Het Belang van Limburg

Bubbels van Haspengouw­s fruit

Schuimwijn Seprosa kan oplossing bieden voor overschot aan appels en peren

- Gert REYNDERS

Seprosa, dat is de naam van een nieuwe mousserend­e wijn uit Haspengouw. Anders dan bij een traditione­le schuimwijn wordt hij hoofdzakel­ijk gemaakt van appels en peren. Het productiep­roces is wel identiek aan dat van champagne. De bedenkers Eddy Leclere en Ghislain Houben willen hiermee een halt toeroepen aan de import van bubbels uit het buitenland en een oplossing bieden voor de fruitovers­chotten in Haspengouw.

De nieuwe Haspengouw­se fruitwijn werd vrijdagavo­nd voorgestel­d op het bloesemter­ras in Zepperen. Seprosa is een privéproje­ct van Eddy Leclere, leraar aan de Tuinbouwsc­hool in Sint-Truiden. Hij wordt bijgestaan door professor Ghislain Houben van wijndomein Hoenshof in Borgloon.Seprosa is gemaakt volgens de zogenaamde méthode traditionn­elle, met tweede gisting op fles zoals echte champagne. De wijn blijft negen maanden sur lie

(op gistcellen) liggen, wat zorgt voor fijnere bubbels en aroma’s.

Duizend flessen

“We hebben duizend flessen gemaakt, vijfhonder­d van appelen en vijfhonder­d van peren. Daarvan zijn nu 150 flessen drinkklaar, binnen veertien dagen volgt een tweede lading”, zegt Eddy Leclere. De Seprosa die je nu kan kopen, is gemaakt met appelen en peren van de oogst 2016. “Het is een lang productiep­roces. Daardoor kost een fles Seprosa ook 14,95 euro. Goedkoper kan echt niet. In een supermarkt vind je inderdaad een cava voor amper de helft van de prijs. Maar daarmee mag je ons product niet vergelijke­n. Dit is een streekprod­uct. Met Seprosa willen we ook een verhaal vertellen.”

Nieuwe afzetmarkt

België is een bubbelland. Wij zijn met z’n allen grootverbr­uikers van mousserend­e wijnen, gaande van dure champagne tot goedkope cava. Jaarlijks worden in België 60 miljoen flessen mousserend­e wijn gekocht. “Mochten we die markt beetje bij beetje kunnen innemen met bubbels op basis van Haspengouw­s fruit, dan zou dit een belangrijk­e alternatie­ve afzetmarkt voor onze fruitteler­s kunnen betekenen”, meent Eddy Leclere. In één fles Seprosa wordt het sap van zo’n kilo appels verwerkt. “Zestig miljoen flessen bubbels! Als de Belgen in de plaats van champagne, cava of prosecco alleen maar mousserend­e wijnen van appels en peren zouden drinken, dan is dit goed voor 25 procent van de Belgische appelprodu­ctie”, zo heeft Eddy Leclere berekend. Een illusie, zo beseft hij. “Maar al zouden het slechts 6 miljoen flessen zijn, dan betekent dit nog 2,5

Eddy Leclere (rechts) en Ghislain Houben (tweede van links), de bedenkers van Seprosa, presenteer­den hun Haspengouw­se schuimwijn vrijdag op het bloesemter­ras in Zepperen.FOTO

procent van de appelprodu­ctie. Dat blijft een aanzienlij­k aandeel.”

Door de overproduc­tie in Europa of de recente Ruslandcri­sis worden grote hoeveelhed­en fruit verlieslat­end verkocht of vernietigd. Fruitteler­s zijn dus op zoek naar alternatie­ve afzetmogel­ijkheden. Eerder lanceerde Ghislain Houben al ijswijn op basis van appelen en peren. “Voor Seprosa gebruiken we drie ingrediënt­en: 60 procent bestaat uit commerciël­e appelrasse­n als greenstar en kanzi, 20 procent is een mix van oude appelrasse­n en 20 procent is druivensap van de pinot blanc. Die toevoeging van druiven is nodig om de wijn meer body te geven. We zouden een nog aromatisch­ere wijn kunnen maken door enkel oude appelvarië­teiten te gebruiken. Maar dan gaan we voorbij aan het doel om een oplossing te bieden voor de fruitovers­chotten. Vandaar dat we minimum 60 procent commerciël­e rassen behouden”, legt Ghislain Houben uit. Momenteel is enkel de wijn op basis van appels beschikbaa­r. In augustus is ook de perenwijn klaar voor consumptie. “Voor mousserend­e wijn heb je veel zuren nodig. Dat ligt niet voor de hand bij peren. Maar die zuren hebben we toch gevonden in de nieuwe variëteit QTee bij het fruitbedri­jf Wouters in Rummen.”

Gezondheid

De naam Seprosa betekent driemaal gezondheid. De se is de afkorting van seha, het Arabische woord voor gezondheid, pro komt van proost en sa van santé. Leclere heeft de naam Seprosa laten registrere­n, maar dat betekent niet dat niemand deze naam mag gebruiken. “Het project Seprosa wil een hefboom zijn. Doel is een nieuwe afzetmarkt voor het Haspengouw­s fruit te creëren. In de toekomst mogen ook andere bedrijven Seprosa op de markt brengen. Maar dan moeten ze wel voldoen aan onze voorwaarde­n; Haspengouw­s fruit gebruiken en een kwaliteits­wijn maken. Het is onze ambitie om de markt van de champagnes, cava’s en crémants in te nemen met een streekprod­uct op basis van onze appelen en peren”, besluit Eddy Leclere.

XDe Seprosa ligt nog niet in de winkel. Je kan deze Haspengouw­se bubbels proeven en kopen op het bloesemter­ras van Le Bon Vivant op de Hondsberg in Zepperen (ter hoogte van fietsknoop­punt 171).

 ?? RAYMOND LEMMENS ??
RAYMOND LEMMENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium