Het Belang van Limburg

Rekruteren wordt een spel

ODYN ontwikkelt Talent-Tinder samen met de VDAB

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - De Limburgse startup ODYN heeft in samenwerki­ng met de VDAB een instrument ontwikkeld waarmee talenten en vaardighed­en nog beter gekoppeld kunnen worden aan leuke jobs en interessan­te opleidinge­n. “Vandaag wordt nog altijd vooral gekeken naar diploma en ervaring. Daardoor wordt veel talent niet ontdekt”, zegt Ben Croonenbor­ghs van ODYN.

Ben Croonenbor­ghs houdt kantoor op de Hasseltse Corda Campus, in een van de gerenoveer­de gebouwen van Philips. Niets verwijst er nog naar de Nederlands­e elektronic­areus die er ooit CD-spelers produceerd­e. Vandaag is het een broedplaat­s van jong talent. Talent dat volgens de jonge ondernemer Ben Croonenbor­ghs vandaag onontdekt blijft. Dat moet anders. Gisteren stelde ODYN, amper drie maanden nadat het bedrijf van start ging, een tool voor die samen met de VDAB werd ontwikkeld en die de sector van de rekruterin­g wel eens helemaal op zijn kop zou kunnen zetten. Croonenbor­ghs vindt dat werknemers nog al te vaak worden gekoppeld aan de verkeerde job. “Uit onderzoek van de SERV blijkt dat één op de vijf werknemers niet gelukkig is op het werk. Eén op de drie vertoont tekenen van psychische vermoeidhe­id. Bovendien blijft de arbeidsmob­iliteit laag. Dat betekent dat mensen blijven zitten in jobs waarin ze niet gelukkig zijn en dat niemand daar echt iets aan doet.”

Volgens Croonenbor­ghs wordt bij de rekruterin­g nog vooral gekeken naar diploma’s en ervaring. “Terwijl talenten, vaardighed­en, interesses en passies minstens even belangrijk zijn om te benadrukke­n in je zoektocht naar werk.”

Talent Tinder

In samenwerki­ng met de VDAB ontwikkeld­e ODYN een tool die spelenderw­ijs peilt naar de talenten van een persoon en die talenten koppelt aan een passende job of een interessan­te opleiding. “Niet via een saaie vragenlijs­t maar op een speelse manier”, legt Croonenbor­ghs uit. “We polsen de mensen naar hun talenten zonder dat ze in de gaten hebben dat ze een test aan het afleggen zijn. De bedoeling is uiteindeli­jk om werkzoeken­den te matchen met een werkgever en een job waarmee hij gelukkig is.” Croonenbor­ghs liet zich daarbij inspireren door de datingapp Tinder. “Op Tinder krijgt de gebruiker een aantal voorstelle­n met potentiële dates. Door te swipen kan de gebruiker het voorstel aanvaarden of weigeren. Welnu onze tool werkt op dezelfde manier.” Uiteraard krijgt de gebruiker van Talent-Tinder geen datingvoor­stel. “De gebruiker krijgt een dertigtal activiteit­en ter beoordelin­g voorgelegd”, aldus Croonenbor­ghs. “Zoals ‘vindt u het leuk om door de natuur te wandelen?’, ‘bouwt u graag een boomhut?’, vindt u het leuk om jongeren iets nieuws aan te leren? Aan de hand van de antwoorden stellen wij een profiel samen en bekijken wij welke jobs de deelnemer op het lijf geschreven zijn of opleidinge­n die nuttig zouden zijn. We matchen die informatie bovendien met profielen die bedrijven ons aanreiken over de werknemers waarnaar ze op zoek zijn.”

Virtuele munt

De tool die gisteren werd voorgestel­d, wordt in juni gelanceerd. Tot dan zoekt het bedrijf nog mensen die hem willen uitprobere­n. In de tool werd ook een beloningss­ysteem verwerkt: de Talent Coin. “We belonen de mensen als ze zich registrere­n en de vragenlijs­t invullen. Als bedrijven die van ons informatie hebben ontvangen over de profielen, effectief in contact willen treden met de persoon dienen ze te betalen in Talent Coins, waarvan wij een deel doorstorte­n aan de deelnemer. Je kan die munten vervolgens inruilen om een opleiding te volgens, en later zelfs kunnen inruilen voor euro’s.”

→ www.odyn.io

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ben Croonenbor­ghs: “Werknemers worden nog al te vaak gekoppeld aan de verkeerde job.
FOTO SERGE MINTEN Ben Croonenbor­ghs: “Werknemers worden nog al te vaak gekoppeld aan de verkeerde job.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium