Het Belang van Limburg

“Ik voelde me veel beter bij de Volksunie dan vandaag bij de N-VA”

- Door Geert Houben

Paul Geukens (60) en Theo Wilsens (61) - als politierec­hter in Hasselt en Beringen goed voor drie decennia aan ervaring - trekken aan de alarmbel. “Met Koen Geens (CD&V) hebben we nu eindelijk een justitiemi­nister die hervorming­en doorvoert. Dat is goed. Maar hij doet te veel en te snel.”

“Alcoholslo­t gaat vluchtmisd­rijven de hoogte in jagen”

Vanaf 1 juli zullen politierec­hters dronken en geïntoxice­erde bestuurder­s sneller een alcoholslo­t kunnen opleggen. Wie een eerste keer tegen de lamp loopt met minstens 1,8 promille heeft prijs. De politierec­hter kan daar weliswaar nog van afwijken. Dat is niet het geval voor recidive. Een tweede betrapping in drie jaar tijd op minstens 1,2 promille alcohol in het bloed, staat gelijk met een alcoholslo­t.

“Daar ben ik carrément tegen,” is Tongenaar Paul Geukens duidelijk. “Het is een dure en onefficiën­te manier om de verkeersve­iligheid te verbeteren. Een slag in het water. Een mogelijk gevolg is dat het aantal vluchtmisd­rijven spectacula­ir zal stijgen. En twee: wie kan dat betalen? De kosten voor onder meer de installati­e en het omkadering­sprogramma lopen al snel op tot 6.000 euro. Bovendien is het systeem heel gemakkelij­k te ontduiken door bijvoorbee­ld iemand anders te laten blazen. Wie gaat dat misbruik controlere­n?”

“Toch vreemd dat het bij wet niet toegelaten is om een alcoholslo­t te plaatsen in vrachtwage­ns en bussen”, vraagt Neerpelten­aar Theo Wilsens zich af. “Wat moeten wij dan zeggen? Je mag overal pinten pakken zolang je maar niet met de auto rijdt, maar met uw camion mag het wel. Wat een onzin. Het is niet voor niets dat Nederland dit afgevoerd heeft.”

“Bovendien zijn wij verplicht het alcoholslo­t op te leggen bij 1,2 promille”, zegt Geukens. “Waar blijft de appreciati­emogelijkh­eid van de rechter? Wie zegt dat zo’n alcoholslo­t nuttig is voor die bepaalde persoon? Wij zijn perfect geplaatst om daar over te oordelen, want die man of vrouw staat tegenover ons.”

“Hoge boetes hebben geen zin, want bijna niemand betaalt ze”

Om verkeerscr­iminelen harder af te schrikken, gaan de straffen en bijhorende boetes meer en meer de hoogte in. Wie enkele glaasjes te veel op heeft en een eerste keer betrapt wordt, kan bij de politierec­hter een rekening van 1.600 euro krijgen. Op een vluchtmisd­rijf zonder gewonden staat al 15 dagen tot zes maanden cel en eveneens 1.600 euro boete. Als er gewonden zijn, bedraagt de boete minstens 3.200 euro, 3 maanden rijverbod en een gevangenis­straf van 15 dagen tot drie jaar. De politierec­hters zijn overtuigd van een harde aanpak, maar niet door een steeds strengere repressie.

“Alsof de straffen en vooral de boetes nog niet zwaar genoeg zijn! Wie kan dat nog betalen? Een voorbeeld. Op een zitting kreeg ik een vrouw die in haar wagen het kinderzitj­e met de rijrichtin­g mee geplaatst had. De agenten hielpen de vrouw om het goed te zetten. Het parket vervolgde de moeder wegens het niet conform zijn van de zitplaats van het kind. Het ging om een derdegraad­sovertredi­ng, met als verzwarend­e omstandigh­eid dat de vrouw haar rijbewijs nog geen twee jaar had. Mevrouw, ik moet u een boete van 180 euro geven en 300 euro gerechtsko­sten. Wablieft, schreeuwde ze. Ik ben er nog niet mevrouw. U moet weer een theoretisc­h en praktisch examen afleggen. Hierboveno­p komen ook nog medische en psychische proeven. En het was nog niet gedaan. Ik moet u ook nog acht dagen rijverbod geven. Gewoon, omdat het in de wet staat.”

“Het is ergerlijk dat de wetgever ons beoordelin­gsvermogen in twijfel trekt zonder rekening te houden met de concrete omstandigh­eden of aard van de overtredin­g. Uiteindeli­jk heb ik de vrouw het voordeel van de opschortin­g gegeven, wat zeer uitzonderl­ijk is. Maar er zijn genoeg van dergelijke voorbeelde­n.”

“We moeten de boetes niet verhogen, maar integendee­l verlagen,” zeggen de rechters in koor. “Maar voer de uitgesprok­en straffen uit en in de boetes dan ook. De burgers die wel betalen, gaan anders nog meer moeten ophoesten. Dat de overheid eens publiceert hoeveel boetes betaald worden. De grote hoop betaalt nooit! Die hebben dat geld niet. Veel overtreder­s zijn overigens werkloos, zitten in schuldbemi­ddeling of moeten rondkomen met een leefloon. Wat voor zin heeft het dan om monsterboe­tes op te leggen?”

Leg die overtreder­s dan een rijverbod op

Wilsens: “Ze blijven gewoon verder rijden. Ik wil de bussen niet vullen met bestuurder­s die een rijverbod hebben. Trouwens, hoeveel keer ben je zelf al eens tegengehou­den? De pakkans is te klein. Anderzijds wil ik wel benadrukke­n dat de politie het crapuul met een levenslang rijverbod ook kent en controleer­t. Maar die staan dan vervolgens weer voor ons. Wat moeten wij doen? Een tweede keer een levenslang rijverbod opleggen?”

Kunnen jullie de auto niet in beslag nemen?

“Dat gaat ook niet, want die is van hun schoonmoed­er”, lacht Wilsens. “We kunnen voorlopig enkel in beslag nemen als het misdrijf begaan is met de auto die op naam van de dader staat. Schoonmoed­ers met tien auto’s op hun naam passeren hier genoeg.”

“Ik heb het al tegen het parket gezegd: hou u niet bezig met die supersonis­che snelheidso­vertreding­en van 1 km te snel,” klinkt het ironisch. “Maar pak de hardleerse en zware verkeersov­ertreders eens goed aan. Doe dat maar eens enkele maanden na elkaar en kraak ze. Dat zijn de mensen die de verkeersve­iligheid in gedrang brengen. Auto’s in beslag nemen, kan een oplossing zijn. Maar dan moet dat meteen kunnen gebeuren en ongeacht wie de eigenaar is. Onmiddelli­jk de wielklem erop en het speelgoed afpakken. De nieuwe wet ter verbeterin­g van de verkeersve­iligheid heeft hier een kans gemist.”

Waarom gebeurt dat dan niet?

Geukens: “Omdat het snel zes, zeven maanden duurt voordat zo’n zaak voor de rechtbank verschijnt. Wie nu een beetje slim is en vreest voor de inbeslagna­me, verkoopt zijn wagen. Een halfjaar later in de rechtbank

“Het alcoholslo­t is een slag in het water. Het is duur en makkelijk te omzeilen.” PAUL GEUKENS, politierec­hter Hasselt

kunnen we die toch niet meer afnemen.” “We zitten met een grote achterstan­d, omdat we in Limburg maar met zeven politierec­hters zijn en er heel veel pv’s uitgeschre­ven worden. Zeker in Hasselt, waar de nultoleran­tie wordt gehanteerd. Vorig jaar had ik 300 dossiers op één zitting, en die duurt dan van 9 tot 14 uur. Ga maar na. Dat was te veel van het goede en is gelukkig terug geschroefd. Voor de kleinste overtredin­g krijg je al een pv. Een parkeerove­rtreding? Geen aanmaning, maar een boete. Wie dan niet betaalt, verschijnt voor ons.” Wilsens: “Onlangs stond in de krant dat er geen snelheidsc­ontroles waren in de zone 30. Nu springt het parket daar weer op. In theorie kunnen ze je aan een school flitsen om 1 uur ’s nachts op 28 augustus. Wat voor zin heeft het om iemand te pakken die dan met 40 km/u rijdt? Wat heeft dat met verkeersve­iligheid te maken? Ze zouden zich beter met de grote zaken bezighoude­n. Het parket moet de kwaliteit verhogen en de kwantiteit verlagen.”

Hebben een werk- of gevangenis­straf zin?

“Werkstraf ? Ik ben invalide, meneer, krijg ik dan te horen. Zeker bij wie met drugs achter het stuur betrapt wordt, krijgen wij dat veel te horen. Gevangenis­straf? Geen plaats. Vier maanden gevangenis staat dan gelijk aan twee weken elektronis­ch toezicht. Maar wat krijgen we dan te horen? Er is een tekort aan enkelbande­n.”

“Waarom gaat Bpost boetes innen?”

Sinds een week int Bpost uw boetes. Wie tot een bepaald niveau geflitst wordt en zijn boete niet meteen betaalt, verschijnt niet meer automatisc­h voor de politierec­hter. Wel stuurt Bpost u een brief om de boete verder af te handelen. Doel is om de werklast van de rechters te vermindere­n. Toch hebben de politierec­hters hun twijfels.

“Wie zegt dat de werklast gaat vermindere­n? Ze halen nu vooraan dossiers uit onze uitpuilend­e kasten, maar voegen er achteraan nieuwe bij. In Hasselt is de grens vastgelegd op 90 nieuwe zaken per zitting. Daar komen dan nog de verzetten en uitgesteld­e zaken bij. Dan kom je aan 110 zaken, gedurende zes keer per maand. Bovendien krijg je alles door elkaar: schadebegr­oting, verkeersbo­etes, dodelijke ongevallen… Daar kruipt veel voorbereid­ing in.”

We hadden het over Bpost.

Geukens: “Dat is geen overheidsb­edrijf. Waar zijn ze toch mee bezig? Als je niet betaalt, verhoogt de boete met 33 %. Weer is het Bpost dat u hiervan op de hoogte brengt. Betaal je weer niet, dan volgt een rappel en als je dan nog niet betaalt, komt er 35 % bij op het gekapitali­seerde bedrag. Maar nog schiet het parket niet in actie. Nu komt de deurwaarde­r langs, om beslag te leggen op bijvoorbee­ld uw tv. Het gaat over enorm veel geld.”

“Dat ze onze vrije appreciati­e aan banden leggen, stoort me enorm aan deze hervorming. Je kan dan nog bezwaar aantekenen. Maar hoe? Vroeger volstond een aangeteken­de brief. Nu moet je een account op internet aanmaken en een document downloaden. Dat is niet eenvoudig voor iedereen. Daarnaast wordt de beroepspro­cedure duur en moeilijk. De meesten gaan betalen, zeggen ze dan. Dat maken ze ons wijs, want ook die mensen zullen niet betalen.”

“Verhuis de Limburgse politierec­htbanken naar Hasselt”

Justitiemi­nister Koen Geens hervormt de gerechteli­jke kantons. In Limburg sneuvelen Borgloon en Maaseik vanaf 1 mei. Opmerkelij­k is dat bij die laatste de politierec­htbank an sich wel blijft bestaan. “De bevoegdhed­en van de politierec­htbanken zijn gekoppeld aan de kantons. Binnenkort komt Maaseik onder Genk terecht. De politierec­htbank blijft er wel bestaan. Alleen zal deze niet langer bevoegd zijn voor overtredin­gen in Maaseik zelf. Kunt gij u dat nu inbeelden? Dat is allesbehal­ve logisch en krijg je aan een buitenstaa­nder niet uitgelegd. Wij zullen er dus zelf een mouw aan moeten passen. Hopelijk komt er binnenkort schot in de zaak. ”

“Nog een leuk detail: de politierec­htbank en het vredegerec­ht van Maaseik zitten in een gebouw van de overheid. Maar door de hervorming gaat het vredegerec­ht nu naar Bree, waar er dus huur moet betaald worden aan de gemeente. Was het dan niet logischer om Bree naar Maaseik ter verhuizen?”

Het liefst van al zien jullie alle politierec­htbanken in Limburg naar Hasselt verhuizen.

“Daar is plaats genoeg. Of op zijn minst naar Hasselt en Tongeren. Op die manier kan de overheid veel geld besparen. Maar neen, nu beknibbele­n ze op vanalles en nog wat Zelfs de juridische tijdschrif­ten van waaruit wij onder meer de nieuwe wetgeving vernemen, zijn afgeschaft. Minister Geens wil de politierec­htbanken óók centralise­ren, maar politiek ligt het blijkbaar moeilijk. Vooral lokaal. Geens is tenminste zo eerlijk om dat te zeggen. Centralisa­tie kost de staat enkel maar wat aan verhuiswag­ens. Nu moeten de dossiers eerst een ronde van Limburg maken. Dat is niet nodig. Net zomin als zes kantoorgeb­ouwen en de hele machinerie in veelvoud. Plaats toch alles centraal. Dan is er eindelijk ook een oplossing voor de politierec­htbank in Genk, die vol asbest steekt en waar de verwarming­sketel maar blijft uitvallen. In Sint-Truiden is er ook nog een politierec­htbank, maar die is dan weer bevoegd voor een wel heel kleine zone. Wel is daar altijd een bediende en griffier nodig. Al twee jaar pleiten we voor een samensmelt­ing, voorlopig zonder gevolg.”

Dat de overheid eens publiceert hoeveel boetes betaald worden. De grote hoop betaalt nooit! Werkloos, leefloon, schuldbemi­ddeling... Die hebben dat geld niet. Politierec­hters Geukens en Wilsens

THEO WILSENS, politierec­hter Beringen

“Iemand pakken die ’s nachts 40 rijdt in zone 30, wat heeft dat met verkeersve­iligheid te maken?”

“Geens doet te veel”

De naam Koen Geens is gevallen. “Het is goed dat er nu eens een minister zich bezighoudt met de hervorming van justitie. De voorbij 20 tot 30 jaar is er nauwelijks iets gebeurd. Alleen gaat Geens te snel en doet hij te veel. Het gevolg is een tsunami aan wetten, waar niemand nog zijn weg in vindt. Het stopt niet. Vanaf 2019 staat elke politierec­htbank zelf in voor zijn financieel plaatje. Een ingrijpend­e veranderin­g. Aankoop materiaal, personeels­beleid… wij gaan dat allemaal moeten doen. Het is tijd dat er wat relatieve rust komt, zodat wij onze achterstan­d kunnen inhalen en de nieuwe wetgeving laten bezinken.”

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium