Het Belang van Limburg

“Drie sterke spitsen”

- Roger COX

Een gebrek aan efficiënti­e. Het achtervolg­t Genk al heel het seizoen. Geen enkele speler totaliseer­t na 32 speeldagen meer dan vijf goals. Als de Genkies Europees voetbal willen binnenhale­n, moet de productie dringend omhoog. Kan dat nog? Kevin Vandenberg­h, drievoudig topschutte­r bij Racing, denkt van wel. “In de Luminus Arena hebben ze drie heel goeie spitsen”, zegt hij. “Ik zie mijn ex-ploeg zeker in de top vier eindigen.” We legden hem volgende thema’s voor. Mist Genk een echte killer?

NEEN

“Puur kwalitatie­f gezien, heeft Genk drie uitstekend­e spitsen. Tot nu toe komt het er dit seizoen niet uit, dat klopt. Maar daar is een goeie verklaring voor. Samatta en Karelis zijn bijvoorbee­ld een hele tijd out geweest. Ingvartsen is een ander paar mouwen. In mijn ogen is dat een rasechte afwerker. Alleen moeten we voor hem een overgangsj­aar inlassen. Niet vergeten, die jongen komt uit de niet zo sterke Deense competitie.”

Faalt de aanvoer vanuit het

middenveld? NEEN

“Genk heeft het geluk niet aan zijn kant gehad. Naast Karelis en Samatta zijn ook jongens die belangrijk zijn voor de aanvoer, zoals Malinovsky­i en Trossard, heel lang buiten strijd geweest. Dat is nu allemaal verleden tijd. Ik ben er dus van overtuigd dat de middenveld­ers en de spitsen elkaar steeds beter gaan vinden. Sinds de comeback van Trossard zie je al meer diepgang. Aan de overkant zorgt ook Ndongala daarvoor. De vraag is alleen: komt de klik er nog op tijd? Ik denk van wel.”

Kan je trainen op de

afwerking? JA MAAR

“Veel trainen op de afwerking, werpt natuurlijk zijn vruchten af. Toch is dat niet zaligmaken­d. Ik weet dat het een kromme vergelijki­ng is. Maar waarom scoorde Ronaldo voor de winterstop zo moeizaam en waarom vliegen de ballen er sinds Nieuwjaar wel in? Heel simpel. Vertrouwen. Samatta, Karelis en Ingvartsen hebben een killersins­tinct. Vroeg of laat gaan ze weer vlot scoren, zeker weten.”

Is een tweespitse­nsysteem

een optie? JA

“Genk kan met twee spitsen spelen. Volgens mij zijn de drie voorspeler­s complement­air. Ingvartsen en Karelis zijn twee gelijkaard­ige types. Zij kunnen samen op het veld staan. Maar ik denk dat de combinatie van Samatta met één van de anderen beter rendeert. Samatta is iemand met diepgang, hij is sterk aan de bal. Als je daar iemand naast kan zetten die dodelijk efficiënt is in de zestien, zit je goed. Ik kijk uit naar komende vrijdag. Charleroi wordt een cruciaal duel. Kan Genk daar winnen, dan zet het druk op Anderlecht, dat in het weekend tegen Club Brugge moet aantreden. De vierde of zelfs derde plaats moet haalbaar zijn voor Genk. In een eventuele barragemat­ch tegen de winnaar van play-off 2 hoeft het, zeker thuis, niemand te vrezen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Kevin Vandenberg­h kwam zaterdag nog de aftrap geven in de Luminus Arena.
FOTO JEFFREY GAENS Kevin Vandenberg­h kwam zaterdag nog de aftrap geven in de Luminus Arena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium