Het Belang van Limburg

Burgerinit­iatief wil meer inspraak in beleid

BOS komt op bij verkiezing­en Oudsbergen

- Roger DREESEN

Tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen in Oudsbergen staat ook BOS op de kieslijste­n: Burgers Oudsbergen Samen. “Dat is geen partij, maar een progressie­ve burgerbewe­ging. Tijdens onze burgercafé­s kan iedereen zijn mening delen. Daar waar politiek thuishoort, aan de toog. En iedereen rekent zijn eigen drankje af”, zeggen Els Raskin en Fabian Spreeuwers. “BOS is gebaseerd op het burgerpart­icipatiemo­del Uitklapdem­ocratie, ontstaan in het Engelse Frome”, opent Els Raskin, die het idee van burgerpart­icipatie in de zomer van 2017 ter plaatse ging bestuderen. Eerder dook in Antwerpen zo al de Burgerlijs­t op, Stadsgreep in Gent, de Burgers van Grobbendon­k en Bouwel en nu dus ook BOS in Oudsbergen. ‘Burgers Oudsbergen Samen’, afgekort BOS, is een partijloos positief en lokaal initiatief, dat de klassieke manier om politiek te bedrijven wil doorbreken”, gaat Raskin verder. “BOS kijkt en luistert naar wat mensen kan verbinden, wat hen bezighoudt en pleit voor grotere betrokkenh­eid van de burger bij het dagelijkse beleid.”

Gemeentera­ad

Al kan je van het huidige beleid niet zeggen dat ze zo maar wat doen, geeft Raskin ruiterlijk toe: “De huidige burgemeest­er van Meeuwen-Gruitrode heeft een stevige ploeg rond zich verzameld die goed werkt, ook zo in Opglabbeek. Als het goed is, moet het ook gezegd worden.” Toch ziet BOS het politiek bedrijf helemaal anders. “Laat de Oudsbergen­aar meer aan het woord, niet alleen als er verkiezing­en zijn, laat hen ideeën en ook de oplossinge­n aanleveren, laat hen breder participer­en en daag hen uit om 6 jaar lang verantwoor­delijkheid op te nemen”, zegt Fabian Spreeuwers. “De gemeentera­ad is vandaag enkel een formeel bekrachtig­ingsinstru­ment. En wat die spreektijd voor burgers betreft: bestaat die wel bij ons?” Liefst wil BOS de gemeentera­ad weg uit de raadzaal. “Via een Burgerraad willen we ideeën en voorstelle­n bespreken en proberen om te zetten in plannen. Ook hier is de Oudsbergen­aar welkom en heeft iedereen één stem. De beslissing­en worden door onze vertegenwo­ordigers of verkozen kandidaten voorgelegd op de gemeentera­ad”, verduideli­jkt Raskin.

Boswachter­s

BOS zoekt ondertusse­n actief naar vrijwillig­e medewerker­s. “BOSwachter­s, kandidaat-raadsleden, kandidaat-schepenen en een kandidaat-burgemeest­er. Al is onze leuze: iedereen burgemeest­er”, besluiten Els Raskin en Fabian Spreeuwers. Eind juni wil BOS definitief landen met het burgerinit­iatief.

BOS stelt zich voor tijdens burgercafé­s, op 19 april in De Kastelein in Gruitrode en op 22 mei in den Ouden Tijd in Opglabbeek. “De locatie en datum voor Meeuwen wordt later nog bepaald. Ook onze burgemeest­ers en andere politieke partijen zijn welkom om ideeën uit te wisselen en een pintje te drinken”, aldus nog Raskin.

 ?? RDR ?? De stichters van het burgerinit­iatief willen voorlopig nog onbekend blijven om duidelijk te maken dat iedereen de kans krijgt om aan het beleid deel te nemen.FOTO
RDR De stichters van het burgerinit­iatief willen voorlopig nog onbekend blijven om duidelijk te maken dat iedereen de kans krijgt om aan het beleid deel te nemen.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium