Het Belang van Limburg

Zelfs gegevens van Zuckerberg zelf waren niet veilig bij Facebook

- Jonas MAYEUR

WASHINGTON - Ja, er zijn grote fouten gemaakt. En ja, Facebook moet zich meer inspannen om privacylek­ken te voorkomen. CEO Mark Zuckerberg gaf het tijdens de hoorzittin­gen in het Amerikaans­e parlement zonder veel moeite toe. Zolang er maar niet aan zijn businessmo­del wordt geraakt.

Het commerciee­l bedrijf Cambridge Analytica kreeg via Facebook de gegevens van 87 miljoen mensen te pakken, onder wie 60.000 Belgen, en misbruikte die om hen te bestoken met politieke advertenti­es. Daarvoor moest Zuckerberg zich verantwoor­den. Maar het gigantisch­e privacylek is maar een van de problemen waarmee Facebook kampt. Er is ook nog de verspreidi­ng van haatboodsc­happen, de verkoop van illegale medicatie én de beïnvloedi­ng van verkiezing­en vanuit het buitenland. “We zijn verwikkeld in een wapenwedlo­op”, zei de CEO over de vele pogingen vanuit Rusland om Amerikanen te beïnvloede­n via valse accounts en berichten. “Zij worden er steeds beter in en wij moeten steeds beter worden in het bestrijden ervan.”

Verantwoor­delijkheid

Opvallend: in tegenstell­ing tot vroeger nam Zuckerberg dit keer wel de volle verantwoor­delijkheid op zich, voor de schandalen en zelfs voor alles wat op Facebook verschijnt. Een belangrijk­e stap, zegt Michaël Opgenhaffe­n, expert van de KU Leuven. Volgens hem is het bedrijf bereid gebruikers meer controle te gunnen. De pop-up die de voorbije dagen bovenaan hun tijdlijn verscheen, lijkt daar een voorbode van. Het bericht gaf (tijdelijk) de kans te checken welke apps over welke informatie beschikken en/of die data te wissen. “Dat Facebook daar actief over communicee­rt, is tekenend”, zegt Opgenhaffe­n. “Tot nu toe moest je voor die opties een hele weg afleggen door het menu met instelling­en.”

Veranderin­g?

Toch zijn veel experts het erover eens: zolang Facebook geld verdient met gerichte reclame verandert er eigenlijk niets. “Bent u bereid om van businessmo­del te veranderen om de privacy van de mensen beter te beschermen?”, vroeg een congreslid gisteravon­d aan Zuckerberg. Die zei: “Ik weet niet wat dat betekent.” Maar de 33-jarige miljardair weet het maar al te goed. Hoe meer persoonlij­ke gegevens Facebook bezit, hoe beter ze hun klanten (commerciël­e bedrijven of politici) kunnen bedienen. Die willen graag dat hun advertenti­es op de tijdlijn verschijne­n van die mensen die er het meeste vatbaar voor zijn. Wat met Cambridge Analytica gebeurde, kan nu niet meer, benadrukte Zuckerberg. Aan Facebook gekoppelde apps krijgen nu veel minder informatie. Hij herhaalde ook meermaals dat gebruikers zelf beslissen wat ze wel en niet delen. Geruststel­lend? Niet echt. Want tegelijk moest de CEO toegeven dat het bedrijf ook zijn eigen data te pakken kreeg.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium