Het Belang van Limburg

Gezocht: 75.000 euro om vrijgeplei­t te worden van moord

Vlaamse verdachte start crowdfundi­ng om zich te kunnen verdedigen tijdens proces in Thailand

- Pieter HUYBERECHT­S

Hij is bang, de naar Thailand uitgeweken Antwerpena­ar Kevin Maes (32). Bang voor een beroepsrec­hter die hem kan laten opdraaien voor de ongewilde dood van zijn beste vriend in 2016. Het gevolg van een dramatisch mislukte bemiddelin­gspoging tijdens een ruzie waar hij niets mee te maken had. “Die hele zaak heeft mij al meer dan 200.000 euro gekost”, vertelt hij vanuit Bangkok. Ten einde raad start hij nu een crowdfundi­ng.

Eigenlijk wil de fiere zakenman in Kevin Maes zich liever helemaal niet wagen aan een crowdfundi­ng. “Ik heb jaren geleden een zaak in schoonheid­sproducten en medische apparaten opgestart in Bangkok en die zaak draait met vijftien man personeel nog altijd goed. Alleen heeft de realiteit mij ingehaald: ik word al twee jaar onterecht beschuldig­d van de moord op mijn beste vriend Siva Ramalingam (29) en de gerechtsko­sten swingen de pan uit. Vele duizenden euro’s per maand. Advocaten, visumproce­dures, een borgsom betalen, het kostte mij al meer dan 200.000 euro. Het geld is bijna op. En ik kan onmogelijk nog meer geld lenen of vragen van familie en vrienden.” En dus start hij nu een crowdfundi­ng om zijn proces in beroep, dat in juli start, deftig te kunnen voorbereid­en. Redelijk ongezien als moordverda­chte in een lopende zaak. In eerste aanleg kreeg Maes, die al negen jaar in de hoofdstad Bangkok woont, vier jaar cel.

Hartaanval

Twee jaar geleden is het intussen, dat de bemiddelin­gspoging in het appartemen­t van zijn ex-vrouw Sarah Gieghase (38) uit Leopoldsbu­rg dramatisch afliep. “Siva was die 28ste mei 2016 dronken en onder invloed van pijnstille­rs”, vertelt Kevin Maes. De twee waren beste vrienden en werkten ook samen in het bedrijf. Meer nog, zijn beste vriend had intussen een kind met Sarah, maar de vriendscha­psband bleef sterk. “Hun relatie was in de maanden voordien echter stukgelope­n en Siva dreigde ermee haar iets aan te doen en hun zoontje naar Maleisië mee te nemen”, vertelt hij. “Ze was in nood, klonk het aan de telefoon.” De Antwerpena­ar had al meermaals hun ruzies proberen te ontmijnen, maar stelde vast dat zijn beste vriend die avond bijzonder agressief werd. Samen met een Nederlands­e vriend hield hij Siva minutenlan­g in bedwang met een houdgreep. “Toen de politie arriveerde, leek zijn gezondheid­stoestand niet alarmerend”, vertelt Maes. “We waren klaar om het uitgaansle­ven in te duiken, toen we te horen kregen dat Siva onderweg naar het ziekenhuis was bezweken aan een hartaanval.” Nog een dag later kregen ze plots te horen dat ze door het Thaise gerecht van moord werden beschuldig­d. “Ik was een bemiddelaa­r die plots voor moordenaar werd aanzien.”

Ik ben bang. Bang voor Thaise gevangenis­sen. Ik wil geen drie jaar van mijn leven doorbrenge­n in wat voor mij het dichtste bij de hel komt

Niet naar België

Maes, die de gevangenis mocht verlaten na het betalen van een borgsom van 15.000 euro, hoopt deze zomer op een definitiev­e vrijspraak. “Mijn leven stond helemaal op de rails en is sindsdien in een nachtmerri­e veranderd. Siva’s dood was een ongeluk. Een drama voor Sarah, voor haar ouders die mij altijd zijn blijven steunen, voor Siva’s ouders, voor hun kindje, voor mij, voor iedereen. Ik ben nooit naar België gevlucht omdat ik opnieuw hoop op een fair proces. En vooral ook: omdat ik niets te verbergen heb. Helaas kost het blijkbaar handenvol geld om zoiets te bewijzen.”

Kevin MAES

 ?? Foto RR ?? Kevin Maes
Foto RR Kevin Maes
 ?? FOTO RR ?? Tijdens een ruzie tussen Sarah Gieghase uit Leopoldsbu­rg en haar voormalige vriend Siva Ramalingam liep het mis.
FOTO RR Tijdens een ruzie tussen Sarah Gieghase uit Leopoldsbu­rg en haar voormalige vriend Siva Ramalingam liep het mis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium