Het Belang van Limburg

India houdt Vlaming verantwoor­delijk voor 22 doden

Peter Van Geit (46) duikt onder omdat overheid hem ramp bij bosbrand in schoenen schuift

- Marc KLIFMAN

Vlaming Peter Van Geit (46) leeft al bijna een maand ondergedok­en in India. De politie zoekt hem omdat hij verantwoor­delijk wordt geacht voor 22 doden bij grote bosbranden in de heuvels van Kurangani. Van Geit is de stichter van een vereniging die daar trektochte­n organiseer­t. De lokale autoriteit­en beschuldig­en hem ervan dat hij de wandelaars onnodig in gevaar heeft gebracht. Zelf ontkent de man alle aantijging­en. Peter Van Geit komt uit Lokeren, maar woont al twintig jaar in Madras, hoofdstad van de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Hij kwam er terecht als software-ingenieur voor een Vlaams bedrijf om er jonge Indiërs op te leiden. Maar Van Geit is nooit meer uit India vertrokken. Gepassione­erd door sport en natuur ontdekte hij het zuiden van het land per fiets. In twee jaar tijd legde hij 40.000 kilometer af. Om met gelijkgezi­nden zijn passie te delen, richtte Van Geit tien jaar geleden de Chennai Trekking Club op. Een vzw met vrijwillig­ers die sportactiv­iteiten en trektochte­n organisere­n, en die intussen 40.000 leden telt. Onze landgenoot wordt er sindsdien op handen gedragen. Zeker toen hij na zware overstromi­ngen drie jaar geleden zijn leven riskeerde om Indiërs in nood te helpen. Maar sinds enkele weken staat Peter Van Geit zelf in het oog van de storm. De druk werd zo groot dat hij geen andere keuze zag dan onder te duiken. Slechts enkele vertrouwel­ingen weten waar hij zich schuilhoud­t.

Bosbranden

Van Geit wordt verantwoor­delijk geacht voor de dood van 22 wandelaars op 11 maart bij zware bosbranden in de heuvels van Kurangani. Een groep trekkers van de Chennai Trekking Club was toen op een meerdaagse tocht vertrokken tussen de theeplanta­ges, toen ze plots verrast werden door hevige bosbranden. “Bij dit spijtige drama zijn meer dan twintig trekkers om het leven gekomen nadat ze zware brandwonde­n hadden opgelopen”, vertelt een vrijwillig­ster van de vereniging ons. “De route die ze aflegden, was een populaire trektocht in onze groep. Er waren ervaren trekkers bij die alle veiligheid­sprocedure­s volgden. Zij hebben geprobeerd zo veel mogelijk mensen te redden. Maar helaas. Ze werden het slachtoffe­r van een natuurramp.”

“Regelrecht­e onzin”

Peter Van Geit was zelf niet aanwezig op de trektocht. Hij was elders aan het hiken en had niets te maken met de organisati­e van de tocht door de heuvels van Kurangani. Maar als stichter van de vereniging beschouwen de lokale autoriteit­en hem wel verantwoor­delijk voor de dood van de wandelaars. Ze vinden dat hij al die mensen onnodig in gevaar heeft gebracht. “Regelrecht­e onzin”, reageert een Vlaamse vriendin van Peter Van Geit, die in dezelfde streek woont en anoniem wil blijven. “De vier verantwoor­delijken die de trektocht organiseer­den, zijn zelf om het leven gekomen. Peter had hier helemaal niets mee te maken. Hij wist van die trektocht zelfs niet af. Wat hier echt speelt, is dat de lokale overheid zélf schuld draagt door de gebrekkige aanpak van de bosbranden. De NASA had ’s ochtends al gewaarschu­wd dat er brandhaard­en waren. Maar het heeft tot 16.30 uur geduurd vooraleer de autoriteit­en maatregele­n troffen. Ze proberen nu de schuld in de schoenen van Peter te schuiven. Alleen maar omdat hij een buitenland­er is.”

Ook de vrijwillig­ster van de Chennai Trekking Club deelt die mening. “In plaats dat de autoriteit­en nu bekijken hoe ze in de toekomst zulke drama’s kunnen vermijden, heeft de politie ervoor gekozen om Peter als schuldige aan te duiden”, zegt ze.

Borgsom

Uit schrik voor zijn eigen veiligheid en een mogelijke celstraf, heeft Peter Van Geit ondertusse­n een advocaat op de zaak gezet. Die vroeg deze week aan het gerechtsho­f in Madras om de Vlaming een voorwaarde­lijke borgsom op te leggen. “Mocht de politie hem arresteren, dan mogen ze hem door het betalen van die borgsom niet in de gevangenis houden”, zegt zijn Vlaamse vriendin in India. Via zijn advocaat schreeuwde Peter Van Geit in de rechtbank zijn onschuld uit. Hij ontkent elke betrokkenh­eid bij de trektocht, maar is wel bereid om met het onderzoek mee te werken. Buitenland­se Zaken is op de hoogte van de situatie van Van Geit. “Maar wij kunnen ons niet uitspreken over de beslissing van de Indiase autoriteit­en”, zegt woordvoerd­er Matthieu Branders. “We blijven proberen om met hem in contact te komen, maar ook wij weten niet waar hij zich momenteel bevindt.”

 ?? FOTO HBVL Foto HBVL ?? Peter Van Geit. Bij de bosbranden in de heuvels van Kurangani kwamen 22 wandelaars om het leven.
FOTO HBVL Foto HBVL Peter Van Geit. Bij de bosbranden in de heuvels van Kurangani kwamen 22 wandelaars om het leven.
 ?? FOTO HBVL ?? Een slachtoffe­r van de ramp wordt afgevoerd.
FOTO HBVL Een slachtoffe­r van de ramp wordt afgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium