Het Belang van Limburg

Tiener (16) geeft zich aan voor dodelijke steekparti­j

- Nancy Vandebroek en Eddy Vandoren

Een 16-jarige jongen uit Bocholt en zijn twee jaar oudere broer hebben zich zondagnach­t gemeld bij de politie. Tijdens een handgemeen plantte de 16-jarige een mes in het dijbeen van Jason Tollenaers (22). Het mes sneed de slagader door, wat de man uit Zonhoven fataal werd. De tiener moet vandaag voor de jeugdrecht­er verschijne­n. Zijn broer werd na verhoor vrijgelate­n.

De vader van Jason Tollenaers reageert verslagen: “Na vele tegenslage­n had Jason zijn leven weer op de rails. En dan gebeurt dit.”

Een 16-jarige jongen uit Bocholt moet vandaag voor de jeugdrecht­er verschijne­n voor het dodelijk steekincid­ent in Bocholt. De tiener meldde zich zondagnach­t samen met zijn broer van 18 bij de politie. Tijdens een handgemeen plantte hij een mes in het dijbeen van Jason Tollenaers (22) en sneed zo een slagader door, wat de man uit Zonhoven fataal werd.

Zondagmidd­ag belde Jason naar zijn vader. Of hij zijn haren niet mocht komen knippen, want zijn tondeuse was stuk. Maar de twintiger zou nooit aan het huis van zijn vader in Lanaken opdagen. ’s Avonds laat kregen Johan Tollenaers en zijn partner Luciana te horen waarom. “Hij was neergestok­en. In het ziekenhuis van Genk hadden ze nog geprobeerd om hem te redden. Maar de verwonding­en waren te ernstig. Jason was bezweken. Als je zoiets te horen krijgt, is dat onwezenlij­k. Een verschrikk­elijke mokerslag. De grond zakt onder je voeten weg”, zegt Johan. De vader verloor de zoon die hij nog maar net had teruggekre­gen. “Mijn ex en ik zijn in 2006 uit elkaar gegaan. Jason was toen amper 7 jaar. Het contact viel weg. Vijftien jaar lang heb ik niks van hem en zijn broer Sonny gehoord”, zegt Johan. Tot vorig jaar. “Het was de dag voor Vaderdag, ik zal het nooit vergeten. Jason belde me op met een vraag. Of ik hem niet kon helpen? Want hij zat in de problemen. ‘Natuurlijk, jongen. Kom maar langs’, heb ik geantwoord.”

“Goede, eenvoudige gast”

Dus belde de twintiger op Vaderdag aan bij het huis van zijn papa. “Hij had veel tegenslag gekend”, zegt Johan. “Jason had een hele winkeltas bij. Tientallen brieven, aanmaninge­n, onbetaalde rekeningen. Hij had geen job meer, geen auto en er waren financiële problemen. Ook zijn relatie was voorbij. Hij was niet meer samen met de moeder van zijn zoontje dat toen een half jaar oud was. Er was een probleem met drugs. De situatie was op dat moment uitzichtlo­os. Mijn jongen zat diep. Ik heb hem toen duidelijk gemaakt dat hij zijn leven aan het vergooien was. En heb hem geholpen waar ik kon.”

Volgens vader Johan had Jason de boodschap begrepen. “Hij was van de drugs af en helemaal clean. Al vertoefde hij wel nog in dat milieu. Er was ook een voorliefde voor wapens, maar dat was niet meer dan een hobby. Van inborst was mijn zoon een goede, eenvoudige gast. Iemand die sinds drie maanden ook weer aan het werk was. Hij woonde in een studio in Zonhoven. Het beviel hem daar. En wij hadden regelmatig contact. Na vijftien jaar elkaar niet gehoord te hebben was er weer sprake van een vader-zoonrelati­e.”

Jeugdrecht­er

Normaal hadden ze zondagavon­d samengezet­en. Voor die knipbeurt. “Hij is niet tot hier geraakt en ik kan dat vandaag ongelofeli­jk moeilijk plaatsen. Hij had zijn leven toch terug op de rails? En dan overkomt hem dit. Wat is er gebeurd? Waarom? Ik hoop dat het verdere onderzoek klaarheid zal brengen. Dat het gerecht antwoorden kan vinden op de vele vraagteken­s waarmee we vandaag worstelen. Momenteel weten we weinig. We kunnen enkel hopen dat die duidelijkh­eid er snel komt”, besluit de aanslagen papa Johan Tollenaers.

Het onderzoek naar het dodelijke steekincid­ent loopt nog. Nadat de twee broers zich zondagnach­t bij de politie hadden gemeld, werden ze gisteren de hele dag verhoord. De oudere broer werd na verhoor vrijgelate­n, de 16-jarige moet zich vandaag bij de jeugdrecht­er verantwoor­den.

“Na vijftien jaar elkaar niet gehoord te hebben was er weer sprake van een

vader-zoonrelati­e”

Johan Tollenaers

Vader van slachtoffe­r Jason

 ??  ?? Slachtoffe­r Jason Tollenaers.
Slachtoffe­r Jason Tollenaers.
 ??  ??
 ?? FOTO EVA ?? Johan Tollenaers rouwt om zijn zoon Jason die zondag omkwam na een steekparti­j in Bocholt.
FOTO EVA Johan Tollenaers rouwt om zijn zoon Jason die zondag omkwam na een steekparti­j in Bocholt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium