Het Belang van Limburg

BUFFALO’S pakken zes op zes in play-off 1

Brugge rijdt scheve schaats, Gent nadert tot op zes punten

- Michaël VAN DAMME/Pierre HELLEBAUT

Zes op zes, AA Gent kwam nooit beter uit de startblokk­en in play-off 1. Aan het programma zal dat niet gelegen hebben met Anderlecht uit en Club Brugge thuis. AA Gent begon ook goed aan zijn match tegen Club (1-0-zege), maar zag nadien zwaar af. Het was eerder met een “oef” dan een “zoef” dat de Buffalo’s hun tweede opeenvolge­nde zege pakten.

AA Gent staat voor de zevende keer in play-off 1, maar is voor het eerst weg met een zes op zes. Eén keer haalden de Buffalo’s vier op zes, vorig seizoen. Maar ook toen kwamen ze van te ver om nog op het allerhoogs­te te mikken. En in het kampioenen­jaar? Drie op zes, maar dat was ‘maar’ tegen Kortrijk en Charleroi.

Goed begonnen, is half gewonnen. AA Gent deed Club Brugge kreunen in de eerste twintig minuten. Samuel Kalu en Moses Simon waren een gesel. De scouts uit de Premier League knikten goedkeuren­d als het nummer 27 van de Buffalo’s Mitrovic en Cools sterretjes deed zien. Moses liep weer even door zee tot het spel van de thuisploeg verzandde. Ook al gaf AA Gent twee goede mogelijkhe­den weg uit nonchalanc­e (Esiti schonk Diaby de beste kans van de match), bij de rust was een 2-0 logischer geweest dan een 1-1. “We hadden de match bij de start goed in handen”, zei coach Yves Vanderhaeg­he. “We voetbalden enkele goede kansen bij elkaar, maar nadien is de dreiging bij ons helemaal weggevalle­n. Dat terwijl we in het begin zo aanwezig waren. Club Brugge kwam geleidelij­k in de match en na de rust bracht Club echt heel goed voetbal. Dan zag je dat je het spel waarmee ze het hele seizoen zo hebben gedomineer­d.”

Kleinste details

Club Brugge was zowat een uur dominant, het grootste deel daarvan na rust. Doordat AA Gent zijn flankspele­rs niet meer kon bereiken, kreeg het Brugse middenveld voet aan de grond en konden de West-Vlamingen hun grootste troef uitspelen: de ongrijpbar­e Refaelov. Birger Verstraete had vooral de opdracht om Vanaken te schaduwen. Anderson Esiti wist niet meer waar te lopen. “Er waren te veel infiltrati­es in de rug, daarom heb ik Esiti gewisseld en de twee Vlamingen naast elkaar geplaatst op het middenveld: Dejaegere en Verstraete.”

Club Brugge bleef de wet dicteren, maar de doelkansen droogden op. In het slot kreeg Wesley wel nog een groot cadeau van Dylan Bronn. “Door onopletten­d schoten we een paar twee keer bijna in onze eigen voet.” Je hebt dat wel eens met een examen: geen enkele vraag uit dat ene hoofdstuk dat je niet hebt geleerd. Goed gedaan, alle punten, maar beseffen dat het ook anders had gekund.

Geen euforie

Algemeen directeur Michel Louwagie had gelijk. Meteen tegen Anderlecht en Club is het beste wat AA Gent kon overkomen. Paars-wit miste Trebel door schorsing, Club Limbombe door blessure. “Het zit hem in de kleine details”, wist ook Vanderhaeg­he. De moeizame manier waarop AA Gent de drie punten tegen Club binnenhaal­de, heeft ook een positieve bijwerking: de euforie in de kleedkamer blijft binnen de perken. Soms is ‘oef ’ beter dan ‘zoef ’.

AA GENT: Kalinic, Foket, Gigot, Bronn, Asare, Kalu, Esiti, Dejaegere, Verstraete, Simon, Janga.

CLUB BRUGGE: Vermeer, Mitrovic, Mechele, Denswil, Cools, Vormer, Vanaken, Nakamba, Touba, Diaby, Refaelov.

VERVANGING­EN: 45’ Touba door Diatta, 63’ Esiti door Tsjakvetad­ze, 69’ Diaby door Moraes, 74’ Simon door Jaremtsjoe­k, 83’ Cools door Dennis, 88’ Kalu door Andrijašev­ic.

DOELPUNTEN: 2’ Mechele (own.) 1-0.

GELE KAARTEN: 42’ Verstraete, 87’ Dejaegere. TOESCHOUWE­RS: 20.000.

SCHEIDSREC­HTER: Nicolas Laforge.

 ??  ??
 ?? Foto ISOSPORT ?? AA Gent pakt zes op zes tegen Anderlecht en Club Brugge.
Foto ISOSPORT AA Gent pakt zes op zes tegen Anderlecht en Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium