Ne možemo tako u Evropu

Dani - - Fokus - (Đ. K.)

Ž albe kulturnih radnika Federacije BiH na odluku o raspodjeli sredstava federalnog Ministarstva kulture i sporta i dalje traju. Naime, kulturni radnici, poglavito njihov sarajevski krak, ukazivali su posljednjih sedmica na određene nepravilnosti u odluci ministrice Zore Dujmović kojim kulturnim organizacijama i manifestacijama da se da podrška kao onima koje su od značaja za FBiH.

Ovoga puta su predstavnici 22 institucije i udruženja u zajedničkom protestnom pismu protiv odluke Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, između ostalog, zatražili od Vlade FBiH hitno poništenje odluke ministrice Dujmović i njenu hitnu ostavku zbog, kako su naveli, kršenja zakona, samovolje i antievropske politike.

“Predstavnici i predstavnice potpisanih institucija najoštrije protestuju protiv katastrofalnog uništavanja međunarodne kulture u BiH provedenog kroz odluku Zore Dujmović, ministrice za kulturu i sport FBiH, o raspodjeli sredstava po javnom konkursu za međunarodne projekte od posebne važnosti za FBiH i BiH od internacionalnog značaja”, navodi se u pismu.

Ostaje, međutim, još uvijek otvoreno pitanje kako to da su kulturni radnici tek ove godine prepoznali propuste u radu Ministarstva, imamo li na umu da su kriteriji protiv kojih se sada bune bili prisutni i svih ranijih godina.

Dujmović: I dalje na udaru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.