Het Belang van Limburg

FAVV neemt 600 koeienmage­n in beslag en legt exportverb­od op

Voedselage­ntschap valt binnen bij Hasselts bedrijf voor dierenvoer

- Ruben STEEGEN

De politie en het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) hebben vorige week zo’n 600 koeienmage­n in beslag genomen bij het Hasselts bedrijf H.I.E., dat gespeciali­seerd is in de uitvoer van dierenvoer naar Vietnam. Na een doorlichti­ng van de firma bleken er sterke aanwijzing­en dat H.I.E. vlees exporteerd­e zonder de juiste papieren. De speurders lieten vijf koelcontai­ners verzegelen en het bedrijf mag voorlopig geen vlees meer uitvoeren. De zaakvoerde­r ontkent intussen elke mogelijke vorm van fraude en benadrukt dat H.I.E nog altijd actief is.

Met groots machtsvert­oon vielen speurders van de federale gerechteli­jke politie Limburg en inspecteur­s van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en) vorige week vrijdag binnen bij het bedrijf H.I.E. in Sint-Lambrechts-Herk, dat gespeciali­seerd is in de export van slachtafva­l voor dierenvoed­ing. “Aanleiding waren enkele klachten van particulie­ren”, weet FAVV-woordvoers­ter Katrien Stragier. Het Hasselts bedrijf werd een jaar geleden opgericht door een Nederlande­r en exporteert koeienmage­n richting Vietnam. Daar wordt het slachtafva­l verder verwerkt tot hondenvoer. In Hasselt worden de magen enkel gepekeld en klaargemaa­kt voor transport.

Gesjoemel

Bij de inval troffen de inspecteur­s op de parking van het bedrijf een vrachtwage­n vol koeienmage­n aan. Tijdens de inspectie kwam aan het licht dat de verplichte identifica­tie over de herkomst van het vlees ontbrak en werden alle 600 magen in beslag genomen. “Er zijn sterke aanwijzing­en dat H.I.E vlees aan- en afvoerde zonder de nodigde identifica­ties”, zegt Hasselts parketwoor­dvoerder Bruno Coppin. “Daardoor is het onmogelijk om de herkomst van het vlees te bepalen, wat nochtans verplicht is in het kader van de voedselvei­ligheid. Ook bleken de uitvoerdoc­umenten voor de export naar Vietnam niet aanwezig in het bedrijf.” De speurders namen de boekhoudin­g in beslag en brachten de exportland­en op de hoogte van het mogelijke gesjoemel.

Exportverb­od

De in beslag genomen koeienmage­n liggen momenteel in vijf grote koelcontai­ners van H.I.E, die alle vijf werden verzegeld. Het slacht- afval zal worden vernietigd. Voor zover bekend is er geen vlees van het Hasselts bedrijf op de Belgische markt terechtgek­omen. Het bedrijf mag geen koeienmage­n meer exporteren. “Het onderzoek loopt nog volop, maar wij leveren voorlopig geen certificat­en meer af aan deze firma”, aldus Stragier. Volgens de Nederlands­e zaakvoerde­r viseert het FAVV ten onrechte zijn bedrijf. “Bij die inval vorige vrijdag hebben ze inderdaad één kleine administra­tieve inbreuk vastgestel­d”, vertelt de man. “Blijkbaar hadden mijn mensen niet op elke bak met koei- enmagen de juiste stickers geplakt. Die documenten lagen wel in de vrachtwage­n, maar waren nog niet op elke bak gehangen. Daar zijn wij in de fout gegaan. Een vergetelhe­id, maar met fraude heeft dat niets te maken. Wij zijn met alles in orde. Koeienmage­n die wij in slachthuiz­en ophalen, zijn altijd voorzien van de nodige identifica­tie. Hetzelfde verhaal wanneer wij exporteren. Elke lading krijgt een certificaa­t van het FAVV. Daarzonder kan de container niet eens het land uit.”

Ze mogen mijn hele boekhoudin­g binnensteb­uiten keren. Ik heb niets te verbergen Zaakvoerde­r H.I.E.

Niets te verbergen

De Nederlande­r verleent naar eigen zeggen zijn volledige medewerkin­g aan het onderzoek. “Ze mogen mijn hele boekhoudin­g binnensteb­uiten keren. Ik heb niets te verbergen. Het feit dat wij deze week gewoon mogen verder werken, toont toch aan dat we correct bezig zijn?” De man gaat zich samen met zijn advocaat beraden over verdere juridische stappen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium