Het Belang van Limburg

Datovoc wint ook tweede derby

As kan één set weerwerk bieden

- Rob KWANTEN

Tongeren heeft ook de tweede Limburgse derby in play-off 2 in haar voordeel beslist. Datovoc counterde zaterdag een sterke start van Jaraco As en won met 1-3. In de race naar Europees volleybal moet Dato komend weekend de maat nemen van Antwerpen.

Voor As, dat niets meer te winnen of te verliezen had, stond de wedstrijd in het teken van afscheidne­mende captain Joke Hoeyberghs. En zij nam haar team in de eerste set voorbeeldi­g op sleeptouw. In een festival van opslagmiss­ers leidde ze haar team van 17-17 naar 22-17. Lindsay Schrijvers, die haar goede prestatie tegen Zoersel bekroond zag met een basisplaat­s, spartelde voor Tongeren nog wat tegen. Maar ook zij kon As niet meer van 25-20-setwinst houden. “We zijn zeer enthousias­t gestart”, blikt Joke Hoeyberghs terug op de wedstrijd. “Maar onze laatste pijl hebben we te snel verschoten. We vielen snel terug, terwijl Tongeren stabiel bleef acteren. Jammer dat we niet winnen, maar het feestje achteraf was er niet minder om. Ik verlaat deze club met pijn in het hart, maar kijk ook uit naar mijn nieuw verhaal bij Asterix Avo. Op 16 augustus begint de voorbereid­ing, maar ik ga er alles aan doen om voor die datum al topfit te zijn.”

In set twee piloteerde een sterke Ter Hedde Datovoc naar 10-13. Een verbeten thuisploeg draaide de rollen nog eventjes om (17-16), maar het aanvallend geweld van Jolien Wittock hing de bordjes de bezoekster­s dan toch gelijk.

Vertrouwen tanken

Vervolgens was er geen houden meer aan Dato, dat de iets te talrijke foutjes van As genadeloos afstrafte. Vinkesteyn, Hawinkel, Ter Hedde en een sterke Schrijvers deelden allemaal in de buit. Tongeren sluit de poule met 15 punten en zonder nederlaag af. As en Zoersel komen met respectiev­elijk 5 en 4 punten niet in de buurt. Datovoc-Kapitein Anne Moors, die omwille van een achillespe­esontsteki­ng grotendeel­s gespaard werd, kijkt vooruit. “Door deze overwinnin­g tanken we vertrouwen voor de volgende fase”, aldus Moors. “As ging voluit in de eerste set, maar kon dat tempo niet aanhouden. Komend weekend wacht ons een dubbele confrontat­ie tegen Antwerpen, winnaar van de andere poule in play-off 2. Ook dit seizoen weer ons zwarte beest in de reguliere competitie. Als we daar als winnaar uitkomen, spelen we tegen Michelbeke voor Euvoor ropees volleybal. Op zich een interessan­t vooruitzic­ht, want Michelbeke - de nummer 4 van playoff 1- speelde op 8 april haar laatste wedstrijd. Wij zouden dus met meer ritme aan die wedstrijd beginnen.”

SETSTANDEN: 25-20, 20-25, 19-25, 10-25. VOOR AS: Piraprez 11, Ceusterman­s 2, Janssen 6, Mattheuwse­n 6, Van Bree 12, Hoeyberghs 2. Libero: Xhofleer. Kwamen in: De Grave 4, Gilson 6, Baens, Hervent 2, Moors 1, Guelinckx 2. VOOR TONGEREN: Ter Hedde 13, Vinkesteyn 3, Wittock 18, Hawinkel 13, Krenicka 5, Schrijvers 15. Libero: Valkenborg. Kwamen in: Moors, Lambrix.

 ?? Foto MIST ?? Datovoc zet nu alles op de race naar Europees volleybal.
Foto MIST Datovoc zet nu alles op de race naar Europees volleybal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium