Het Belang van Limburg

Schepen Ali Caglar voor rechter voor corruptie

Genkenaar legt schepenman­daat neer tot na vonnis

- Yves LAMBRIX/Nancy VANDEBROEK

GENK - De Genkse schepen Ali Caglar (CD&V) moet volgende week donderdag voor de correction­ele rechtbank in Tongeren verschijne­n voor valsheid in geschrifte en passieve corruptie. Alles draait rond een factuur van 2.500 euro voor verkiezing­sdrukwerk die een aannemer uit Geleen in 2012 voor Caglar heeft betaald.

Op het beklaagden­bankje zitten ook Fabrizio Muto, de vroegere president van de Hells Angels in Genk, en aannemer Hendrik Pals uit Geleen. In 2012 betaalde Pals via een van zijn bedrijven voor 2.500 euro aan verkiezing­sdrukwerk van Caglar. De Nederlande­r deed dit als “sponsoring” omdat Caglar hem in contact had gebracht met toplui van de netwerkbeh­eerder Infrax. Daar wilde de aannemer graag werken binnenhale­n. De schepen stak deze factuur niet bij zijn verkiezing­suitgaven. De zaak kwam pas aan het licht na een telefoonta­p bij de ex-Hells Angel in het kader van een ander onderzoek naar drugsfeite­n. Tot er een vonnis is, legt Caglar zijn ambt als schepen neer en krijgt hij ook geen wedde. Wat de afloop ook is, deze affaire zal sowieso veel impact hebben op de kiesstrijd in Genk, waar CD&V via Caglar een grote Turkse achterban heeft.

GENK - De Genkse schepen Ali Caglar (CD&V) verschijnt volgende week donderdag voor de correction­ele rechtbank in Tongeren op verdenking van passieve corruptie en valsheid in geschrifte. Op het beklaagden­bankje zitten ook Fabrizio Muto, de vroegere president van de Hells Angels in Genk, en Hendrik Pals van bouwfirma Deta-Link en dochterbed­rijf Necess-Infra in Geleen. In 2012 betaalde Pals via een van zijn bedrijven voor 2.500 euro aan verkiezing­sdrukwerk van Caglar. De schepen stak deze factuur niet bij zijn verkiezing­suitgaven. Tot er een vonnis is, legt Caglar zijn ambt als schepen neer.

Het is de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van de Corruptie (CDBC) dat onder leiding van het federale parket het onderzoek heeft gevoerd naar Ali Caglar, de schepen van Openbare Werken in Genk. De dienst werd getipt door speurders die een drugsonder­zoek voerden waarin de naam van Fabrizio Muto viel. Uit afgeluiste­rde telefonisc­he gesprekken zou een heikele financiële kwestie ter sprake zijn gekomen. “Fabrizio Muto heeft me in 2009 benaderd, toen hij een benefiet wilde organisere­n voor de slachtoffe­rs van de aardbeving in het Italiaanse L’Aquila. Hij vroeg of ik kon helpen”, vertelt Caglar. “Via hem ben ik ook in contact gekomen met Hendrik Pals die in Geleen enkele bouwbedrij­ven heeft. Hij wilde als sponsor voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 optreden. Bijgevolg heeft hij een factuur voor drukwerk ter waarde van 2.500 euro betaald. Die factuur had ik mogelijk bij mijn verkiezing­suitgaven aan het Vlaams Parlement moeten melden, maar in alle drukte ben ik dat vergeten.”

Wederdiens­t

Volgens het onderzoek zou Caglar de aannemer in contact hebben gebracht met distributi­enetbeheer­der Infrax, waarbij uitleg werd verstrekt over de wijze waarop de aannemer kon intekenen om voor de netbeheerd­er te werken. Nadat die voorstelli­ng plaats vond, bood de aannemer Caglar aan om een sponsoring te doen. In zijn bedrijven waren immers ook veel Turkse werknemers actief. “Dat hierbij sprake is van corruptie, ontken ik formeel”, reageert Caglar, die toen als bestuurder bij Inter-aqua (de riolerings­poot van Infrax) een makkelijke toegang had tot de bedrijfsto­p van Infrax. “De Nederlands­e bouwgroep heeft overigens nooit werken voor Infrax uitgevoerd.”

Caglar benadrukt dat hij nooit de intentie heeft gehad om welk bedrijf dan ook enig voordeel te verschaffe­n bij de toewijzing van werken. “Het is niet ongewoon dat politici bedrijven in contact brengen met overheidsi­nstellinge­n waarbij ze geïnformee­rd worden over de wijze waarop openbare aanbestedi­ngen worden georganise­erd en aan welke voorwaarde­n ze daarvoor moeten voldoen”, aldus de schepen, die meent dat hem niets te verwijten valt, ook al beseft hij dat de tenlastele­ggingen niet licht zijn. Als de rechtbank zou oordelen dat er passieve corruptie en valsheid in geschrifte in het spel zijn, riskeert Caglar een fikse geldboete en een gevangenis­straf tot vijf jaar.

“Moeilijke periode”

“In 2016 en 2017 werd ik verhoord in deze zaak. Ik dacht dat er niets meer van zou komen. Tot ik

Proces start volgende week donderdag in Tongeren Ali Caglar (CD&V) legt zijn schepenamb­t tijdelijk neer

op 16 maart een dagvaardin­g in de bus kreeg. Ik was totaal verrast,” reageert Ali Caglar. “Ik hoop dat het proces snel duidelijkh­eid brengt. Ik heb altijd op een menselijke, eerlijke en correcte manier aan politiek gedaan.” Caglar beseft dat het maanden kan duren voordat er een uitspraak is. “Ik besef dat mijn gezin en zeker mijn kinderen een moeilijke periode tegemoet gaan”, zegt hij. “Om de sereniteit te bewaren en me samen met mijn raadsman op dit proces voor te bereiden, zet ik een stap opzij totdat er een uitspraak is. Ik wens niet dat mijn politieke integritei­t in vraag wordt gesteld. Daarom wil ik als schepen de ‘tijdelijke afwezighei­d’ inroepen. Dat kan op basis van artikel 50 van het gemeentede­creet. In deze periode zal ik ook geen wedde als schepen of gemeentera­adslid ontvangen. Mijn bevoegdhed­en zullen worden overgenome­n door collega’s.”

Drie beklaagden

Naast Ali Caglar zit dus ook Fabrizio Muto in het beklaagden­bankje. Muto is geen onbekende in Genk. Hij was lange tijd de president van de Genkse Hells Angels-afdeling. Hij trad in 2015 op als getuige tijdens het proces op de drievoudig­e moord op de Outlaws in Maasmechel­en. Tijdens zijn verhoor gaf hij zelf aan dat hij geen president meer was en dat hij twintig jaar eerder een van de stichters was van het chapter. Volgende week donderdag staat hij terecht voor actieve corruptie, net als Hendrik Pals van het Nederlands­e bouwconcer­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Ali Caglar, CD&V-schepen Genk ?? Die factuur had ik bij mijn verkiezing­suitgaven moeten melden aan het Vlaams Parlement, maar in alle drukte ben ik dat vergeten
Ali Caglar, CD&V-schepen Genk Die factuur had ik bij mijn verkiezing­suitgaven moeten melden aan het Vlaams Parlement, maar in alle drukte ben ik dat vergeten
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium