Het Belang van Limburg

“Kleuters leren dat diversitei­t oké is”

Beringse juf ontwerpt spel waarin ieder kind zich herkent

- Roger VANHOUDT/Zahra BOUFKER

Omdat kinderen zich niet altijd even goed herkennen in klassiek speelgoed met stereotype blanke, ‘kerngezond­e’ poppetjes, heeft Juf Goedele Beerten van de derde kleuterkla­s in Het Mozaïek in Beringen Het Huis van Lou ontworpen. Die 72-delige speelset laat kinderen spelenderw­ijze kennismake­n met diversitei­t. Zowel lichamelij­ke beperkinge­n als verschille­n in huidskleur of religie komen aan bod. “Hier was al langer nood aan”, zegt juf Goedele.

“Kinderen in Beringen groeien op in heel diverse gezinnen: met een pluspapa, twee mama’s, een andere thuistaal, een mama met hoofddoek, een inwonende oma ...”, vertelt Goedele Beerten. “Ik stelde echter vast dat er omzeggens geen educatief materiaal bestaat om die diversitei­t bespreekba­ar te maken met jonge kinderen. Vandaar het idee om een educatief pakket te ontwikkele­n rond diversitei­t in al zijn vormen. Daarvoor ging ik te rade bij een reeks boekjes rond het personage Lou, bedacht door kinderaute­ur Kathleen Amant. Samen met mijn man bedacht ik Het Huis van Lou, een houten spel dat bestaat uit 72 stukken.”

Beerten stelde vast dat kinderen die het spel spelen, vaak hun thuissitua­tie naspelen met de popjes. “Er is een popje met een hoofddoek, eentje in een rolstoel, eentje met maar één hand ... Over dat laatste ontstond een discussie in de klas. Veel kinderen dachten dat het poppetje zijn hand in zijn broekzak had zitten tot er eentje vaststelde: nee, dat kindje heeft maar één hand. Dat was de bedoeling: een spel ontwikkele­n waarbij de kinderen leren dat mensen verschille­nd zijn. En dat dat oké is.”

Harttransp­lantatie

Juf Goedele kwam zelf heel onverwacht in de wereld van diversitei­t terecht. “Mijn man heeft een harttransp­lantatie ondergaan en kreeg toen de stempel van ‘invalide’ op zich gedrukt. Daardoor zijn we bewuster gaan nadenken over hoe mensen daarmee omgaan. Het was mentaal heel zwaar voor hem om zomaar thuis te moeten zitten en dus heb ik hem mijn idee in handen gegeven. Hij heeft de productie op zich genomen. Mijn ultieme droom is dat er in elke kleutersch­ool in heel Europa minstens één pakket van Lou aanwezig is. Want diversitei­t is iets voor overal.”

Momenteel zijn twee pakketten beschikbaa­r: Het Huis van Lou met alle meubeltjes voor 79 euro en De Wereld van Lou met alleen de figuurtjes voor 49 euro. Het eerste pakket is vooral bedoeld voor scholen en bibliothek­en, het tweede voor gebruik in gezinnen.

→ Op 31 mei organiseer­t de stad Beringen een vormingsmo­ment voor scholen rond Het Huis van Lou in de bibliothee­k. Meer info op www.hethuisvan­lou.be.

 ?? Foto RV ?? Juf Goedele Beerten met een exemplaar van het door haar bedachte spel.
Foto RV Juf Goedele Beerten met een exemplaar van het door haar bedachte spel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium