Het Belang van Limburg

Joggers rapen 100 kilo zwerfvuil van straat

Ploggen is nieuwe trend in loopwereld

- Fred PEETERS

Veertig winkeltass­en zwerfvuil. Dat was de buit van de 19 joggers van de jonge loopclub Hoeselt Run. Met veel enthousias­me waren ze zondagvoor­middag door Hoeselt-centrum aan het ‘ploggen’ gegaan. Oftewel: joggen en tegelijk de wegen opnieuw proper helpen rapen.

Verschille­nde groepjes vrouwen en mannen in fel oranje clubshirts zag je zondagvoor­middag door Hoeselt-centrum joggen. Veel halt houden, was er wel bij. “Niet bij gebrek aan conditie”, lacht voorzitter Wim Hellinx. “Tijdens het joggen rapen we zwerfvuil op dat we zien liggen.” Ploggen heet dat dus. Het begrip is sinds enkele maanden overgewaai­d uit Zweden en staat voor een samentrekk­ing van ‘jogging’ en ‘plocka up’. Plocka up betekent verzamelen, in dit geval van zwerfvuil.

Zweden

Voor de pas vier maanden bestaande loopclub Hoeselt Run motiveert Wim Hellinx hun eerste ‘Ploggen’-tocht: “Het is nog maar sinds februari dat je op internet berichten kon lezen van een nieuwe looprage in Zweden. Daar wilden wij als moderne club op inspelen. Het is dus niet zo dat onze 57 leden op hun looptochte­n zich ergerden aan het vele zwerfvuil in Hoeselt. Om eerlijk te zijn: als je gaat lopen, let je daar niet op.” “Maar als je er zoals vandaag wel op let, erger je je wel degelijk”, zegt Leentje Hellemans. “Zo vonden we verscheide­ne plastic zakjes gevuld met hondenpoep in de berm. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je hier de poep op de stoep opruimt en die dan 300 meter verder - met het plastic zakje dumpt. Het plogteam op de Oude Nederbaan vond dan weer veel verpakking­en van McDonalds Bilzen. Zwerfvuil vonden we vooral op de verbinding­swegen waar weinig huizen staan en ook wel in de straten rond het dorpsplein. Op veld- en ruilverkav­elingswege­n viel het mee.”

Herhaling

De 19 lopers haalden zo’n honderd kilo afval op. “De actie is binnenkort voor herhaling vatbaar. Om een mooi parcours te hebben voor onze jaarlijkse Hoeselt Run op 24 juni”, vonden de lopers.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Loopclub Hoeselt Run zette zich zondag tegelijker­tijd in voor conditie en milieu.
FOTO SERGE MINTEN Loopclub Hoeselt Run zette zich zondag tegelijker­tijd in voor conditie en milieu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium