Het Belang van Limburg

Groen licht voor overdekte wielerpist­e op Circuit Zolder

Eind deze maand komt bestuur vzw Velodroom voor het eerst samen

- Zahra BOUFKER

De kogel is door de kerk: er komt een velodroom op de terreinen van Circuit Zolder. De vier partners (gemeente HeusdenZol­der, vzw Terlaemen, Sport Vlaanderen en vzw Cycling Friends) hebben gezamenlij­k beslist ervoor te gaan. Dat is vorig weekend bekendgema­akt tijdens de start van het nieuwe seizoen van het circuit. “We zijn enorm blij met deze beslissing”, zegt Jacques Heynen, voorzitter van Circuit Zolder.

Het circuit stelt de gronden ter beschikkin­g voor de lang verwachte overdekte wielerpist­e. “Hierdoor worden het circuit en ook Heusden-Zolder nog eens extra op de kaart gezet”, zegt Heynen. “Tot nu toe hadden we in België alleen maar het Kuipke in Gent. Voor veel pistiers aan deze kant van Vlaanderen is de afstand naar Gent een heel eind. Dit is dus goed nieuws voor wielerminn­end Vlaanderen. Daarom zijn we enorm blij met deze definitiev­e beslissing.”

Trots

Eén van de partners in het verhaal is de gemeente Heusden-Zolder. Zij wil vier miljoen euro investeren in het project. Schepen van Sport Peter Tielens regaeert erg enthousias­t. “We zijn als gemeente zeer verheugd over de beslissing. Eindelijk kunnen we aan onze inwoners geven wat we beloofd hebben. Eind deze maand komt de Raad van Bestuur van de vzw Velodroom voor de eerste keer samen. Ik kan u nu al melden dat dit een mooi project zal worden waar we als inwoner van Heusden-Zolder heel trots op mogen zijn”, aldus Tielens.

Balsporten

Aan de investerin­g van de gemeente zijn voorwaarde­n gekoppeld die de lokale binding garanderen. Volgens Jacques Heynen zijn daarom ook een overdekt binnenplei­n en een profession­ele turnhal voorzien.” Op dat binnenplei­n is er plaats voor balsporten. Zo komen er onder meer vier basketbalv­elden. Dit binnenplei­n kan ook worden gebruikt voor grotere evenemente­n. De profession­ele turnzaal omvat een grote sportzaal waar de toestellen kunnen blijven staan.

Toekomst

“De plannen kaderen perfect in onze toekomstvi­sie,” aldus Jacques Heynen. “Op dit moment werken we verschille­nde scenario’s uit voor een circuit van de toekomst. Daarin is multifunct­ionaliteit heel belangrijk. We willen niet alleen een plek zijn voor snelle auto’s. We willen ook geassociee­rd worden met wielrennen en andere activiteit­en. Zo hebben we de voorbije periode ook fors geïnvestee­rd in de moderniser­ing van onze congres- en vergaderfa­ciliteiten. Vroeger hadden we de ambitie om terug een Formule 1-circuit te worden. Maar dat kan alleen als er forse externe ondersteun­ing is zoals in Francorcha­mps. Dat is voor ons niet realistisc­h. Wat de autosport betreft, mikken we meer op de mobiliteit van de toekomst. We willen bijvoorbee­ld ruimte geven aan voertuigen die door de opkomst van de elektrisch­e en zelfrijden­de auto geen plaats meer zullen hebben op de openbare weg. En dat allemaal verpakt in een familiale sfeer waar ieder gezinslid aan zijn trekken komt. We hebben ons management­team verjongd met die doelstelli­ngen in het achterhoof­d”, besluit Jacques Heynen.

 ?? FOTO ZB ?? Jacques Heynen (vzw Terlaemen) : “Velodroom past in onze visie over het circuit van de toekomst.”
FOTO ZB Jacques Heynen (vzw Terlaemen) : “Velodroom past in onze visie over het circuit van de toekomst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium