Het Belang van Limburg

Op ketchupfle­s”

Dominant Genk klopt Standard na terechte tussenkoms­t VAR

- Bob FAESEN

Eindelijk heeft KRC Genk de maat kunnen nemen van

Standard. Bovendien een verdiende zege. Racing creëerde kans na kans, maar liet na om de score uit te breiden. Vijf minuten voor tijd leek Renaud Emond de Rouches aan een gelijkspel te helpen, maar de videoref keurde de treffer terecht af voor buitenspel.

Angstgegne­r

Genk pakte dit seizoen 0 op 9 tegen Standard en vooral de nederlaag in die vervelende bekerfinal­e had zijn sporen nagelaten. Al wilden Philippe Clement en co vooraf niks van revanche weten. Het zou de focus alleen maar kunnen aantasten. Niets daarvan zaterdag. Racing dicteerde de wet en won verdiend.

“We namen vanaf de eerste minuut de match in handen”, begon Clement. “Standard is de ploeg in vorm de laatste weken. Toch hebben wij 90 minuten lang dominantie gehad. Dat zag je aan het balbezit (56% om 44, nvdr.) en aan het aantal kansen dat we kregen. Het enige dat ontbrak, was dat tweede doelpunt. Daardoor bleef het spannend.”

Videoref

Gelukkig is er dan nog de videoref. Want Standard, dat haast niks klaar kreeg, leek in de 84ste minuut langszij te komen via Renaud Emond. Kostas Laifis mikte op de lat en in de rebound stond de Standardsp­its op de juiste plaats om binnen te leggen, zij het vanuit buitenspel­positie. Iets dat de VAR ook constateer­de. De gelijkmake­r werd afgekeurd, tot grote frustratie van Ricardo Sa Pinto. “Twee wedstrijde­n na elkaar heeft de videoref een rol gespeeld”, zei Clement. “Vorige week tegen Club Brugge zaten wij nog in het verliezend­e kamp. We kregen een strafschop te- gen. Een correcte beslissing, dat zei ik toen ook al. Vandaag moet ik dezelfde uitleg geven. Zo werkt het systeem nu eenmaal. Ik ben een groot voorstande­r want het belangrijk­ste is dat het eindoordee­l correct is.”

Ketchupfle­s

Eigenlijk had het zover niet hoeven komen voor Genk. Elf doelkansen noteerden we voor de Limburgers. Daaruit vloeide één goal voort: een rake penalty van Leandro Trossard. Waarom is het zo moeilijk voor Genk om een wedstrijd te killen? “Geen idee”, haalde aanvoerder Alejandro Pozuelo zijn schouders op. “Ik had zelf kunnen scoren, maar schoot op de paal. Een van onze vele kansen. Daar is geen verklaring voor. Dat hoort gewoon bij voetbal. We trainen elke dag op afmaken.”

Clement legde het gebrek aan efficiënti­e uit aan de hand van een fles ketchup. Een theorie die Ruud van Nistelrooy ooit bedacht en waar topspitsen als Gonzalo Higuain en Cristiano Ronaldo recent nog naar verwezen. “Doelpunten zijn als ketchup”, stelde de Genk-trainer. “Het is soms drukken, drukken, drukken zonder dat er iets uitkomt. En op een bepaald moment komt er plots heel veel uit.”

Glas halfvol

Clement ziet het glas dus halfKRC vol. “Als je te veel aan zulke dingen gaat denken, ga je ervoor vrezen. Er is ook een periode geweest waarin gezegd werd dat Genk geen thuismatch­en kon winnen. Het belangrijk­ste vind ik dat we kansen blijven afdwingen. We hebben genoeg jongens die al hebben bewezen dat ze meer kunnen scoren dan dat ze op dit moment doen. Op training werken we eraan om dat gevoel te krijgen. Ik heb een paar schoten van Malinovsky­i gezien waarin hij meer controle moet houden.”

De eindbalans blijft positief. “We zijn goed aan deze playoffs gestart. In Brugge speelden we een sterke match in een 4-4-2 en hadden we de beste kansen. Tegen Standard winnen we verdiend in een 4-2-3-1. Het toont dat we op verschille­nde manieren kunnen spelen. Je ziet deze groep maand na maand verder groeien. We spelen nog acht finales. Te beginnen vrijdag met Charleroi.” Uiteraard zijn er nog dingen die beter kunnen. “Ik wil nog meer diepgang in het spel”, zei Clement. “We moeten meer vooruit durven spelen en uiteraard efficiënte­r worden. Maar het feit dat we zo veel kansen afdwingen tegen Standard, een ploeg die heel weinig weggeeft, is heel positief. Nu gaan we verder op die ketchupfle­s blijven drukken en hopelijk komen er de komende weken meer goals uit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium