Šta je tačno odREZala federalna policija?

Federalni specijalci su uhapsili Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Bilala Dervišića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića, Adisa Kešana, Nermina Ćupriju i Admira Ahmetovića

Dani - - Fokus - (Dk. O.)

Upolicijskoj akciji kodnog naziva Rez, koju su 22. decembra, po naredbi Suda BiH i Državnog tužilaštva, proveli pripadnici Federalne uprave policije na nekoliko lokacija u Sarajevu, uhapšeno je 11 osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

Iako to nije zvanično potvrđeno, određene informacije (izjava Vlade Azinovića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku sa sigurnosne i mirovne studije za Dnevni avaz op.a., te nezvanični izvori nekoliko TV kuća i bh. portala) kažu da su uhapšeni planirali izvesti “nešto konkretno” u Sarajevu u vrijeme novogodišnjih praznika. No, šta su konkretno smjerali, biće otkriveno u istrazi.

Ranojutarnja akcija

Federalni specijalci u saradnji s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u ranim jutarnjim satima tog 22. decembra na području četiri sarajevske općine uhapsili su Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Bilala Dervišića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića, Adisa Kešana, Nermina Ćupriju i Admira Ahmetovića.

Iz FUP-a je saopšteno da su pomenuti osumnjičeni za krivična djela terorizam i finansiranje terorizma, pripremanje, podstrekavanje i navođenje osoba za odlazak na strana ratišta i kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Musa Murić, otac Kemala Murića, koji je, prema nezvaničnim informacijama, vođa grupe osumnjičene za terorizam, nakon hapšenja u naselju Boljakov Potok za Oslobođenje je kazao kako smatra da je njegov sin nevin:

“Da je upetljan u terorizam, ne bih ga držao u kući. Svog sina stalno kontrolišem i pratim”, rekao je Murić, a na pitanje da li je njegov sin boravio u Siriji, odgovorio je odrečno.

Osim Boljakovog Potoka, policija je pretresla kuće u naseljima Osjek, Briješće, Sokolje, ali i u blizini Rajlovca, gdje je prije nešto više od 30 dana Enes Omeragić ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića, te potom izvršio samoubistvo.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je predmet policijske akcije Rez bilo 15 osoba za koje postoje informacije da su bliske ili da održavaju kontakte s radikalnim strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama koje se nalaze na ratištima Sirije i Iraka.

Poznati odranije

“Obavljen je pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje oni koriste. Pronađeni su dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a”, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Od 11 osoba koje su uhapšene u akciji Rez neke su policiji poznate odranije.

Tako je Elvir Muratović, zvani Hamza, pripadnik selefijskog pokreta, hapšen u septembru prošle godine u akciji Damask, ali je nakon saslušanja pušten na slobodu. Muratović je hapšen i zbog pisanja prijetećih poruka na internet-portalima. Semir Salković je važio za lidera mesdžida u Ulici Hajrudina Šabanije. Zanimljivo, u tom mesdžidu je molitvu prije napada na američku ambasadu u Sarajevu obavio Mevlid Jašarević, koji zbog tog napada izdržava 15-godišnju kaznu zatvora. U taj mesdžid su dolazili i brojni drugi sirijski dobrovoljci s bh. državljanstvom.

U akciji Damask 3 u februaru ove godine je hapšen i Edin Tabaković koji je bio osumnjičen za finansiranje terorizma, organizovanje terorističke grupe i pridruživanje stranim paraformacijama. Odranije je poznat i Zulfo Alajbegović iz Konjica kojeg su zbog podrške terorizmu pod prismotrom držale policijsko-bezbjednosne agencije. Za Alajbegovića kažu da je bio blizak Huseinu Bilalu Bosniću, prvostepeno osuđenom na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.