Het Belang van Limburg

“10.000 nieuwe inwoners en handel leeft vanzelf op”

Angelo Bruno (Pro Genk) pleit voor meer hoogbouw in centrum

- Chris NELIS

Om de handel in Genk te laten floreren zou het centrum moeten aandikken met 10.000 nieuwe inwoners. Dat zegt eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk). Hij wil op de gelijkvloe­rse verdieping vooral beleving, maar er moet ook meer in de hoogte gebouwd worden om extra woonruimte te creëren.

“We moeten niet alleen mensen van buitenaf warm maken om naar onze handelsker­n te komen”, zegt Bruno. “Als we die willen versterken, moeten we ook nieuwe inwoners aantrekken. Als in het centrum 10.000 mensen extra komen wonen, dan lost het handelspro­bleem vanzelf op. Al die mensen moeten boodschap- pen doen. Of er voldoende ruimte is om die hoeveelhei­d nog te huisvesten? Absoluut. Maar dat betekent wel dat we de ruimte wat efficiënte­r moeten beheren. We zouden projectont­wikkelaars meer moeten toelaten om in de hoogte te werken en zo elk vierkante meter nuttig in te delen. Dat zal ook gevolgen hebben voor het parkeren. Daarom pleit ik ook voor nog meer ondergrond­se parkings.”

Bruisen

Op de gelijkvloe­rse verdieping moet er volgens Bruno ruimte zijn voor beleving. “We moeten komen tot een centrum waar veel leven is”, gaat Bruno verder. “Veel leven en beweging trekt leven aan. Daarvoor heb je dan weer veel jonge gezinnen nodig. Het is goed dat er senioren in het centrum wonen. Maar momenteel is het demografis­ch evenwicht zoek. Het is ook belangrijk dat er nog meer activiteit­en komen. Er is al heel wat vooruitgan­g geboekt de voorbije jaren. Maar ik wil de stad nog meer zien bruisen. Je hebt wereldwijd steden waar in winkelbuur­ten elke avond massa’s mensen flaneren. Dat zie je in Genk ook tijdens Iedereen Donderdagt en Vollebak Vennestraa­t. Om maar aan te geven dat dat ook hier kan. Maar dan moeten we durven streven naar alle dagen Iedereen Donderdagt.”

Campagne

Bruno lanceerde zijn ideeën gisteren in de rand van de voorstelli­ng van de nieuwe handelscam­pagne waarmee de stad Genk, vastgoedbe­heerder Wereldhave België, Unizo Genk en het centrumman­agement uitpakken. Honderd Genkse handelaars zijn het gezicht van die campagne. Hen kan je tegenkomen op tal van affiches. Er zijn ook spotjes uitgewerkt voor regionale radio- en tv-zenders. De campagne kost 250.000 euro.

We willen meer leven in het centrum. Daarvoor heb je jonge gezinnen nodig Angelo BRUNO

Schepen

 ?? FOTO CN ?? “We moeten streven naar Iedereen Donderdagt op alle dagen”, zegt Bruno.
FOTO CN “We moeten streven naar Iedereen Donderdagt op alle dagen”, zegt Bruno.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium