Jovica Stanišić

Dani - - Fokus -

Glavni bezbjednjak režima Slobodana Miloševića Jovica Stanišić svoje mjesto u istoriji ovjerio je 15. decembra, kada je haško Apelaciono vijeće odlučilo da bude prvi kojem će se ponovo suditi po svim optužbama od kojih je u maju 2013. oslobođen. Dobro, ne prvi, tu titulu dijeli sa svojim potčinjenim, Frankom Simatovićem, ali, zna se ko je tu glavni.

Elem, Stanišiću će se ponovo suditi “zbog sudjelovanja u kriminalnoj organizaciji koja je organizirala, naredila, izvršila ili na drugi način pomogla pogubljenja i protjerivanja Hrvata, bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba s područja takozvane Republike Srpske Krajine (konkretno područje SAO Krajina, Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem) i područja u BiH: Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić-Grad, Sanski Most, Zvornik i drugih”. Žalbeno vijeće procijenilo je da je prvostepeno, koje je oslobodilo Stanišića, sudilo potpuno pogrešno...

Stanišić je u bivšoj jugoslavenskoj Službi državne bezbjednosti počeo raditi 1975. i do početka ratova na Balkanu uznapredovao do stvarnog šefa Miloševićevog Resora državne bezbednosti.

Bio je šef specijalnih operacija, među koje spada i upravljanje Milanom Martićem u hrvatskoj krajini, stvara paravojne formacije koje će ubijati u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali je na vrijeme skontao gdje to sve ide, pa 1995. postaje “kooperativan” sa svijetom.

Ili, možda i nije: po nekim izvorima, Stanišić je bio američki agent još od 1992., što ga je, tvrdi se, održavalo na slobodi sve do 2003., kada se predao Hagu. Te su mu veze, tvrdilo se, pomogle da prvostepeno bude oslobođen...

No, ta sloboda je trajala tek dvije i po godine. Sad haški proces kreće ispočetka i možda ovaj put pravo dostigne pravdu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.