Het Belang van Limburg

File? Niet mijn fout

74% van de Vlamingen vindt dat anderen schuldig zijn aan aanschuive­n

- Patrick VAN DE PERRE

HASSELT - Drie op de vier Vlamingen vinden dat niet zij, maar “de anderen” verantwoor­delijk zijn voor het fileproble­em. Tegelijker­tijd vindt 93 procent dat er dringend oplossinge­n moeten komen voor de files. Dat blijkt uit een bevraging die De Lijn liet doen bij duizend mensen.

De Lijn begint volgende week met Mobiele Maandag. Met die campagne wil de openbare vervoermaa­tschappij Vlamingen aansporen om minstens één dag per week te kiezen voor zogeheten ‘combimobil­iteit’. In aanloop naar deze Mobiele Maandag liet De Lijn een onderzoek uitvoeren waaruit blijkt dat 74 procent van de Vlamingen anderen de schuld geven van de steeds langer wordende files.

Naar de reden waarom Vlamingen vinden dat ze geen onderdeel van het fileproble­em zijn, werd niet gepeild. Maar daar kan de directeur-generaal van De Lijn, Roger Kesteloot, zich wel iets bij voorstelle­n. “De files in Vlaanderen waren nog nooit zo zwaar als in 2017. Het is gemakkelij­k om de schuld van de fileproble­matiek op iemand anders te schuiven en naar een ander te kijken om het probleem op te lossen. Helaas zal die mentalitei­t ons niet verder helpen”, zegt hij. “Als we de fileproble­matiek en het bijbehoren­de leed écht willen oplossen, moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Ook bij De Lijn moeten we onze verantwoor­delijkheid nemen. Onder meer door mensen aan te sporen om meer te kiezen voor combimobil­iteit.”

Helft wil zelf iets doen

Sommige resultaten uit de bevraging zijn hoopgevend. Zo wil 55 procent van de ondervraag­den zelf iets doen om de verkeerspr­oblemen op te lossen. En daarvoor wordt in de eerste plaats gekeken naar het openbaar vervoer of een combinatie van meerdere vervoersvo­rmen.

“Dat is de groep van mensen op wie we met Mobiele Maandag op willen inspelen. Je kunt automobili­sten proberen te dwingen om zich dagelijks anders te verplaatse­n. Maar dat zal wellicht niet veel effect hebben. Door hen te vragen om minstens één dag per week te vragen om na te denken over hun manier van verplaatse­n, zal de bereidheid om dat te doen een stuk hoger liggen.”

Enkele weken geleden startte in de Californis­che stad San Diego een soortgelij­k project. Daar wordt mensen gevraagd om op dinsdag na te denken over hun mobiliteit. Resultaten zijn er nog niet.

Aanzuigeff­ect

Cathy Macharis, professor Duurzame Mobiliteit & Logistiek aan de VUB, denkt dat Mobiele Maandag kans op slagen heeft. “Door op één dag te focussen, vergemakke­lijkt de campagne de stap om eraan deel te nemen. De impact van Mobiele Maandag kan bovendien gigantisch zijn. Als iedereen één dag de auto thuis laat, zorgt dat al voor 20 procent minder uitstoot.”

Ook gelooft Cathy Macharis in een aanzuigeff­ect. “De campagne zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken. Wie niet meteen deelneemt, zal op een later moment in de file misschien toch overwegen om de auto af en toe te vervangen door het openbaar vervoer of de fiets.”

De campagne loopt tot het einde van dit jaar. “In een eerste fase tot aan de zomervakan­tie. En daarna beginnen we voor het najaar opnieuw met bewustmaki­ng van mensen die dagelijks de weg op gaan”, voegt Kesteloot eraan toe.

→ www.mobielemaa­ndag.be

 ?? FOTO MIST ?? De schuld van de file steken we meestal op een ander, maar die andere doet blijkbaar net hetzelfde.
FOTO MIST De schuld van de file steken we meestal op een ander, maar die andere doet blijkbaar net hetzelfde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium