Het Belang van Limburg

Gezocht: 800 figuranten voor ‘The Spy’

Eind deze maand starten in ons land de opnames van de Noors-Zweeds-Belgische productie ‘The Spy’. Een Vlaams castingbur­eau is nog op zoek naar liefst 800 figuranten die zich helemaal willen wentelen in de stijl van de jaren 40.

- Kim CLEMENS

Alweer trekt België met het Tax Shelter systeem een prestigieu­s filmprojec­t aan. Eentje waarbij Wevelgem, Brussel, Treignes en Terhulpen model moeten staan voor het Stockholm van 1941. Sonja Wigert was toen een gevierde Noorse actrice, die door Zweden wordt gerekrutee­rd om de nazi’s te bespionere­n. Een levensgeva­arlijke missie. En een waargebeur­d verhaal dat er eigenlijk om smeekte ooit op beeld te worden gezet.

Regisseur Jens Jonsson wist dan ook een indrukwekk­ende cast te verzamelen, met onder meer Stellan Skarsgård (‘Nymphomani­ac’, ‘Pirates of the Caribbean’,

‘Thor’) en Til Schweiger (‘Inglouriou­s

Basterds’, ‘Atomic Blonde’).

Alleen zijn er ook nog honderden figuranten nodig. “Ik ben al twintig jaar bezig met castings, en ik heb al heel veel kostuumdra­ma’s gedaan. Maar deze keer zoek ik wel heel veel volk op korte tijd”, zegt Brigitte De Witte van castingbur­eau XtraZ. “Er zijn een aantal grote scènes voorzien in een theaterzaa­l en in een jazzcafé. We hebben veel volk nodig om die zalen te vullen, maar ook soldaten en diplomaten. Een beetje van alles.”

Geen valse nagels

Gezocht zijn mannen en vrouwen tussen de 16 en 75 jaar. Achthonder­d in totaal, waarvan ongeveer twee derde mannen en een derde vrouwen. “Omdat op dat moment de Zweden nog niet naar het front waren vertrokken. We zoeken allemaal westerse types, omdat het moet passen bij de tijdgeest.” De vereisten zijn heel specifiek. De vrouwen mogen maximaal kledingmaa­t 42 dragen, geen valse nagels en geen al te kort haar hebben, de mannen gaan tot maat 54 en moeten ermee akkoord gaan dat hun haren geknipt kunnen worden. “We zitten nu eenmaal vast aan de kostuums die de figuranten zullen moeten dragen. Dat is ook wat het zo’n mooie opdracht maakt. De figurant komt toe in een hedendaags­e outfit, en even later is hij een personage uit de jaren 40. Dat is magie.” En voor de meeste figuranten ook voldoende reden om er tussen 30 april en 15 juni wat tijd voor vrij te maken, want de vergoeding van 40 euro per dag is geen vetpot. “Nu, het is gewoon ook plezant om in zo’n productie mee te spelen.” Binnenkort start bovendien de zoektocht naar een hele resem edelfigura­nten: figuranten die meer moeten doen dan zwijgend de achtergron­d vullen. “We zoeken dansers die kunnen swingen en mensen die de Duitse, de Zweedse of de Noorse taal machtig zijn. Dat wordt nog een andere opgave.”

→ Alle criteria staan opgelijst op www.xtraz.be

 ?? Foto BELGAIMAGE ?? De figuranten belanden op de set met Hollywoodz­waargewich­ten Stellan Skarsgård en Til Schweiger.
Foto BELGAIMAGE De figuranten belanden op de set met Hollywoodz­waargewich­ten Stellan Skarsgård en Til Schweiger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium