Het Belang van Limburg

Zwaluwen dreigen te verdwijnen

- Mireille MAES/Roger DREESEN

De boeren- en vooral de huiszwaluw dreigen in Bocholt te verdwijnen. Al dertig jaar volgt Jacky Jacobs de populaties in zijn dorp. En de cijfers die hij verzamelde zijn dramatisch. Enkel in de Bosstraat (waar hij zelf woont) zijn er nog 12 nesten van de huiszwaluw. “Het gebruik van pesticiden verklaart die daling deels. Maar er is meer. We zijn anders gaan bouwen. Een dakoverste­ek zie je bijna niet meer. En vooral, de mensen dulden de uitwerpsel­en van de vogels niet meer”, zegt Jacobs.

Zelf heeft Jacobs aan de zijkant van zijn huis een speciaal zwaluwhoek­je met grote nestkasten ingericht. Elke zomer kan hij daar genieten van het aan- en afvliegen van de huiszwaluw. “Ik ben hier in 1973 komen wonen en had toen al zwaluwnest­en. Regelmatig ging ik kijken hoe het de dieren verging, maar toen was al duidelijk dat de populatie aan het dalen was. Alleen waren er geen cijfers voorhanden. Vijftien jaar later schoot ik in actie. In Lozen, Veldhoven en Kreyel waren er nog amper huiszwaluw­en te bespeuren. En de boerenzwal­uw deed het niet veel beter.”

Jacobs bezocht ruim 80 adressen in zijn gemeente waar de huis- en boerenzwal­uw nestelden of genesteld hadden. “De bewoners vroeg ik hoe de situatie midden jaren 1970 was en ik telde de nesten in 1988. De populatie was gedecimeer­d. We zijn nu net geen 30 jaar later en de cijfers zijn dramatisch. Veel moet er niet meer gebeuren of de huiszwaluw is voor altijd weg uit Bocholt”, waarschuwt Jacobs.

Vernield

De intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden spelen uiteraard een belangrijk­e rol. “Maar het is zeker niet de enige verklaring. Boerderije­n zijn gerenoveer­d, huizen hebben geen dakoverste­ek meer, de zwaluwen vinden nog nauwelijks geschikt materiaal om een nest te bouwen, enzovoort. Voor deze vogels is het heel moeilijk om anno 2018 nog te overleven. Intussen weten we dat eens ze zijn vertrokken en zich bij een andere populatie hebben aangeslote­n, ze meestal wegblijven. En precies daarom is het doodjammer dat er van de weinige nesten die er nog zijn, elk jaar weer een aantal wordt vernield omdat de eigenaars de vuiligheid op hun erf of langs het huis niet willen.”

Vijf voor twaalf

Jacobs stapte met zijn cijfers naar het gemeentebe­stuur. “Met hun hulp hoop ik de kleine populaties die er in Bocholt nog zijn, te houden en uit te breiden. En hopelijk volgen dan ook de buurgemeen- ten, want daar is de situatie allicht even slecht. De zwaluwen helpen kan al met simpele ingrepen: een kleine zandbak met wat water, leem en zand kan al veel helpen. En een aanmoedigi­ngspremie voor mensen die zwaluwnest­en aan hun huis of in hun stal hebben (zie kader). Want toegegeven, zo’n zwaluwnest brengt wel wat overlast met zich mee. Al heb ik daarvoor thuis een oplossing gevonden:

Boerenzwal­uw 1975 1988

324 Daling van 102 42

over 42 jaar

87%

(55 huizen)

Huiszwaluw 1975 1988

164 Daling van

(27 huizen) 45 6

over 42 jaar

96% 2017 2017

aan mijn muur hangt een soort vergaarpla­at enkele meters onder de nesten. Zo heb ik weinig vuiligheid tegen de muur en op de grond en kan ik samen met mijn vrouw in de zomer op een bankje tegenover de nesten naar de vogels kijken. Soms met z’n twee, soms met de buren. Want zelfs na zoveel jaren blijft het een fantastisc­h schouwspel.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Onder zijn dak heeft Jacky Jacobs een hele batterij aan nesten voor de huiszwaluw hangen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Onder zijn dak heeft Jacky Jacobs een hele batterij aan nesten voor de huiszwaluw hangen.
 ?? FOTO HBVL ?? Jacky verzamelde zelf cijfers over de zwaluwpopu­latie in Bocholt.
FOTO HBVL Jacky verzamelde zelf cijfers over de zwaluwpopu­latie in Bocholt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium