Majka - majci, trudnica - trudnici

Dani - - Fokus - (E. M.)

Facebook grupa poznata kao Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva počela je sa radom u februaru 2015. i interesovanje za ovakav vid psihološke podrške raste iz dana u dan. Danas grupa ima više od 10.400 članica.

Nastala je kao potreba za aktivnijim doprinosom ovoj osjetljivoj populaciji. Njene pokretačice Aida Džaferović i Belma Šoljanin, obje diplomirane psihologinje, majke i same potaknute iskustvom, željele su i drugim ženama omogućiti podršku u najosjetljivijim periodima života. Prije otprilike mjesec ova fb grupa zvanično je postala udruženje registrovano u Ministarstvu pravde BiH.

“Cilj je i biti podrška kroz online Info servis za sva pitanja i nedoumice koje brinu ovu populaciju žena”, objasnili su iz ovog Udruženja, te dodali kako im je želja da ovaj vid podrške i edukacije omoguće ženama koje nisu korisnice društvenih mreža i da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku svakoj ženi, trudnici, majci, kako više nije usamljena.

Planovi su, kažu, raditi na osnaživanju mentalnog zdravlja buduće majke, pružanju prave i pravovremene podrške u trenutku kada se za nju javi potreba, a planiraju ostvariti saradnju sa svima koji ovo pitanje smatraju važnim. Planirane su i razne radionice, predavanja i edukacije za sve članice Udruženja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.