Het Belang van Limburg

“Conservati­ef? Nee, dat beeld klopt niet”

- Liliana CASAGRANDE/Zahra BOUFKER

De komst van een islamitisc­he middelbare school in het vroegere Syntragebo­uw van Winterslag lokt veel reacties uit. Het initiatief gaat uit van de Milli Görüs-beweging. Mehmet Üstün, de huidige voorzitter van de Moslimexec­utieve, is ook de man die jarenlang namens Milli Görüs in de moslimvert­egenwoordi­ging zat. Hij reageert, maar niet in naam van de organisati­e. “Het klopt niet dat Milli Görüs conservati­ef zou zijn”, legt hij uit.

GENK -

Üstün was in de Moslimexec­utieve ook verantwoor­delijk voor de contacten met de onderwijsw­ereld. En hij is een van de weinigen die al zeer lang in de vertegenwo­ordiging zit, de andere leden wisselen erg vaak. “Met de oprichting van die school in Genk heb ik niets te maken”, zegt Üstün. “In elk geval klopt het niet dat Milli Görüs conservati­ef zou zijn. Je zal bij Milli Görüs weliswaar conservati­even vinden, maar net zo goed liberalen. Je kan hen niet zo scherp omschrijve­n. Milli Görüs is de eerste koepelorga­nisatie van moskeeën in Europa, nog voor Diyanet (van de Turkse overheid, nvdr). Ik zie overigens geen verschil in religieuze visie met Diyanet: in sommige van hun moskeeen zal je ook imams van Diyanet vinden. Milli Görüs verdedigt altijd een vreedzame samenlevin­g.”

Erdogan

“Milli Görüs is geen extremisti­sche of radicale beweging, maar ze zijn wel redelijk conservati­ef in het toepassen van de religieuze verplichti­ngen”, zegt Meral Özcan, lijsttrekk­er voor Groen in Beringen en zelf van Turkse origine. “De vereniging­en van Milli Görüs zijn sterk uitgebouwd in Europa, maar in Turkije merk ik daar minder van. Tegelijker­tijd geven ze hun islamlesse­n wel in het Nederlands en staan ze ook open voor andere gemeenscha­ppen. Het verschil met Diyanetmos­keeën is dat ze niet afhangen van de Turkse overheid. Ik zie dat de mensen van Diyanet en van Milli Görüs een goede verstandho­uding hebben met elkaar. Ze zijn zeker geen vijanden, noch op religieus, noch op politiek vlak. Waar ze politiek staan? Een deel van Milli Görüs vind je bij de AK-partij van Erdogan, een ander deel bij de islamitisc­he partij Saadet. Erdogan komt ook uit Milli Görüs, maar heeft er zich later van losgescheu­rd.” Özcan noemt zich geen voorstande­r van aparte scholen voor moslims. “Maar dit is wat je krijgt als onderwijs niet inclusief is, dit is een van de nefaste gevolgen van het hoofddoeke­nverbod”, zegt ze. Milli Görüs zelf wil voorlopig nog niet veel kwijt. “Zolang de aankoop nog niet helemaal rond is, kan ik niets zeggen”, aldus Fatih Bayraktar. De vzw heeft ook nog een lagere en middelbare school met 700 leerlingen in Brussel en is een middelbare school aan het oprichten in Charlerloi.

Concurrent­ie

De instelling in Genk wordt de eerste islamitisc­he middelbare school in Vlaanderen. Het Lucernacol­lege in Houthalen is ook opgericht door een Turkse gemeenscha­p, maar is geen confession­ele school.

Beringenaa­r Zafer Yildrim van de Belgische Islamitisc­he Federatie (zoals Milli Görüs in België bekendstaa­t) zegt de heisa niet te begrijpen. “Een school oprichten die overeenste­mt met de regels van het ministerie van Onderwijs is toch niet illegaal? Er bestaan toch ook katholieke, joodse en gemeenscha­psscholen.” De Genkse ondernemer Fazli Yilmaz vindt de komst van de nieuwe school een stap in de goede richting. “Wij hebben vier dochters en twee zonen. De periode dat zij in het middelbaar zaten in het Lyceum in Genk was hels. Het leek wel alsof zij zich meer moesten bewijzen dan andere leerlingen. Wij hoorden vaak van leerkracht­en dat het misschien beter was dat ze voor een beroepsopl­eiding zouden kiezen. Wij zijn daartegeni­n gegaan en alle zes zijn ze uiteindeli­jk naar de universite­it gegaan. Gelukkig. Met de komst van deze nieuwe school komt er concurrent­ie en dat is goed. Zo kunnen scholen mekaar versterken. De overheid moet wel goed toezicht houden. Maar het mag ook geen school zijn met alleen maar moslims.”

Yilmaz is ook een van de ondernemer­s die Lucerna hebben gesponsord, maar dat geld is – in zijn ogen – misbruikt.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Milli Görüs wil een islamitisc­he middelbare school huisvesten in het oude Syntragebo­uw in Genk.
FOTO CHRIS NELIS Milli Görüs wil een islamitisc­he middelbare school huisvesten in het oude Syntragebo­uw in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium