Het Belang van Limburg

Late lente zorgt voor zwaardere hooikoorts­aanvallen

-

HASSELT - Een explosie van pollen laat mensen met hooikoorts momenteel massaal snotteren. Maar dit jaar zijn de aanvallen erger dan anders, zeggen zowel wetenschap­pers als mensen met een allergie. Volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg ligt dat vooral aan de lente die later heeft ingezet. “En doordat het plots warmer werd, is het net een stuifmeelb­om die nu in de natuur afgaat.”

Het jaar begon koud, en de winterse temperatur­en hebben lang aangehoude­n. Daarna werd het abrupt warmer. “Meestal verloopt de overgang naar de lente met kwakkelwee­r. Dan komt de natuur ook langzamer op gang. Nu bloeit alles tegelijk. Ook de hazelaar en de berk, die veel later zijn gaan bloeien dan anders”, zegt Jos Ramaekers. De hazelaar is inmiddels ver uitgebloei­d, maar de berk begint net. Nu de temperatuu­r dit weekend weer gaat stijgen, verwacht Ramaekers dat opnieuw veel mensen last zullen krijgen van de pollen. “Er wordt ook weinig regen voorspeld. Dat zou de pollen uit de lucht spoelen en voor verlichtin­g zorgen, maar de droogte maakt de hooikoorts­aanvallen erger.”

Gras en berk tegelijk

Bovendien beginnen tegelijk met de bomen ook de eerste grassoorte­n voor overlast te zorgen. “Normaal zien we dat pas in de tweede helft van mei”, zegt Ramaekers. “Allergiepa­tienten krijgen nu twee groepen pollen vlak na elkaar of zelfs tegelijk te bekampen. Een echte stuifmeelb­om.”

Al is niet iedereen die allergisch is voor de hazelaar of de berk ook allergisch voor graspollen. Dat bevestigt Susie Klerkx, longarts van het ZOL in Genk. “Ik merk toch dat voornameli­jk berkenpoll­en klachten veroorzake­n. Hoeveel mensen lijden aan hooikoorts? Dat is onduidelij­k, omdat de last die ze ervan ondervinde­n erg kan verschille­n. De meeste hooikoorts­patiënten gaan gewoon naar de apotheek of Kruidvat voor een pilletje, of ze vragen de huisarts om raad. Pas als mensen zware hinder ondervinde­n, bijvoorbee­ld ademhaling­sproblemen, komen ze bij mij.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium