Het Belang van Limburg

“God is in de mode”

-

Voetballer­s die hetzelfde ondergoed dragen tijdens wedstrijde­n of het veld altijd eerst met diezelfde rechtervoe­t betreden, wielrenner­s die weigeren met het nummer dertien aan de start te verschijne­n, het zijn alledaagse zaken, dingen ook die Stijn Quanten wel eens tegenkomt in zijn samenwerki­ng met topatleten. “Al zijn de extreme vormen van bijgeloof eerder uitzonderi­ng, hoor. Maar er zijn er”, weet Quanten.“Atleten willen vooral een structuur opzetten. Een prestatie is heel veranderli­jk en heeft ook met veel dingen te maken waar een sporter naar zijn aanvoelen te weinig invloed op heeft, dingen die moeilijk of niet te controlere­n zijn. Hoe is het gesteld met het vormpeil? Hoe sterk is de tegenstand­er vandaag? Lukt het tactisch plan? Dat kan voor nervositei­t en onzekerhei­d zorgen. En dus gaat men op zoek naar die dingen die voor structuur zorgen. En die structuur kan dan gaan zorgen voor een vergroot gevoel van controle over de situatie, de omgeving en zichzelf. Dit gevoel van controle kan dan weer versterken tot meer (zelf)vertrouwen. Vaak gaat het dus om zaken die routine en houvast bieden. Je kan dat dan definiëren als bijgeloof.”

Routine en focus

Ook Quanten hanteert het terugvalle­n op een dergelijke structuur wel eens bij voetballer­s en wielrenner­s. “Altijd in samenspraa­k met de atleet en het team. En als het de prestatie kan ondersteun­en, is het het proberen waard. Achterligg­end kunnen routines helpen om de focus en de aandacht te houden op de uit te voeren taak waardoor het emotiecent­rum van de hersenen niet de kans krijgt om over te nemen en de atleet uit zijn concentrat­ie of vertrouwen te halen. Denk maar aan diezelfde show die Usain Bolt steeds bracht voor een spurt of de vaste routines van Rafael Nadal voor elk punt. Alles is goed om onzekerhed­en weg te nemen en de mazen van het net te verkleinen. Iedereen wint op zijn eigen manier aan vertrouwen.” “In het American football heb je zo Brian Dawkins, een topper die gepassione­erd is door de fictieve superheld Wolverine. Brian heeft letterlijk twee lockers in de kleedkamer. Als het ene kastje openstaat, is de man een brave teddybeer, eerder een introvert persoon. Staat het lockertje open waarop ‘WEAPEN X’ vermeld staat, dan verandert Dawkins in een ongenaakba­ar leider van zijn team en iemand die nergens voor terugdeins­t. Voor hem is het gebruik van die kleedkamer­kastjes een vorm van bijgeloof – routine, voor wie wil. En het werkt prestatieo­ndersteune­nd, dus laat Wolverine maar zijn ding doen op het terrein. Zolang de man in de kleedkamer maar gewoon opnieuw in Brian verandert.”

Naar hemel wijzen

“Bijgeloof is iets van alle mensen. Maar in de sport is het item dat extra aanwezig is”, zegt sportpsych­oloog Jef Brouwers. “Het is een connectie tussen het winnen en alles wat je daaraan kon koppelen. Je denkt terug aan wat je deed toen je die goede prestatie hebt neergezet. Die connectie zet zich vast, zodanig dat men blijft herhalen. En dan kan het allemaal heel ver gaan. Eerst je linkerkous aandoen, hetzelfde kettinkje dragen. Maar het gaat ook tot veel zottere dingen.”

“Binnen de gedraginge­n bestaat dan nog een tendens. Ik merk in de sport dat God weer in de mode is. Vooral voetballer­s kijken en wijzen naar de hemel. Nog meer in de topsport, omdat daar het winnen een nog grotere rol speelt. Op zich is hier allemaal niks mis mee. Bijgeloof is menselijk en het draagt bovendien bij tot winnen.”

Denk maar aan de show die Usain Bolt steeds bracht voor een spurt. Iedereen wint op zijn eigen manier aan vertrouwen Stijn QUANTEN sportneuro­loog

Vooral voetballer­s kijken en wijzen naar de hemel. Op zich is hier allemaal niks mis mee. Bijgeloof is menselijk Jef BROUWERS sportpsych­oloog

 ?? FOTO AFP ?? Bij elk doelpunt wijst Romelu Lukaku naar de hemel.
FOTO AFP Bij elk doelpunt wijst Romelu Lukaku naar de hemel.
 ??  ?? FOTO HBVL
FOTO HBVL
 ??  ?? FOTO FRANK BAHNMULLER
FOTO FRANK BAHNMULLER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium