Het Belang van Limburg

Dochter Skripal doorbreekt de stilte: “Alles komt goed”

-

Het gaat steeds beter met Joelia Skripal, die net als haar vader, de Russische voormalige dubbelspio­n Sergei Skripal, vergiftigd werd met een Russisch zenuwgas. Nadat ze vorige week wakker werd, heeft ze nu de stilte doorbroken, met een krachtige boodschap aan de wereld. “Het gaat goed aflopen. Alles kan worden hersteld.”

Joelia (33) en haar vader Sergei (66) liggen nog steeds in het ziekenhuis sinds ze begin maart bewusteloo­s werden aangetroff­en in een winkelcent­rum in het Engelse Salisbury. Ze bleken vergiftigd te zijn met een zenuwgas dat door het Russische leger werd ontwikkeld. De ontdekking deed Groot-Brittannië en bij uitbreidin­g het hele westen vermoeden dat Moskou achter de aanval zat, en leidde tot een zware diplomatie­ke crisis.

Die crisis ging volledig voorbij aan zowel Joelia als haar vader, want beiden lagen wekenlang in een coma. Tot vorige week, althans bij Joelia. De BBC had op basis van anonieme bronnen al gemeld dat ze aan de beterhand was, en in een mededeling die door de Britse politie Scotland Yard verspreid werd, bevestigde ze dat gisteren uiteindeli­jk zelf. “Ik ben vorige week wakker geworden en wordt elke dag sterker”, klinkt het. “Ik wil de vele de mensen bedanken die mij en mijn vader helpen te genezen, en zeggen hoeveel deugd de vele steunberic­hten me doen.” De mededeling kwam er een aantal uur nadat de Russische zender Rossiya 1 al een opname had laten horen van een telefoonge­sprek tussen Joelia en haar nicht Viktoria. Ze heeft het daarin over haar vader. Ook hij is aan de beterhand, wordt duidelijk. “Hij is nog aan het rusten, aan het slapen”, zegt ze. “Maar ik wéét dat ook hij goed aan het herstellen is. Er is niets onomkeerba­ars gebeurd. Het gaat goed aflopen. Alles kan worden hersteld.”

 ?? FOTO AP ?? Joelia Skripal.
FOTO AP Joelia Skripal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium