Poredimo tek loše sa gorim!

Činjenica je da su razlozi za pohvalu izvedeni ne iz izvanrednih rezultata ove vlasti, nego iz poređenja, s jedne strane, sa potpuno disfunkcionalnom vlašću na državnom nivou u prethodna dva mandata, te sa entitetskim vlastima koje su, svaka na svoj način

Dani - - Sadržaj - Razgovarao: Saša Rukavina

Zlatan Ohranović, izvršni direktor Centara civilnih inicijativa

DANI: Može li se bh. vlastima svih nivoa dati neka zajednička ocjena za 2015. godinu ili su ipak razlike među nivoima prevelike?

OHRANOVIĆ: Razlike jesu velike, između pojedinih institucija čak ogromne, ali se može izvući i zajednička ocjena, a ona je - nedovoljna efikasnost institucija vlasti, prevelika javna potrošnja, nerazvojni karakteri budžeta, velika zaduženost, kašnjenje u donošenju programa rada, neuspjeh u rješavanju ključnih društvenih problema (velike nezaposlenosti, socijalnog raslojavanja i siromaštva, korupcije...), te sklonost bavljenju vlasti samom sobom i bliskost partitokratiji, odnosno prevelik uticaj stranaka na sve segmente funkcionisanja društva, pogotovo na zapošljavanje. Dakle, i pored toga što su razlike između pojedinih institucija zaista značajne i što nije tačno da su “svi isti”, mi još uvijek poredimo tek loše sa gorim, a dobro se u radu institucija vlasti pojavljuje tek u naznakama.

DANI: Konkretnije?

OHRANOVIĆ: Mi smo u posljednjem ciklusu izvještaja pohvalili konstruktivnost vlasti na državnom nivou i ostvareni pomak na “evropskom putu” naše zemlje. Pozitivnu atmosferu na državnom nivou vlasti smo čak nazvali najvećom vrijednošću postizbornog perioda u BiH. I stojimo iza toga. Međutim, činjenica je da su razlozi za pohvalu izvedeni ne iz izvanrednih rezultata ove vlasti, nego iz poređenja, s jedne strane, sa potpuno disfunkcionalnom vlašću na državnom nivou u prethodna dva mandata, te sa entitetskim vlastima, koje su u posmatranom periodu, svaka na svoj način, producirale konfliktnost i negativnu energiju u društvu, trošeći dragocjeno vrijeme, umjesto na rad u interesu građana, na bavljenje vlasti samom sobom ili pokušajem da se uopšte oformi i stabilizuje - u Federaciji ili se trudeći da zadrži postojeće pozicije - u RS-u.

Dakle, suočeni sa katastrofalnim rezultatima iz prošlosti i disfunkcionalnosti i destruktivnosti na drugim nivoima vlasti, mi smo prinuđeni da konstatujemo da su rezultati vlasti na državnom nivou, u takvom kontekstu, izuzetno dobri. Mada su oni, objektivno, takvi da bi u normalnoj državi prije bili za kritiku, nego za pohvalu. Što će reći da CCI-jeva pozitivna ocjena vlasti na državnom nivou govori više o državi u kojoj živimo nego o CCI-ju i vlasti koju ocjenjujemo.

DANI: CCI već godinama objavljuje kvartalne analize. Koliko su one realne? Odnosno, može li se brojem zakona i mjera dobiti realna slika rada ili nerada?

OHRANOVIĆ: Naši kvartalni izvještaji daju prilično jasnu sliku o stepenu disfunkcionalnosti sistema i neradu institucija vlasti. CCI nikada nije imao iluziju da naši izvještaji daju potpuni, detaljni uvid u rad institucija vlasti. To nam nije ni bio cilj, nemamo ni ljudske ni finansijske resurse za jedan takav poduhvat, niti se iko u svijetu time bavi na taj način. Cilj ovog projekta bio je uvid u osnovne elemente rada vlasti i promjena stanja u kome ni sama vlast ne zna šta radi i šta su joj obaveze i kako troši novac, a pogotovo to nisu znali građani.

Mi smo, i kao zajednica i kao pojedinci, generalno, skloni brzom zaboravljanju. Pa tako zaboravljamo da do ovog projekta CCI-ja javnost, osim u povremenom bavljenju medija ovim temama, nije uopšte bila informisana o radu vlasti, o nadležnostima pojedinih nivoa, o budžetima, programima rada, obavezama političara (poslanika, ministara), njihovim platama i drugim primanjima... A ponašanje političara bilo je sasvim u skladu s tim - niti su oni osjećali obavezu da građanima polažu račune za bilo šta, niti su poštovali ili čak znali koje su im sve obaveze i kako zapravo treba da rade svoj posao.

Naše, i ne samo naše, iskustvo govori da političari često ne da neće da rade neke stvari, nego ne

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.