Het Belang van Limburg

Lantaarnpa­al moet weg

Schepencol­lege in Tongeren neemt besluit na anonieme brief

- Thomas JANSEN/Dirk ROEFFLAER

TONGEREN - De ‘verwaalde’ lantaarnpa­al die al dertig jaar de tuin van een woning in Tongeren verlicht, zal weldra worden weggehaald. Dat heeft het Tongerse schepencol­lege beslist. De stad wist al die tijd niet dat die paal daar stond, maar werd onlangs door een anonieme briefschri­jver op de hoogte gebracht. De huidige eigenaar reageert furieus en spreekt van “een schande”.

Waarom die bewuste lantaarnpa­al daar in de jaren 80 geplaatst is, is niet duidelijk. Feit is wel dat de lamp al die tijd samen met de openbare straatverl­ichting aanen uitgaat. En dus geniet de eigenaar al drie decennia van tuinverlic­hting op kosten van de stad. “Diefstal”, noemde een anonieme briefschri­jver het, die zich richtte naar de stad en naar Infrax.

Naar aanleiding van die brief en na overleg heeft het schepencol­lege nu beslist om de paal te laten weghalen. “Het gaat hier om openbare verlichtin­g en die is logischerw­ijs niet bedoeld voor privédomei­nen”, zegt schepen van Openbare Werken An Christiaen­s (CD&V). “Tot die bewuste brief waren we niet op de hoogte, nu wel. En dus grijpen we in.”

Kosten

Infrax plant nu zo snel mogelijk een concrete datum voor het wegnemen van de verlichtin­gspaal, in overleg met de stad en de eigenaar van de tuin in kwestie. De verwijderi­ng zelf zal wellicht in de komende weken uitgevoerd worden. De kosten daarvoor zijn voor de stad, maar hoe veel die zullen bedragen, is nu nog niet te zeggen. “Dit is immers een zeer uitzonderl­ijke situatie”, zegt Infrax-woordvoerd­er Björn Verdoodt. “Een lantaarnpa­al weghalen op privédomei­n, dat komt niet vaak voor. Daarom zullen we eerst nagaan op welke manier we dit best kunnen aanpakken, met zo min mogelijk last voor de eigenaar en de omgeving. De kostprijs hangt daar mee van af.”

De eigenaar zelf is ondertusse­n allesbehal­ve opgezet met de beslissing van het schepencol­lege. Vorige week zei hij nog dat Infrax de paal maar moest komen weghalen als hij er geen recht op had. Nu dat het geval is, reageert hij furieus. “Het is een echte schande”, zegt hij. “Hier wordt duidelijk met twee maten en twee gewichten gewerkt.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Niemand weet waarom de lantaarnpa­al hier in de jaren 80 geplaatst werd.
FOTO TOM PALMAERS Niemand weet waarom de lantaarnpa­al hier in de jaren 80 geplaatst werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium