Het Belang van Limburg

De beste match voor Mertens

-

Wie wordt de match van Elise Mertens? Het zou de titel van de sequel van de mannenzoek­tocht van Elke Clijsters kunnen zijn, maar het is de urgente knoop die de 25-jarige Limburgse tennisster moet doorhakken met het oog op het vrouwendub­bel op de Olympische Spelen.

Samen met Dominique Monami (47) en Els Callens (50) - goed voor gemeenscha­ppelijk brons in Sydney - gaan we op zoek naar de ideale dubbelpart­ner.

Na haar eindzege op de Australian Open in het dubbelspel is Elise Mertens doorgestot­en naar de tweede plaats op de mondiale dubbelrank­ing. Dus lonkt een olympische medaille in Tokio. Maar dan moet ze wel dringend een ideale Belgische partner vinden om de Wit-Russische topper Aryna Sabalenka, met wie ze de voorbije jaren haar successen boekte, te vervangen. Een artikel op Sporza over het dilemma van Mertens lokte zaterdag alvast een discussie tussen de kandidaats­peelsters zelf uit op Twitter. “Ik besta dus duidelijk niet”, voelde Alison Van Uytvanck zich over het hoofd gezien. “Van mij mag je, Allie!” suste Kim Clijsters. “Een ontzettend moeilijke keuze”, vinden ook Dominique Monami en Els Callens, die samen in 2000 olympisch brons veroverden voor ons land. “Maar ik vraag mij wel af of Elise geïnteress­eerd is in het dubbelspel in Tokio”, zegt Monami. “Ze heeft er nog nooit iets over laten vallen. Toen ik tussen 2016 en 2018 coach was van het Fed Cup-team, heb ik de Belgische meisjes gevraagd een dubbelproj­ect op poten te zetten voor de Spelen, maar niemand reageerde. Ook Mertens niet. Nochtans is zo’n doordacht project wel de sleutel tot succes. Je kan niet zonder automatism­en naar Tokio trekken en verwachten dat het daar wel zal loslopen. Je moet elkaar door en door kennen.” Callens en Monami begonnen in 2000 al vanaf januari intensief samen te trainen en toernooien te spelen. “We hadden een gemeenscha­ppelijk doel en werkten daar meer dan een half jaar gefocust naartoe”, weet Callens nog. “Dominique had mij gevraagd omdat we complement­air waren. Zij was standvasti­g aan de baseline, ik had een goeie service en was sterk aan het net. Het is nu aan Mertens en haar entourage om te kiezen wie van de Belgen het best qua speltype bij haar past. Het is een pluspunt als het ook op persoonlij­k vlak klikt, maar dat hoeft niet. Dominique was vooraf ook niet mijn beste vriendin, maar door zo vaak met elkaar op te trekken zijn we automatisc­h heel close geworden.” Wie Mertens ook kiest, ze mag niet te lang meer wachten. “Ik geloof in een medaille, maar het is nu of nooit”, waarschuwt Monami.

 ?? BELGA
FOTO ?? Als Elise Mertens (links) op de Olympische Spelen een gooi wil doen naar de medailles in het dubbelspel, moet ze een Belgische partner vinden om de plaats van Aryna Sabalenka in te nemen.
BELGA FOTO Als Elise Mertens (links) op de Olympische Spelen een gooi wil doen naar de medailles in het dubbelspel, moet ze een Belgische partner vinden om de plaats van Aryna Sabalenka in te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium