Het Belang van Limburg

“Trots dat ik weer in eigen stad naar mis kan”

St-Elisabethk­erk opent drie jaar na brand weer de deuren

- Mark DREESEN

In Stokkem heeft monseigneu­r Hoogmarten­s zondag de Sint-Elisabethk­erk opnieuw ingewijd. Op 20 maart 2015 zorgde een brand voor zoveel roet dat de kerk tot gisteren dicht bleef. “Ik ben trots dat ik na drie jaar weer in mijn eigen stad naar de mis kan gaan”, zegt Nic Vandebeek.

In de toekomst zal de kerk ook gebruikt worden voor niet-kerkelijke activiteit­en

Lydia PEETERS Burgemeest­er Dilsen-Stokkem

De Sint-Elisabethk­erk in Stokkem was voor de gelegenhei­d mooi versierd. “De beelden zijn gereinigd, de schilderij­en stralen weer en de kerk is helemaal geschilder­d”, vertelt een medewerkst­er die het kerkinteri­eur mee hielp oppoetsen. “De verplaatsi­ng van de houten preekstoel kostte ons uiteindeli­jk ook heel wat werk. Een heilige die de preekstoel draagt, wijst met zijn vinger naar buiten. Dat is fout, want de man moet net de mensen in de kerk loodsen. Dus hebben we de preekstoel omgedraaid. Nu wijst de heilige met zijn vinger naar het altaar.”

Doedelzak

“Drie jaar lang ben ik naar de kerk in Lanklaar gegaan”, zegt kerkganger Nic Vandebeek uit Stok- kem. “Ik ben blij dat ik de mis nu weer te voet in mijn eigen stad kan bijwonen. Volgens mij hadden ze de kerk veel eerder kunnen openen. Het administra­tieve dossier en bespreking­en rond de nevenfunct­ies hebben erg lang geduurd.” Ook voor de misdienaar­s was het al drie jaar geleden dat ze nog een mis dienden. “We zijn dan ook blij dat de kerk weer dienst kan doen”, zeggen Janneke (13) en Joep Funken (19).

Voor de feestvieri­ng bracht Arnoud Nijssen uit Nieuwerker­ken in Schots uniform ‘Amazing Grace’ op doedelzak. “Gelijktijd­ig met de inwijding van de kerk krijgen ook dertien tieners het vormsel toegediend”, vertellen de feesteling­en Aicha (11) en Nick Cardinaels (12). Monseigneu­r Hoogmarten­s moest vooraf aan de herinwijdi­ng van de kerk even kwijt dat pastoor Ludo Vaes drie jaar lang in zak en as had gezeten. Burgemeest­er Lydia Peeters wees op de nieuwe nevenfunct­ies van de kerk. “In de toekomst zal de kerk ook gebruikt worden voor niet-kerkelijke activiteit­en”, aldus Peeters. “Welke activiteit­en dat worden, zullen we later bepalen. Hoofdzaak is dat de kerk weer geopend is. De restaurati­e na de brand heeft 270.000 euro gekost.”

 ??  ??
 ?? Foto MMD ?? Na drie jaar sluiting door een brand in 2015, kunnen de inwoners van Stokkem nu weer de mis bijwonen in de Sint-Elisabethk­erk.
Foto MMD Na drie jaar sluiting door een brand in 2015, kunnen de inwoners van Stokkem nu weer de mis bijwonen in de Sint-Elisabethk­erk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium