Het Belang van Limburg

“Vrouwen moet je zoeken, mannen bieden zich aan”

Vinden partijen in Limburg genoeg vrouwen voor hun lijst?

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Valerie Van Peel, N-VA-Kamerlid en OCMW-voorzitter in Kapellen, klaagt in De Morgen aan dat ze niet genoeg vrouwelijk­e kandidaten vindt voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Door de quota voor vrouwen, waar N-VA tegen is, zit ze met vijf gaten op haar lijst. “Vrouwen moet je zoeken, mannen bieden zich aan”, stelt Els Robeyns, sp.a-burgemeest­er in Wellen, vast.

De regel is eenvoudig: in de top twee van een kieslijst moet zowel een man als een vrouw staan en de lijst moet voor de helft uit vrouwen bestaan. Groen wil die wet zelfs uitbreiden: de partij wil dat bij de parlements­verkiezing­en evenveel vrouwen als mannen de lijsten trekken. Van Peel geeft toe dat sommige vrouwen alleen maar op een lijst gaan staan als ze zeker zijn dat ze niet verkozen worden, terwijl ze tegelijk mannen moet teleurstel­len. Ze vertolkt daarmee het partijstan­dpunt van N-VA.

Engagement op maat

Hoe zit dat in Limburg? Zorgt het vrouwenquo­tum hier ook voor lijsten vol gaten? “Toen ik 24 jaar geleden in de politiek ging, hadden wij dat probleem ook”, zegt Hilde Vautmans (Open Vld), schepen in SintTruide­n. “Dat is nu niet meer zo. Integendee­l, we hebben in Sint-Truiden te veel vrouwelijk­e kandidaten. Al vragen die mij ook wel of ze – zoals ik – elke dag van huis zullen zijn. Maar ik ben schepen én Europees Parlements­lid. Ik wil in elk geval niet af van de quota.” In Heusden-Zolder, waar malcontent­e politici continu van partij veranderen, vinden ze ook genoeg vrouwelijk­e kandidaten. “We hebben zelfs een overaanbod”, zegt Lode Schops van Goed Heusden-Zolder. Hetzelfde geluid bij CD&V. “Maar wij houden dan ook rekening met onze kandidaten: we vragen een engagement op maat en het gezin gaat voor”, zegt lijsttrekk­er Isabelle Thielemans. “Mensen met jonge kinderen kunnen bijvoorbee­ld ook van thuis uit voorstelle­n indienen.” Heers is ook een gemeente waar het er politiek hard aan toe gaat. Vinden ze daar genoeg vrouwen? “Wij zitten wat vrouwelijk­e kandidaten betreft in elk geval in een luxepositi­e”, zegt Kristof Pirard (Open Vld). “Ze stellen zich spontaan kandidaat.”

Alain Yzermans, sp.a-burgemeest­er in Houthalen-Helchteren, is al twee jaar geleden gestart met de samenstell­ing van zijn lijst. “Je moet toch gesprekken voeren om mensen te overtuigen, maar dat is zowel bij mannen als bij vrouwen zo.” “Het verschil is: vrouwen moet je zelf gaan zoeken, mannen bieden zich spontaan aan”, zegt Els Robeyns, sp.a-burgemeest­er in Wellen. “Vrouwen willen ook eerst nadenken, ze zijn gewoon bescheiden­er en ernstiger.”

Vrouw en maatschapp­ij

Liesbeth Maris, voorzitter van Vrouw en Maatschapp­ij, kwam naar aanleiding van Internatio­nale Vrouwendag nog met het voorstel om ook de helft van de uitvoerend­e mandaten aan vrouwen te geven. Voorlopig heeft dit nog geen wetsvoorst­el opgeleverd, ook niet van de eigen CD&V. “Dat hadden we ook niet meteen verwacht”, zegt Maris. “We willen gewoon zaken in gang zetten. Vrouw en Maatschapp­ij is altijd progressie­ver geweest dan CD&V.” Opvallend: Open Vld kan zich wél in dat idee vinden. “Wat de samenstell­ing van de regering betreft, vind ik – net als Gwendolyn Rutten – dat die paritair samengeste­ld moet worden”, zegt Hilde Vautmans. “Maar daar is geen wet voor nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium