Jasenko Selimović

Dani - - Fokus -

Rezolucija je tražila da se ljudi koji su protjerani iz RS-a integrišu u mjesta gdje sada žive. A to je, ustvari, jedan način da se etničko čišćenje, odnosno ideja etničkog čišćenja, zamaskira brigom o izbjeglicama. To smo uspjeli ispraviti.

Kaže to, zaokružujući priču o posljednjoj rezoluciji Evropskog parlamenta o BiH i Dejtonskom sporazumu, Jasenko Selimović, švedski europarlamentarac sa bh. korijenima.

Znamo tu deklaraciju, još je jedna od onih koje smatramo važnim i nadamo se da će uticati na vlasnike bh. stvarnosti, potpuno svjesni da će nam nade ponovo biti uzaludne. Upozorava nas na to, uostalom, i Selimović: “Problem BiH nisu Bosanci koji ne žele provesti reforme neophodne za ulazak u EU, problem BiH je što u zemlji postoje jaki nacionalisti i snage koje neće da vide BiH u EU. Oni se pretvaraju da hoće u EU i na papiru kažu da hoće, ali u stvarnosti neće i sve rade s ciljem da zemlja ostane u ovom vakuumu.”

Kaže Selimović i da je “čitav problem rasprave o Dejtonskom sporazumu vrlo čudan. Ti dejtonski pregovori nametnuti su Bosni. Bukvalno su nam zavrtali ruke da prihvatimo Dejton i eto, prihvatili smo ga na kraju, znajući da će paralizovati zemlju. A sada se svi ljute što je zemlja paralizovana. Pa, to je nevjerovatno! Svi smo znali još kada je Dejton potpisan da je nemoguće normalno funkcionisanje zemlje. A sada se svi čude kako zemlja ne može da funkcioniše?! Čini mi se da je to licemjerno.”

Pa onda: “Dejton je potrebno promijeniti. Koliko treba mijenjati? Ja kažem: Koliko može i onoliko koliko se svi mogu dogovoriti! Bojim se, naime, da promjene Dejtona ne budu upotrijebljene da se zatvori put BiH ka Evropskoj uniji.”

Ovaj četrdesetsedmogodišnji liberal smatra da, bar u Evropskom parlamentu, njegova grupacija može nadjačati evropske separatiste koji bi pomogli zatvaranju Balkana i cijepanju BiH, ali... Problem je što je to manji dio posla u stvaranju normalne bosanskohercegovačke države.

Onaj puno veći dio je do bh. snaga. Ako ovdje nadjačaju “jaki nacionalisti i snage koje neće da vide BiH u EU”, džaba nam sve rezolucije, osta nam zemlja u magli. A onda ništa od energije i optimizma koji šire Jasenko Selimović i svi drugi evropski selimovići.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.