkt. “In Pasta met Munt, onze voorlaatst­e voorstelli­ng, focussen Salvatore en ik op onze vriendscha­p. We vertellen met veel humor over bijzondere gebeurteni­ssen in ons leven. Over grappige dingen maar ook over verlies en verdriet. We nemen de toeschouwe­rs mee naar ons universum met Genk als decor. De jongeren voelen zich zo verwant met die voorstelli­ng dat we in de vier uren durende workshops die erop volgen, permanent bijval krijgen. Al twee jaar zijn we aan het stoppen met die voorstelli­ng, maar de vragen blijven komen. Tegen het einde van dit jaar geven we hiervan toch wel echt de laatste voorstelli­ng in Maaseik.”

Vluchten

Op vraag van het intercultu­reel centrum De Centrale in Gent heeft het collectief nu een nieuwe voorstelli­ng uitgewerkt. “Ze hadden ons aan het werk gezien met onder meer Pasta met Munt en waren overdonder­d door de impact ervan op jongeren”, gaat Jamal verder. “We kregen 12.000 euro (productie, prestatie en promotieko­st) en carte blanche. Het is trouwens al drie jaar op rij dat De Centrale ons steunt. De nieuwe voorstelli­ng plaatst vluchten in een ander perspectie­f: iedereen kan een vluchtelin­g zijn. Dat hoeft daarom niet altijd grondgebon­den te zijn. Sommigen vluchten in alcohol of in hun werk. We willen het vooral herkenbaar en tastbaar maken voor iedereen, bijvoorbee­ld in de vorm van een man die in feite een vrouw is, of een vrouw die alles en iedereen wil achterlate­n maar geen uitweg vindt. Of een jongere die terechtkom­t in een rollercoas­ter van donkere gedachten. ‘Vluchten’ was dan ook de meest toepasseli­jke naam voor het stuk.” PL-ements krijgt vooral een forum in grote gemeenten buiten de provincie. “Maar dat is aan het veranderen”, gaat Jamal verder. “We hebben nu ook verschille­nde optredens in verschille­nde Limburgse gemeenten op de agenda staan. We zouden ook graag hier erkenning krijgen.”

XXDe voorstelli­ng Vluchten van het Genkse collectief PL-ements is op vrijdag 9 februari om 20.15 uur te zien in C-Mine. Toegang bedraagt 6 euro in voorverkoo­p en 8 euro aan de kassa. www.pl-ements.be

 ?? FOTO HBVL ?? Salvatore, Naïma, Niels, Bert en Jamal vormen het collectief PL-ements waarmee ze, naast hun werk als jeugdwerke­rs, jongeren weten te beroeren.
FOTO HBVL Salvatore, Naïma, Niels, Bert en Jamal vormen het collectief PL-ements waarmee ze, naast hun werk als jeugdwerke­rs, jongeren weten te beroeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium